'extreem cynisch'

Jipenjannekenieuws_small
(ingezonden) Uitgelicht: de Volkskrant, communicatiewetenschapper Linda Bos: 'Jip en Janneke ergeren de kiezer juist' 10.6.2011  Bron

(...)Alleen rechts-populisten zoals Geert Wilders worden niet gestraft als ze een toon aanslaan die de onderzoekers definiëren als 'populistische retoriek': veel sneren aan de gevestigde orde en verwijzingen naar de man op de straat. Maar het is een select gezelschap dat zich erdoor aangesproken voelt: lager opgeleiden en mensen die Bos karakteriseert als 'extreem cynisch'. Om hoeveel mensen het precies gaat, kan de onderzoekster niet zeggen. 'Maar het is een minderheid.'

Volledige artikel hierr.

1 opmerking:

  1. Ben benieuwd hoe de onderzoekster het begrip "populistisch" heeft gedefinieerd. Begint wel heel erg een modewoord te worden, wat een onderzoeker niet ongedefinieerd hoort te bezigen.

    Vaak wordt dat woord gebruikt als stoplap voor redeneringen dat democratie weliswaar goed is, maar dat niet teveel naar de kiezer, het volk, het stemvee, moet worden geluisterd. Een beetje "politiek als bezigheid van en voor de elite".

    Ook vreemd dat de onderzoekster zelf aangeeft dat het kan zijn dat politici als "onecht" worden gezien als ze J&J-taal gebruiken, maar dat de benadering van laag opgeleid, rechts en populistisch, in de weergave door de media lijkt te overheersen.

    Een onaf onderzoek ook lijkt me, dat niet publicatierijp is. Waren de fondsen op?

    BeantwoordenVerwijderen