Wakker op Zondag? Slaap lekker verder!

Deze zondagochtend had ik ATV uitgekozen om mijn zondagmorgen aan te vatten. De Antwerpse regionale televisiezender heeft immers, net als de VRT ‘De zevende dag’ en de Nederlandse zender ‘Buitenhof’, ook een ochtendprogramma. Er werd warempel een debat aangekondigd over, jàwéhéhél, ver-draag-zaam-heid! Verse koffie, boekweitpannekoekjes én confiture van de 'Cydonia oblonga'  met een vleugje vanille, allemaal zélf gefabriceerd in onze bourgondische familiekring. Genieten!!
Het verdraagzaamheidsdebat kwam er naar aanleiding van Hommes et Femmes de la rue en al de andere ‘misères
des rues’ die er de laatste tijd zijn gebeurd. De opener was voor Sven Pichal, programmamaker én homo die een ‘rol’ speelt in ‘Hommes de la rue’. Die ‘rol’ bestond erin om nét niet in elkaar te worden geklopt omdat hij hand in hand met een collega-vrt medewerker door onze scoone huufdstad Bruxxel paradeerde. Sven vond dat niet leuk. Geheel toevallig waren de ‘slachtoffers’ van deze ‘candid-camera’ actie dezélfde als in ‘Femmes de la rue’, namelijk niet verder gespecificeerde ‘jon-ge-ren’, m.a.w. ‘eenheden van de menselijke soort. 
Sam van Rooy (VL-BL) kon begrijpen dat Sven en andere holebi’s dat allerminst plezant vonden mààr zei hij: ‘Ik wil hier niet gezegd hebben dat alle moslims dat doen, vérre van’ en vervolgde met het aanhalen van een wetenschappelijke studie van Marc Hooghe (KUL) die aantoont dat homofobie veel en veel groter is onder moslimse jongeren in vergelijking met christenen én nog groter met humanistisch-vrijzinnigen of atheïsten. Van Rooy voegt er nog aan toe dat het hier ook over  3e generatie ‘jongeren’ gaat die in België zijn geboren en opgegroeid.
De heer Annouri (Groen) greep onmiddellijk zijn kans om te bewijzen dat Groen de wetenschap vooral nuttig vindt wanneer ze gelijk krijgt. Zo niet worden de vaandeldragers van de verdraagzaamheid pissig. Annouri wierp op dat alles wat verkeerd loopt in het onderwijs en bij uitbreiding de samenleving volgens Van Rooy de schuld van de islam is en vroeg dan ook of de stijgende energieprijzen misschien óók de schuld van de islam zijn. Imade Annouri beseft niet eens dat ook op deze vraag het antwoord “ten dele wel” luidt. 
Mevrouw Fauzaya Talhaoui (sp.a) die de heer Van Rooy een moslimbasher noemde in haar eerste zin in dit  verdraagzaamheidsdebat orakelde wat over vorming en als er iemand weet wat sp.a daaronder verstaat als het over moslimse jongeren i.v.m. de rechten van holebi’s gaat dan ben ik zeer goed geplaatst. 
Wanneer Sven Pichal schoorvoetend bevestigt wat in de studie van professor Hooghe naar voor komt, krijgt Fauzaya een korte hysterische opstoot waardoor Sven dan weer even schoorvoetend een béétje inbindt en enkele vrome wensen uit.
Heeft Fauzaya niet geluisterd naar de voorzitter van sp.a, Bruno Tobback? Hij merkte nochtans tijdens het laatste congres op dat zijn partij te vaak om de problemen heen heeft gefietst en dat sp.a opnieuw duidelijk de zaken moet durven aanpakken. “Zoals bijvoorbeeld de multiculturele samenleving. Daar hebben we inderdaad te lang over gezwegen in de hoop dat het zichzelf zou oplossen” zei Tobback. 
Dat heeft Talhaoui blijkbaar gemist. Wél had ze professor socioloog Elchardus (VUB) gehoord die op hetzelfde sp.a- congres de verarming, het uitblijven van deftige schoolresultaten en de lage tewerkstelling bij allochtonen in de ‘achterstandswijken’ had opgemerkt. Ik denk niet dat Van Rooy dergelijke zaken zal tegenspreken, integendeel. Maar de vraag van ‘de kip of het ei’ zal vermoedelijk volgen als een boemerang na deze vaststelling. Drommelse Fauzaya was vergeten dat dezelfde Elchardus óók een studie had waarin wordt aangetoond dat de jodenhaat veel en veel groter is bij moslimse jongeren dan bij alle anderen in onze Huufdstad Bruxxel.  Prof. Elchardus voegde er in De Morgen nog aan toe: “Erger is dat die anti-joodse gevoelens niets te maken hebben met een laag opleidingsniveau of sociale achterstelling, wat wel het geval is bij racistische autochtonen. Het antisemitische is theologisch geïnspireerd, en er is een rechtstreeks verband tussen moslim zijn en antisemitische gevoelens koesteren”. Het leverde hem een klacht op van, god betert, een islamitische denktank met de treffende naam ‘Vigilence Muselmane’. Dat geeft te denken over ‘islamitische denktanken’.
En dan haalt die totààl onverdraagzame Sam van Rooy een uitspraak boven van de Amerikaanse socioloog en politicoloog Robert Putnam. Wat een lefgozer, twee wetenschappelijke studies in één debat! En daar komt onze senatrice Fauzaya van zoveelste garnituur met de opmerking dat ‘ de Amerikaanse samenleving ook spanningen heeft en dat ze niet van een àndere orde zijn terwijl er in de VS veel minder moslims zijn’! Hela Hola, gij nu hé, Sammeke....maar helaas het verdraagzaamheidsdebat was ten einde. 

Dan zal ik maar in de plaats van Sam van Rooy deze laatste myope agnosie in perspectief zetten. Als zéér regelmatig Noord- Amerikabezoeker, meer bepaald The South-west waar ik enkele bijzonder intelligente vrienden heb die de actualiteit met een vergrootglas volgen en goede contacten in de hele VS kan ik het volgende bevestigen: De steden Minneapolis (Minnesota) en Detroit (Michigan) én de staat Maryland hebben de grootste concentratie van moslims. Er zijn ongeveer 5 à 6 miljoen moslims op de 350 miljoen Amerikanen. Te vergelijken met het aantal in Frankrijk. Alleen wonen  in frankrijk 50 miljoen mensen. Kleine nuance. De Amerikanen schrikken zich te pletter bij deze cijfers.  In de genoemde concentratiesteden in de VS zijn de ‘typische’ fenomenen die wij hier in Europa in onze steden zien zoals toenemde homofobie, antisemitisme, de heilige constitutions (in de VS) ter discussie stellen, openbare diensten aanvallen, verdwijnende kinderen en jongeren die of uitgehuwelijkt worden of opduiken in oorloggebieden als jihadstrijder (vooral Somalië en Midden Oosten), vrouwenverminkingen en besnijdingen, eremoorden, etc...... IT IS ALL THERE SUGAR, you know what I am saying Fauzaya? 
Qua ‘vergelijkende random dubbel blind proef’, een wetenschappelijke methode, kan dat tellen. En ‘laten we er niet omheen fietsen’ zoals Tobback Jr zegt, Hommes , Femmes en Americans de la rue.....drie maal toeval, is één keer teveel.
De pannenkoeken daarentegen, ....    
Met tolerante groeten,

Peter.


Boom 3 december 2012.
Opinie: Debat over verdraagzaamheid in ‘Wakker op zondag’ van 2 december 2012 op de Antwerpse regionale televisie (ATV) 4 opmerkingen:

 1. Zeer goed betoog. Laatst was ik op een debatavond aan de Universiteit Antwerpen, waar mevr Talhaoui als spreker was uitgenodigd. Blijkbaar klust mevrouw bij als professor aan de faculteit 'Marokko- en Mediterrane studies'.
  Dat debat, dus, ging over de islam in de seculiere samenleving en er waren nog twee andere sprekers: een imam en een professor vergelijkende religie.
  Anderhalf uur bellenblazen over Al Andalus, rookkringetjes blazen over 'Islam is tolerant' (werkelijk? kan iemand dat dan eens uitleggen aan de sjiieten en soennieten die elkaar dagelijks naar het leven staan? om maar iets te noemen)en appelen met citroenen vergelijken want mr de professor zijn moeder ging in de jaren zestig ook met hoofddoek naar de mis.
  Dit debat waarover mr Calluy schrijft, heb ik niet gezien, maar ik kan me de tenuer voorstellen.
  Hartelijk bedankt voor dit stuk, mr Calluy!
  Rudi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Rudi, ik zet altijd een link bij het stuk waar het over gaat. Je kunt het debat dus alsnog bekijken. In de teksten zitten ook linken maar ik ben zeer onhandig in die dingen en dat blijkt soms niet echt te lukken.

  Hartelijk Peter.

  BeantwoordenVerwijderen