Heere Heeresma overleden (9 maart 1932 – 26 juni 2011)

Boeken_small
(...) Direct na de capitulatie gingen er verhalen rond van joden die zich met een ketting omwikkelden of zich vastklonken aan een fiets en daarmee de Amstel bij de Omval in liepen. Ik hield er niet van, liep weg of hield me doof met de vingers. En toen ging meneer Van Waai in de schemering nog even door de bosjes struinen en vond boven op een basaltblok van de wallenkant een damestasje. De dag daarop dregde de politie in het water met lange lijnen waaraan grote haken, maar vond niets. Het duurde dagen voor Lonneke Fajgenbaum

 tegen de dam dreef waar de Amstelveenseweg onverschillig overheen liep. Men wist te vertellen dat ze dat dopje nog op haar wilde kapsel had. Was ze gevlucht voor wat er met de joden ging gebeuren? Huilend ging ik naar de Vana voor wat boodschappen. De puntzakken van die winkelketen waren toen beroemd.

Avond. En door de verduistering dubbel zo donker. Alleen een knijpkat liep nog door de straat. Zeker voor spertijd nog een onzichtbare hond uitlaten. En het is goed zo, want we hebben nog elektra en er is nog genoeg cokes in de kelder voor de ketels van de cv, dankzij een van de bewoners van het flatgebouw, de zeer foute slager Roelofzen, van wie verteld wordt dat hij in de oorlogsdagen spionnen in zijn bakfiets rondreed. Hij kreeg na de oorlog 3 jaar, plus ontzetting uit de beide kiesrechten. (..)


Heere Heeresma - een jongen uit plan Zuid '38-'43 deel 1, pag. 9. Uitgeverij De Arbeiderspers - Amsterdam. Bestellen?

2 opmerkingen:

  1. Foute zakenlui kon men ook gewoon boycotten door er niets te kopen,al zal dat mischien niet zijn meegevallen met het bonnensysteem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ongeveer een jaar geleden nog eens de hele Heeresma Helemaal doorgeworsteld. Heere is na het succes van Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp naar mijn smaak wat te veel in het melige en lullige blijven hangen. Zijn beste boek vind ik nog altijd Een dagje naar het strand, een klein meesterwerk dat lang geleden door een nog jeugdige Theo van Gogh is verfilmd.

    BeantwoordenVerwijderen