Klaarmaken en bewaren van eten

Boeken_small
Het wel of niet krijgen van een voedselvergiftiging is iets wat je meestal zelf in de hand hebt. Gebruik voor rauw vlees apart bestek, borden en planken en was na gebruik alles af met heet sop. Was je handen als je rauw vlees hebt aangraakt. Ontdooi vlees niet op het aanrecht, dan blijft het te lang ongekoeld. Wees niet alleen bedacht op vlees, want ziekmakende bacteriën groeien ook goed in gekookte rijst en gesneden groenten.

Koel restjes snel af (niet in de koelkast, dan warmt de hele koelkast op), bewaar ze koud en bewaar ze niet te lang. Temperatuur is in dezen een belangrijke factor. De meeste bacteriën groeien slecht 

in de kou, en naarmate het warmer is groeien ze sneller, maar van koken, bakken of braden gaan ze dood. Veel koelkasten zijn te warm. Dat kun je controleren met een koelkastthermometer; de temperatuur moet zowel boven- als onderin tussen de 4 en de 7 graden zijn.

In restaurants hangt de kans op besmetting af van hoe het eten bewaard is en of het keukenpersoneel goed de handen wast na wc-gebruik. Een kok die ziek is geweest kan via kleine spoortjes ontlasting het eten van de gasten besmetten, ook al voelt hij zich weer helemaal opgeknapt.

Uit: Prof. Dr. Martijn B. Katan - Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding, pag. 176, uitgeverij Bert Bakker.

2 opmerkingen:

  1. "Het wel of niet krijgen van een voedselvergiftiging is iets wat je meestal zelf in de hand hebt."

    In mijn geval niet. Ik heb 2x een campylobacter opgelopen door een slordigheid in de keuken v.e. restaurant. Kruisbesmetting: rauwe kip gesneden op de plank van/voor de rauwkost.

    Thuis heb ik meerdere kunststof planken (geen hout!) met daarop geschreven waarvoor ze dienen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hm - hout heeft een bacteriedodende werking.

    BeantwoordenVerwijderen