Ophouden met mekkeren, en nadenken waarom het mis ging

Terwijl PvdA-leider Job Cohen de komende weken alle tijd heeft voor bijscholing op de cursus Pokeren voor Beginners, mag VVD-voorzitter Ivo Opstelten aan het werk om een regeerakkoord tussen VVD en CDA te schrijven, en de gedoogsteun van de PVV voor deze combinatie te regelen.

Het vandaag (3 augustus) uitgebrachte eindverslag van Lubbers zal wel weer tot een nieuwe golf van verontwaardiging en gemekker leiden bij de linkse partijen en hun volgelingen in de gevestigde media. De zelfreflectie in deze kring is vrijwel nihil. Links heeft niets geleerd van de Fortuyn-revolutie en nog minder van de opkomst van Wilders.

Mijn advies: Ophouden met jammeren. Goed nadenken waarom zo veel kiezers zijn vertrokken. Daar lering uittrekken. De koers bijstellen op essentiële punten waar het linkse gedachtegoed is verwaterd of verouderd. Hard werken om het vertrouwen terug te winnen.

Ongetwijfeld zal er ook gemekker komen over de ‘relevante punten op de terreinen immigratie, integratie en asiel en veiligheid’, waarover de twee deelnemers en de steunpilaar van het ‘bruine’ kabinet het eens moeten worden. Daar staat namelijk ook de regel ‘regulering kledij openbare ambtsdragers’.

Wat mij betreft wordt dit onderwerp terecht aangekaart. Neutraliteit van ambtsdragers is een elementair onderdeel van de scheiding van kerk en staat, en een hulpmiddel tegen de sociale druk die fundamentalistische gelovigen uitoefenen, vooral op de andersdenkenden in eigen kring maar ook op mensen daarbuiten. Bij die neutraliteit hoort geen hoofddoek, of andere opzichtige geloofsuitingen. Jammer voor Fatima Elatik, maar buiten het gemeentehuis van Amsterdam-Oost heeft de PvdA-politica in haar vrije tijd genoeg ruimte om haar identiteit of geloof uit te dragen.

Het heeft me altijd verbaasd dat linkse partijen hier nooit een punt van hebben gemaakt. Zijn het immers niet partijen als D66 en GroenLinks die overal vooroplopen bij het schrappen van het ambtsgebed aan het begin van raadsvergaderingen? Waren het niet de twee paarse kabinetten die de bede uit de Troonrede lieten verdwijnen? Maar het is al vaker gezegd: de partijen die het hardst hebben aangeschopt tegen het christelijke fundamentalisme lopen opeens voorop bij het verdedigen en faciliteren van het islamitische fundamentalisme.

Een regulering van de kledij van ambtsdragers is in elk geval zinvoller dan de denigrerende kopvoddentaks, die Geert Wilders lanceerde tijdens de algemene beschouwingen, wat mij betreft het dieptepunt in de historie van de PVV. Het is al met al een goede zaak dat Wilders buiten het kabinet blijft. Wie gelooft dat een niet-regerende minderheid van 24 Kamerleden opeens de macht krijgt en daardoor de kopvoddentaks, het koranverbod en het knieschot (de drie k’s) kan doorvoeren, heeft zich laten opnaaien door de angst- en haatzaaiers van agitpropwebsite Joop.

Dat CDA en VVD politiek samenwerken met een partij die dergelijke bedenkelijke voorstellen heeft gelanceerd, is inderdaad minder fraai, maar geen aanleiding voor opgeklopte opwinding. In dit geval geldt de leus ‘jammer dan’. Had Job Cohen die pokercursus maar moeten volgen vóór hij zich door een onkritische fanclub liet bewieroken als redder van het land.

Carel Brendel

7 opmerkingen:

 1. Als wilders niet schokeert dan blijven de andere politici slapen.Zijn opmerking over de hoofddoek was dus functioneel.Er lopen teveel kneusjes in de politiek rond, al zijn zij prof, ik ken er weggestopt in een achterafkamertje van de universiteit.De linkse politiek is de afgelopen jaren doorgeslagen en dat behoeft enige correctie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geheel mee eens. Wilders is geweldig als kanalisator van de onvrede die het linkse desintegratiebeleid heeft opgeleverd. De eenheid van het land is onderhand zelfs in het geding, dus alle lof voor zijn bestrijding van het linksdom. Maar daarnaast heeft hij zichzelf volstrekt buiten de orde geplaatst met zijn kopvoddentax en zijn schoffering van Erdogan. Daarom is de Deense variant een uitstekende oplossing voor de situatie zoals die zich nu voordoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. CDA-VVD met gedoodsteun PVV lijkt me op dit moment de beste oplossing. Carel Brendel maakt terecht de constatering hoe belachelijk de houding van links is t.a.v. het intolerante islamitische gedachtengoed, altijd seculier willen zijn t.a.v. het christendom, maar islamitische orthodoxie faciliteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Krachtig, direct, overtuigend en strak geschreven. Erg sterk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben niet overtuigd dat Geert Wilders werkelijk bedoeld heeft om serieus een belasting te gaan heffen op hoofddoekjes. Het moet toch ook bij wilders wel duidelijk zijn dat dit juridisch niet mogelijk is. Het is daarom dat ik denk dat deze uitspraken alleen zijn gedaan om het effect dat ze teweeg hebben gebracht. En op dat punt was het succesvol.
  Waar ik bezorgd over ben is dat Geert Wilders en de VVD op economisch vlak teveel met elkaar eens zijn, en dat er een koers gaat worden gevaren die te veel één kant op gaat.
  Ik ben er wel van overtuigd dat Geert Wilders met zijn gedoogsteun aan het VVD-CDA-kabinet voldoende invloed kan hebben om de beslissende stem te hebben in alle besluiten van de komende regering. Moreel gezien gaat het de goede kant op. De subsidiekraan zal iets meer dicht worden gedraaid voor al te halfzachte geldverslinders. En het zal voor de islamisten minder makkelijk worden om hun zin door te drijven. Dat is een goede zaak. Maar ik heb niet de indruk dat de VVD (& PVV) plannen het beste zijn voor Nederland.
  Maar op dit moment moet het maar. Het is een goed punt dat mede dank zij Geert Wilders nu eindelijk iets gaat worden gedaan aan de fascisme, de jodenhaat en de onderdrukking van de vrouw. Dat het met de economie misschien minder zal gaan en alleen voordeel heeft voor de rijken en de bezittende klasse dat is iets waar we mee moeten leren leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kijk, Wilders spreekt gewoon de taal van de mensen. Wanneer je dat niet begrijpt, kom je niet onder de mensen!

  De reden dat niet veel meer mensen op hem gestemd hebben komt omdat mensen heel langzaam van gewoonheid veranderen (er zijn een hoop oude echte arbeiders die traditioneel op Joop stemmen).

  Wanneer alleen de onbedorven jeugd zou hebben gestemd zou het politieke beeld er heel anders uitgezien hebben.

  Daarbij verdwaalt Wilders niet in politieke correctheid, maar spreekt aan wat niet klopt of op lange termijn verkeerd gaat.

  Het probleem van de PvdA is dat ze alleen maar kunnen gedijen in een bestaande al opgebouwde weinig veranderende wereld. Een echt probleem kunnen ze niet aanpakken. Het bleek al tijdens Pim dat "het volk" die politieke elite zat was en al lang genoeg had van de terreur die onze immigranten op ons uitoefenen (dat is natuurlijk het grootste probleem van alles).

  Daarom kunnen ze nu ook niets meer totdat er een nieuw systeem in gang gezet is en loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De uitspraken van de linkse partijen vandaag in de Tweede Kamer waren weer uitermate hol en hypocriet. Waren ze ook maar zo fanatiek in het beschermen van de rechtstaat tegen de islamitische intolerantie, maar dan hoor je ze niet.

  BeantwoordenVerwijderen