Filmpje: Protestactie tegen steniging, A'dam, Beursplein, 28.8.2010


Let op! Voor meer youtube filmpjes van de protestacties tegen steniging in andere steden, surf naar stopstoning.

Tekst uitgesproken door Nahed Selim, 28.8.2010 Beursplein Amsterdam.


Wij zijn tegen steniging


Steniging is een van de wreedste straffen die ooit is bedacht en helaas nog steeds wordt uitgevoerd. Als een dergelijke straf tegen dieren werd gepraktiseerd, zouden dierenactivisten wereldwijd ongekend verontwaardigd zijn (en terecht). Gek genoeg merk ik veel minder verzet tegen deze onmenselijke straf wanneer het gaat om steniging van mensen.

Stel je voor dat een hond of een aap in de grond tot aan zijn schouders wordt ingegraven zodat hij niet kan weglopen terwijl hij bekogeld wordt met stenen door mensen die in een cirkel om hem heen staan, totdat hij sterft! Alleen al het beeld is te wreed voor woorden. Toch is dat precies wat Sakineh Ashtiani, een 43-jarige Iraanse vrouw en moeder van twee kinderen, te wachten staat als ze geen gratie krijgt.

De precieze juridische status van Sakineh is onduidelijk. Inmiddels is haar advocaat, Mostafei, wegens bedreiging naar Noorwegen gevlucht en heeft daar asiel aangevraagd. Na een dringende internationale oproep aan Teheran om het vonnis niet te voltrekken, besloot de rechter de steniging uit te stellen. Sakineh zit nog steeds in de dodencel.

De zaak van Sakineh staat niet op zich. Het Internationale Comité Tegen Steniging (stopstoningnow.com) beschikt over een namenlijst van 22 andere gevangenen in Iran (waaronder vier minderjarigen) die veroordeeld zijn tot steniging en wachten op de
voltrekking van hun straf. Vooral vrouwen worden veroordeeld tot steniging. Buiten Iran wordt steniging toegepast in Afghanistan, Pakistan, Saoedi-Arabië, (het noorden van) Soedan, Somalië en de Verenigde Arabische Emiraten (gegevens uit Wikipedia).

In Nigeria zijn gevallen van veroordeling tot en/of daadwerkelijke steniging geweest in het noordelijke islamitische deel van het land. Ook in Irak/ Koerdistan werd een Koerdisch meisje van 17 jaar oud (Doa Khalil) door haar dorpgenoten gestenigd in april 2007 op het dorpsplein van Basjika, even buiten Mosoel. Op 25-4-2009 zond de NCRV een reportage uit over het 13 jarige Somalische meisje Ashouw die eerst verkracht werd door 3 militairen, vervolgens werd ze gestenigd wegens overspel. 2000 mensen stonden daar naar te kijken. Voor zover bekend, is er in de Europese Unie één geval van steniging geweest met de dood als gevolg: in 2004 werd Ghofrane Haddaoui in Marseille met stenen gedood door twee jongeren.

Ik vind dat dit moet stoppen. Ongeacht de politieke kleur, de houding tegenover de islam/de sharia en alle andere voorkeuren, vind ik dat we allen anno 2010 moeten protesteren tegen het doodgooien van mensen met stenen! Ook de hele discussie of de straf als zodanig islamitisch is of niet, correct volgens de sharia wordt uitgevoerd of niet, het vers over stenining in de koran te vinden is of niet, dit alles is volgens mij hier irrelevant want los van dit alles vind ik steniging gewoon inhumaan, onmenselijk en daarom protesteer ik ertegen. Steniging van dieren zou ook door iedereen als onmenselijk worden gevonden. Waarom zouden we dat accepteren tegenover mensen?

We kunnen van mening verschillen over de wenselijkheid van seks buiten het huwelijk (steniging is een straf tegen vreemdgaan). Maar om dit te bestraffen met een wrede dood is onbegrijpelijk. Dus buiten het feit dat het een wrede straf is, vind ik de vermeende misdaad waarop het van toepassing is absurd. Waarom zou je mensen moeten doodgooien alleen omdat ze vreemd gaan?

De zaak van Sakineh is het symbool geworden voor allen die deze wrede straf hebben ondergaan en voor vele anderen die in de toekomst, als wij niets doen, er slachtoffer van dreigen te worden.
Protesteren heeft zin. Dankzij het internationale protest is de steniging van Sakineh keer op keer uitgesteld. Tientallen mensen in Iran en daarbuiten zijn onder druk van de internationale gemeenschap van steniging gered. Achter mij staat inmiddels een tafel met petities en formuleren. Wij zijn tegen steniging. U ook hopelijk. Maak dat dan duidelijk door een petitie te ondertekenen.

Hartelijke dank voor uw komst en uw steun.

Nahed Selim

40 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goeie demo! Smaakt naar meer. Alle lof voor Nahed Selim.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig gedaan van de mensen daar in Amsterdam.
  Wegens werkzaamheden kon Ik er niet bij zijn maar Ik zie met plezier dit filmpje.
  Grtz Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed filmpje. Bij RTL-nieuws werd ook kort aandacht aan deze demo besteed. In het extreem politiek correcte NOS-journaal werd deze demo in ieder geval in de 8-uur versie volledig doodgezwegen. Tja, dat kun je wel verwachten van de NOS, zou het iets tegen Israël zijn geweest dan hadden ze daar wel aandacht aan besteed. Voor echt nieuws zit je bij de NOS in ieder geval niet goed, alleen maar hoop gezeur over het weer. Schandelijk dat NOS deze aktie niet steunde door wat aandacht te geven aan deze demo en die in andere steden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed van de mensen die er waren.(Was helaas verhinderd.)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spijtig dat ik zo hopeloos ver van Amsterdam woon. Ik was er graag naartoe gegaan.
  Aan de protestbrievenactie tegen de steniging en de petitie heb ik wel meegedaan. En dat zal ik blijven doen bij elke nieuwe aanslag op de menselijke waardigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het zijn precies dezelfde media die niet over deze protestactie berichten, en van Israél en PVV altijd hun mond vol hebben. Je kunt nu heel duidelijk zien hoe voorgevormd het nieuws in Nederland is. Leve de weblogs die zich daar niets van aantrekken. Philippine.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Er was overigens wel een volksvertegenwoordiger van de PVV aanwezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. gejat :) en dank!

  zie http://wecannederland.wordpress.com/

  WE CAN end all violence against women
  Charlot Pierik

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een mooi spandoek en die staat als een huis. De pvv is dus de enige politieke partij die iemand had gestuurd. Andere politieke partijen die hun mond vol hebben over kwetsbare mensen en grondwetten die lieten het dus afweten. Zo zie je maar hoe hol en weinig waard al die praatjes van al die andere partijen, cda, sp, d66, sp, gl, eigenlijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Logisch dat alleen de PVV er was, als je een terecht protest tegen stenigingen kaapt voor je 'islamiserings'-fictie. Zo komt straks niemand meer naar dit soort protesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Domme reactie van Rob van Kan. Ten eerste heeft niemand dat protest gekaapt en steniging is de uiteindelijke consequentie van islamisering waar dan ook. Rob van Kan kan zich beter afvragen waarom de andere partijen het zo lieten afweten. Van tevoren was ook helemaal niet bekend dat iemand van welke partij dan ook aanwezig zou zijn, wel zijn alle partijen op deze demonstratie gegewezen. Maar misplaatste politieke correctheid en partijpolitiek egoïsme zijn blijkbaar belangrijker dan je stem tegen het onrecht van stenigingen in naam van de islam te verheffen. Weglopen voor de feiten is inderdaad een conforabele houding, maar wel een valse.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dit is de zoveelste hypocriete artikel op deze site. En maar mekkeren dat de NOS daar geen aandacht aan besteedt, nee! Je zal wel gek zijn en jezelf in de maling nemen!
  De moslims worden anders voor alles en nog wat uitgemaakt, van achterlijk tot terroristen, moslims het willen verbieden gebruik te maken van de vrijheid van onderwijs zoals die algemeen geldt, moslims niet dezelfde grondwettelijke rechten, plichten en vrijheden willen toekennen als andere groepen, nu zou er iemand 'gestenigd' worden, hangt men in Amsterdam de schijn op voor de moslima's op te komen?!!

  Populisme is populair, jammer alleen, dat populisme niet in daden omgezet kan worden.

  Eerst de moslims finaal de grond inbeledigen en willen uitsluiten, en dan beweren er voor op te komen?

  Hou toch op met die schijnheiligheid, dit neemt NIEMAND serieus, NIEMAND gelooft in dit soort "demo's", logisch ook dat weinig mensen kwamen opdagen. Stel hypocrieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. El Hoessein, is de islam de religie van de vrede noemen niet hypocriet, als de sharia (je weet toch wat dat is?) aanleiding geeft tot het stenigen van mensen?
  Als jij hier zo aan het schelden gaat in naam van die vredelievende islam van je op grond waarvan een heleboel mensen veroordeeld zijn tot steniging in allerlei islamitische en dus "vredelievende" landen?
  Of zijn voor jou, zoals voor je profeet, vrouwen maar tweederangswezens, nog minder dan en slaaf (soera 4) voor wie de vrede van jouw religie ook maar op een tweederangs manier van toepassing is?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb spreekster Nahed Selim in haar artikelen altijd even goed gevonden als Ayaan. Ik haal haar dan ook aan als ik stel dat islamitische scholen verboden zouden moeten worden (De verdediging van het vrije woord, p. 36-38.)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. El-Houssain dicht in islam-critici intolerantie toe die bij moslims in islamitische landen de gewoonste zaak van de wereld zijn, namelijk systematische discriminatie en zelfs verdrijving van niet-islamitische minderheden. De beperking die Wilders wil zijn niets vergeleken bij de intolerantie in een gemiddeld islamitisch land in naam van de islam. Kortom El-Houssain is hypocriet en dat niet alleen, maar ongeïnteresseerd in het lot van slachtoffers van steniging in naam van de islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Rob van Kan, @El Hoessein
  Ik vermoed dat jullie er niet bij waren. De mensen met het spandoek kwamen er op het laatste moment bij. Het was het enige spandoek met een tekst die ivm de pvv gebracht zou kunnen worden.
  Hoe kunnen zij met z’n tweeën een demo kapen?
  Het is hun tekst.Had de organisatie ze weg moeten sturen?
  Ik zag dat de actie na de toespraak van Nahed Selim nog even doorging en de Iraniërs die erbij waren hebben het spandoek achter zich opgehangen. Denk je dat die niet kunnen lezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Rob van Kan, @El Hoessein
  Ik vermoed dat jullie er niet bij waren. De mensen met het spandoek kwamen er op het laatste moment bij. Het was het enige spandoek met een tekst die ivm de pvv gebracht zou kunnen worden.
  Hoe kunnen zij met z’n tweeën een demo kapen?
  Het is hun tekst.Had de organisatie ze weg moeten sturen?
  Ik zag dat de actie na de toespraak van Nahed Selim nog even doorging en de Iraniërs die erbij waren hebben het spandoek achter zich opgehangen. Denk je dat die niet kunnen lezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @El_Houssain
  Ik meen me te herinneren dat het volkomen vrijwillig is om artikelen op deze site te lezen. Het is trouwens "HET" artikel.
  Weet iemand waarom die video is verwijderd?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Rob van Kan laat nog liever een vrouw doodstenigen dan dat ie naar een protestdemonstratie gaat waar ook een PVV'er aanwezig is. Wat een zieke geest.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Iran: Carla Bruni is een hoer
  TEHERAN - Iran pikt het niet dat de first lady van Frankrijk Carla Bruni en de Franse actrice Isabelle Adjani zich bemoeien met het lot van een Iraanse die steniging wacht.

  De Iraanse Sakineh Mohammadi Ashtiani is ter dood veroordeeld vanwege ontrouw. Ook zou ze haar man hebben willen vermoorden. Wereldwijd is kritiek op het voornemen tot steniging. Onder andere Bruni en Adjani ondertekenden een petitie voor de vrijlating van Ashtiani. Bruni schreef ook een brief naar de Iraanse.

  Iraanse media die onder controle staan van de overheid, slaan terug door de vrouwen 'prostituees' te noemen. Daarbij halen ze in het geval van Bruni ook nog een televisie-interview aan uit 1996, waarin Bruni een boekje open doet over seks. "Immoreel", zo schrijft de Iraanse krant Kayhan.

  Iran: Carla Bruni is een hoer

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dit is een filmpje van een echte steniging. Wel heel akelig.

  steniging

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Amsterdam

  Ik ben ook Zaterdag bij de demonstratie tegen de steniging van Sakineh Ashtiani op het Beursplein geweest. Het deed me opeens denken aan de Portugese demonstraties van de jaren 70 (van de vorige eeuw) tegen de Portugese koloniale oorlog van het regime Salazar/Caetano, die normaliter door Portugese vluchtelingen die in Nederland woonden georganiseerd werden. Deze demonstratie leek me door Iraanse politieke vluchtelingen op touw gezet te zijn.

  In mijn herinnering zag ik mezelf ook staan, maar dan dertig jaar geleden. Dezelfde chaotische amateurisme: de geluidsinstallatie die niet meteen werkt, de posters die met een beetje wind gelijk omvallen en de sprekers die zich moeizaam in het Nederlands uitdrukken. Terwijl er al honderden Iraanse vluchtelingen beschikbaar zijn die uitstekende Nederlands spreken. Terwijl nota bene Eshan Jamie aanwezig was!

  In feite zijn de Portugese vluchtelingen van toen en de Iraniërs van nu precies dezelfde soort mensen. De mannen, gekleed met een gemaakt slordig uiterlijk, zijn een mengeling van linkse activist, kunstenaar en junk – precies zoals wij toen. Bij de vrouwen is de geinstudeerd slordigheid met veel meer verfijning uitgevoerd, maar ze zijn allemaal beeldschoon, zeer geëmancipeerd en vooruitstrevend...

  Een man van de organisatie had op zijn revers een button met Lenin en op zijn T-shirt de onontkoombaar Che Guevarra. Ik, die in de jaren 70 ook zo’n grote poster van de Che in mijn kamer had, wees naar Wladimir en naar Ernesto en zei - maar enkel nadat ik, in zijn nabijheid, de petitie had getekend en dat mijn vrouw geld in een kartonnen doos had gestopt - met een zo vriendelijk mogelijk glimlach tegen hem: dat zijn twee moordenaars op de schouders van één man. Hij lachte en ging door met het verspreidden van A-viertjes met de protestverklaring van de demonstratie. Ik denk niet dat hij begreep wat ik zei! Het is maar goed ook...

  Lissabon

  In Lissabon was ook gisteren een demonstratie tegen de steniging van Sakineh Ashtiani op de plein van Camões (pal naast Café Brasileira, waar Fernando Pessoa op het terras een tafel voor altijd bezet houdt). Maar de Portugese linkse kerk, de guevaristen dus, waren hierover zeer verdeeld. Sommigen waren ronduit tegen: “deze demonstratie is niet tegen de stenigingen maar tegen Iran”. Maar het kan nog gekker: “achter deze demonstraties zit het grote kapitaal en de Amerikanen”.

  Ik ben vergeten te vragen aan de Iraanse Leninist op het Beursplein wat hij vindt van zijn kameraden te Lissabon! Een ding is zeker, de Internationale is niet meer wat geweest is...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Fascinerend commentaar, Carmo.

  Hilarisch, de Iraanse 'media' die Bruni een slet noemen. Wat een geslepenheid, wat een raffinement!

  Bruni vermorzelt dit soort ventjes zonder er enige moeite voor doen. Kijk ze spartelen! P-ppp-prrrost- hoe-hoe (hoeiboei? hoest?) hoe-hoeren! Heerlijk. De meest geestige 'first lady' evah.

  "Desire is not very precise in my case, so I never choose. The one thing all the men I've loved have in common is a strong feminine side. I find feminine men very virile and macho men very fragile. Machismo is a defence mechanism."

  Adjani is trouwens half Algerijns (en half Duits). Niet dat het ertoe doet, maar het is een aardig weetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. “Maar het kan nog gekker: “achter deze demonstraties zit het grote kapitaal en de Amerikanen”.

  Hahaha! Zonder twijfel weer een 'aanval op moslims door USA/Zionisme/Joden en christenhonden'

  El-Houssain

  Jammer dat deze demonstratie niet gehouden kan worden in Iran, Nigeria, S.A., Jemen, Afghanistan .... en in alle Islamitische landen als waarschuwing voor moslims tegen de Inquisitie Koran/sharia, om te laten zien wat de vermeende 'heilige' Mohammed zelf deed of liet doen - stenigen tot de dood erop volgt' - ook van vrouwen volgens Bukhari die niet liegt volgens moslims noch die wálgelijke sura in Koran:

  "stenig/gesel iedere overspelige met 100 slagen en laat medelijden [!} u niet weerhouden gehoorzaam te zijn aan Allah. Laat een groep gelovigen toekijken'.

  Jouw MONSTERLIJKE 'god'.

  Moslims 'mogen' niks! Koran geeft géén Vrijheid van religie, géén recht op Vrijheid van Meningsuiting, geen vrijheid voor NIKS - opgedoekte papagaaien - 'slaven van Allah'- neus op de grond voor wat hun Koran zeker ook anderen niet gunt: VRIJHEID van geest en handelen.

  Jullie moslims mogen óns dankbaar zijn voor wat WIJ jullie toestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Marietje Schaake, Europarlementariër van D66, was ook aanwezig. In Brussel zet zij zich eveneens in voor slachtoffers van het Iraanse regime.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1307908/Iran-death-row-woman-Sakineh-Mohammadi-Ashtiani-hanged-stoned.html?ITO=1490

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Iranian sentenced to death by stoning for adultery 'subjected to mock execution'


  Last updated at 10:47 AM on 1st September 2010  Sakineh Mohammadi Ashtiani was told she would be hanged at dawn on Sunday, but she was not

  Sakineh Mohammadi Ashtiani was told she would be hanged at dawn on Sunday, but she was not

  An Iranian woman sentenced to death by stoning was subjected to a mock execution by hanging.

  In preparation for her death, Sakineh Mohammadi Ashtiani wrote her will and embraced her cellmates in Tabriz prison.

  But the mother-of-two, who was acquitted of murdering her husband but found guilty of adultery, was not led to the gallows.

  Her son told The Guardian: ‘Pressure from the international community has so far stopped them from carrying out the sentence but they’re killing her every day by any means possible.’

  The latest development comes after prison authorities denied family and legal visits, falsely telling them Ashtiani was unwilling to see them. In turn, she was told no one had come to see her.

  Ashtiani has already received 99 lashes for reportedly having an illicit relationship with two men.

  The stoning sentence was suspended pending a judicial review but could still be carried out, an Iranian judiciary official has said.

  Murder, adultery, rape, armed robbery, apostasy and drug trafficking are all punishable by death under Iran's Sharia law, enforced since the 1979 Islamic Revolution.

  The 43-year-old’s lawyer, Houtan Kian, has accused the government of inventing the charges against her.

  Sajad, whose mother’s plight has resulted in protest rallies in hundreds of cities, believes the international outcry is the only reason his mother is still alive.


  Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1307908/Iran-death-row-woman-Sakineh-Mohammadi-Ashtiani-hanged-stoned.html?ITO=1490#ixzz0yMElqIZk


  Lees verder:

  Iranian sentenced to death by stoning for adultery 'subjected to mock execution'

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Zie ook Anja Meulenbelt:

  Steniging

  (Over de zogenaamd door islamcritici gekaapte demonstratie tegen steniging.)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Nieuws over Sakineh Mohammadi Ashtiani

  Stoning isn't off the table. Anything is possible at any time after Ramadan.


  Woman facing stoning in Iran sentenced to 99 lashes -- not even in place of stoning, but for new alleged offense

  BeantwoordenVerwijderen
 34. ik ben trouwens ook tegen het doodgooien van mensen met kogels of wat dan ook.
  Ook tegen het vermoorden en opeten van dieren, hoe ze ook geleefd hebben.
  En ik ben voor het dragen van hooddeksels als het helpt je vrouwelijkheid te beschermen.

  Iedere strijd heeft zijn eigen helden.

  BeantwoordenVerwijderen