Ian Buruma ongeloofwaardigIan Buruma ongeloofwaardig (maar ontvangt wel Erasmusprijs 2008)
Van de Brits-Nederlandse schrijver en journalist Ian Buruma verscheen Dood van een gezonde roker, over Nederland na de moord op Theo van Gogh, Zijn boek geeft twee posities weer, die van zijn geestverwanten en die van hun tegenstanders en is in zoverre instructief voor wie die niet kent.
De auteur heeft ook zelf een standpunt, dat van de politiek-correcte tegen­standers. Soms laat hij dat op subtiele en soms op grove wijze blijken. Een aantal van de mensen met wie hij sprak hebben geprotesteerd tegen zijn weergave van hun woorden. Zo ontkent Afshin Ellian dat hij, wat Buruma schrijft, Nederland onder valse voorwendsels is binnen gekomen en hij kan aantonen dat dit niet zo ging.
De opvallendste opmerking is wat Buruma VVD'er Frits Bolkestein laat zeggen:
'Je moet nooit onderschatten hoe diep de haat onder Neder­landers zit tegen Marokkaanse en Turkse immigranten. Mijn politieke succes berust op het feit dat ik naar die gevoelens heb geluisterd.'
Bolkestein ontkent dat hij dit gezegd heeft. Het is ook in de hoogste mate onwaarschijnlijk dat een verstandig en beheerst iemand als hij dit heeft laten horen, want behalve dat deze uitlating hem tot een profiteur van racisme zou maken, haalt hij hiermee zijn verdiensten als succesvol politicus geheel onderuit.
Maar Buruma blijft erbij en beroept zich op zijn notitieboekjes. Heeft hij de uitspraak op tape? Neen. Maar als Bolkestein hem in de VS voor de rechter zou slepen, moet die wel weten, merkt onze journalist op, dat een ander met een beroep op zulke boekjes een proces gewonnen heeft. Buruma heeft dus geen enkel bewijs. In een notitieboekje kan de interviewer opschrijven wat hij wil, tenzij hij de geïnterviewde het vraaggesprek later voorlegt ter autorisering, hetgeen Buruma naliet. Hij legt Bolkestein iets in de mond dat vernietigend voor hem zou zijn als het waar was - alsof de man dit zelf niet zou weten - en waarvan anderen deze politicus in het verleden wel beschuldigd hebben, zoals Buruma zelf schrijft. Mogelijk heeft hij het nu ook van een ander. Als een schrijver met zoiets vergaands komt dient hij altijd bewijs - een tape - te kunnen leveren.
Buruma is te kwader trouw. Maar ach, hij denkt het zich te kunnen veroorloven. Soms diskwalificeert iemand zich totaal door één bijzonderheid. Dat is hier het geval. Buruma's geloofwaardigheid in dit boek is nul komma nul.

Bolkestein en Ellian stuurden een protestbrief aan Buruma's Ameri­kaanse uitgever Penguin in New York, met een appendix van onjuistheden. De vice-president daarvan schreef terug dat nieuwe edities correcties zullen bevatten die uitgever en auteur gepast achten. We zullen zien. Maar het laat onverlet dat Buruma zijn ware, lelijke gezicht heeft laten zien.
[webmaster hoeiboei: * Nota Bene: tekst brief Karen R. Mayer (Penguin group USA), gedateerd 11 januari 2007
Dear Dr. Bolkestein and Dr. Ellian:
Your letter dated December 18, 2006 addressed to Tracy Locke has been forwarded to me.
We are reviewing your concerns and will make sure such changes in future printings of the book as we and the auhor deem appropriate.
Sincerely
Karen R. Mayer]
Nota Bene 2: deze tekst verscheen reeds op 4 juni 2007 op hoeiboei.nl

8 opmerkingen:

 1. @Persephone,

  Volgens mij is het juist niet de onderbuik die het ongelijk van de zelfbenoemde "intellectuelen" aantoont. Ik heb geen "onderbuikgevoelens" jegens allochtonen of zelfs moslims; ik heb ze in mijn familie- en vriendenkring.
  Ik heb wel wat inhoudelijke bezwaren tegen massa-immigratie, de islam, het gedogen van gewelddadige criminaliteit en het subsidiëren van moslimextremisme.

  De onderbuikgevoelens kenmerken de voorstanders van onbeperkte immigratie, criminaliteit en extremisme.

  Waarom denk je dat zo'n Buruma moet liegen om zijn gelijk over Ellian en Bolkesteijn te halen?
  Zijn laster, censuur, aanklachten, beroepsverboden en uiteindelijk intimidatie en geweld niet de belangrijkste "argumenten" van links?

  BeantwoordenVerwijderen

 2. Ik vermoed dat Buruma liegt, maar verwijt Ellian en Bolkesteyn wel dat zij zich door die B. hebben laten interviewen of, als dat moeilijk te ontlopen was, geen voorzorgsmaatregelen heben getroffen.
  Welke kan iedereen zelf bedenken,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar als Bolkesteyn het gezegd zou hebben,dan kent hij de Nederlander,want meer dan 60% zou in een afgeschermd stem hokje wel stemmen om al die moslims uit Nederland te verjagen.

  Dat de linkse Elite,daar niks van wil weten,dat is hun probleem,maar door in het verleden mensen te verketteren (zoals een Hans Janmaat,Pim Fortuin,Theo van Gogh,en nu Geert Wilders),en die maar iets ten nadele van de gelukzoekers zeiden,daardoor durven veel mensen hun mening niet meer te geven,maar O wee in een stemhokje.

  Maar deze cijfers zijn bekend bij onderzoeker de Hondt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Altea Hills,

  Onzin, een partij die echt alle moslims wil verjagen maakt geen enkele kans. De meeste mensen hebben normale moslims in hun vrienden-of kennissenkring, of als collega.
  Zelfs Wilders die alleen criminelen uit wil zetten (veel logischer trouwens) komt nog niet in de buurt van die 60%. Dat blijkt iedere keer opnieuw als het stemhokje weer is bezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Onzin, een partij die echt alle moslims wil verjagen maakt geen enkele kans. De meeste mensen hebben normale moslims in hun vrienden-of kennissenkring, of als collega."
   Wat is een normale moslim ?
   Een gematigde ?

   "De meeste mensen..."
   'meeste' is 50%+1.

   Verwijderen
 5. @Sirik,

  50% + 1 niet-moslimhaters is in ieder geval veel meer dan de 40% niet-moslimhaters waar Altea het over heeft.

  Overigens haalde de PVV bij de laatste verkiezingen volgens mij véél minder dan 50% - 1. En de PVV is niet eens anti-moslim; wel anti-islam. Jammer dat zo weinig mensen na 40 jaar PvdA-onderwijs nog het verschil kunnen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het verkrijgen van een geldige lening tegen slechts 2% rente is altijd een groot probleem geweest voor klanten met financiële behoeften. De kwestie van leningen en onderpand is iets waar klanten zich altijd zorgen over maken bij het zoeken naar krediet van een geldige geldschieter. Maar CROWN TRUST FINANCIAL LOAN FIRM maakte een verschil in de kredietsector. wij verstrekken leningen tegen een rentevoet van slechts 2% in het bereik van 5.000,00 euro tot 100.000.000,00 euro. Ons bedrijf heeft ook een persoon nodig die onze bedrijfsvertegenwoordiger in uw land kan zijn

  Onze leningdiensten omvatten: -
  * Investeerdersleningen .......
  * Schuldconsolidatie ......
  * Estate / Housing Establisment-leningen ........
  * Zakelijke leningen ......
  * Persoonlijke leningen ........
  * Internationale leningen ... .....
  * Vakantie / Vakantieleningen ............
  * Studiefinanciering. ... ....
  * Auto- of autoleningen
  * Kerstmis en Nieuwjaar leningen

  Onze leningen zijn 100% authentiek en gegarandeerd. Het enige wat u hoeft te doen is ons te laten weten wat u wilt, en wij zullen uw droom waarmaken. CROWN TRUST FINANCIAL LOAN FIRM zegt JA als uw banken NEE zegt. Tot slot financieren we een kleinschalig kredietkantoor, intermediairs, kleine financiële instellingen. We hebben onbeperkt kapitaal.
  De terugbetaling van de lening begint 1 (een) jaar nadat de lening is ontvangen en de aflossingsperiode loopt van 5 tot 50 jaar.

  VOOR ONMIDDELLIJKE REACTIE EN VERWERKING VAN UW LENINGTOEPASSING BINNEN TWEE WERKDAGEN,
  Neem vandaag nog rechtstreeks contact met ons op via: crowntrustfinancialloanfirm@gmail.com

  Neem contact met ons op met de volgende informatie:

  Voor-en achternaam: ____________________________
  Het bedrag dat nodig is als een lening: ________________
  Leningduur: _________________________
  Het doel van de lening: ______________________
  Geboortedatum: ___________________________
  Geslacht: _______________________________
  Burgerlijke staat: __________________________
  Contact adres: _______________________
  Stad postcode: __________________________
  Land: _______________________________
  Beroep: ____________________________
  Mobiele telefoon: __________________________

  Stuur uw verzoek om een ​​onmiddellijk antwoord op:
  crowntrustfinancialloanfirm@gmail.com
  BEDANKT,
  Hoogachtend, JEFFREY FRANK

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Naam: ....... Zalina Diato
  Beroep ....... Directeur
  Leningbedrag Ontvangen ... € 6,4 miljoen
  Rentevoet ..... 1%
  Lening bedrijf ...... AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM
  E-mail ..... aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  Mijn naam is Zalina uit Azië, ik woon hier in Linz, ik ben een grote vastgoedinvesteerder, ik ben getrouwd met een slechte man die alles heeft vernietigd dat ik heb gewerkt en voor 31 jaar heb gebouwd. Hij bracht me bankschuld en ik kon niet betalen, mijn eigendommen aan zee werden gesiez ik benaderde veel banken en geen bank stond klaar om me een lening te geven omdat ik een slechte krediet kreeg, ik dank ALLAH voor het beëindigen van mijn verdriet door AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM.Ik las een paar dagen geleden een zakelijk tijdschrift toen ik veel getuigenissen tegenkwam over het gerenommeerde kredietbedrijf dat mensen in schulden helpt en leningen verstrekt voor investeringen zonder stress zoals de commerciële banken. Ik nam de e-mail en solliciteerde, hoewel ik een grapje vond toen ik mijn lening op mijn rekening kreeg. AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM gaf me (€ 6,4 miljoen), tegen een rentetarief van 1%, ik wil iedereen die een legitieme leningfirma wil, adviseren om contact op te nemen met AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM die 100% Geniue biedt en lening garandeert. Ik heb begon mijn schuld te betalen en mijn bedrijf nieuw leven in te blazen. moge God je zegenen.

  Solliciteer op: aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen