Gaza: anti-vrouwenpolitiek

In de Gazastrook zet de ultraconservatieve minister van binnenlandse zaken Hamad vaart achter de islamisering. Fathi Hamad streeft blijkbaar naar een totale islamisering van het openbare leven. Het nieuwste door Hamad uitgevaardigde verbod betreft ”onzedelijke uitstallingen” in winkeletalages. Dientengevolge mag er geen dameslingerie, maar ook geen ”provocatieve” bovenkleding meer worden uitgestald. Als provocatief geldt alles, wat de vrouw niet van boven tot beneden verhult.

Zoals de verantwoordelijke autoriteiten lieten weten, was het verbod een gevolg van de wens van zich geprovoceerd voelende burgers. De winkeleigenaren in de belangrijkste winkelstraten deden echter zelfs geen moeite om hun woede in toom te houden en weigerden eerst op de stoep uitgestalde etalagepoppen te verwijderen.

In het openbaar moeten de vrouwen in de Gazastrook in werkelijkheid hun lichamen helemaal bedekken. Hamas bestreed destijds echter, dat hij ook wettelijk opdracht zou hebben gegeven tot het dragen van de traditionele, alle haar bedekkende, hoofddoek. Maar praktisch geen enkele vrouw durft, na bedreigingen van de heersende radicaalislamitische Hamas, zonder hoofddoek de straat op te gaan.

In een steeds sneller tempo vaardigt Hamad, zelf polygamist (vier vrouwen), verboden tegen vrouwen uit. Pas enkele dagen geleden verbood hij het vrouwen om op motoren te rijden. Vorige week verbood hij hen ook het roken van waterpijpen in het openbaar. Aan dameskapsels heeft hij het bestaansrecht onttrokken, omdat de haren van Gaza’s vrouwen alleen door vrouwelijke handen mogen worden aangeraakt. Überhaupt durven de vrouwen van Gaza zich nauwelijks meer alleen in het openbaar te vertonen, al helemaal niet in begeleiding van mannen met wie ze niet zijn getrouwd. ”Ik ga alleen met mijn buurvrouw of met een vriendin en mijn kinderen inkopen doen”, zegt bijvoorbeeld Fatma, ”ik wil toch geen aanvallen van de zogenaamde zedenpatrouilles riskeren”. De verboden van Hamad passen allemaal in het kader van de islamitische wetgeving van de sharia – die werd echter niet officieel ingevoerd in de Gazastrook.

Zeer zeker onwettig is de brutale aanval van islamistische fanatici op een zomerkinderkamp van het vluchtelingenwerk UNWRA. Dit werd door Hamas beschouwd als ongewenste concurrentie voor hun, vaak als militair trainingskamp functionerende, zomerkampen, waarin ze de kinderen indoctrineert.

Fathi Hamad, die zelfs in Hamas-kringen bekendstaat als ultraconservatief, is pas sinds april vorig jaar in functie, als opvolger van Said Seyam, die in januari daarvoor tijdens de oorlog tegen Israël om het leven was gekomen. Hamad werd treurig beroemd, toen hij van zijn kant verkondigde, dat zijn Hamas vrouwen en kinderen zou gebruiken als menselijke schilden in de strijd tegen het Israëlische leger en de Israëlische luchtmacht.

Bron: http://www.tagesspiegel.de/politik/anti-frauen-politik/1894892.html

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

1 opmerking:

  1. De relatie met het lichaam is in de islamitische ideologie volkomen gestoord. Al die pro-palastina-activisten hoor je niet over de schendingen van de rechten van vrouwen in Gaza, tja als men er geen anti-israëlische draai aan kan geven, dan kijkt men liever de andere kant op, en intolerantie in de islam bekritiseren is nou eenmaal niet chique.

    BeantwoordenVerwijderen