Drie maal Halbe Zijlstra

Dick_small-1
‘Voetnoot’ Halbe Zijlstra I

Het HBO-onderwijs heeft een flinke deuk opgelopen. De indruk is ontstaan, dat er na een paar jaar pendelen tussen bijbaantje en schoolkantine een diploma klaar ligt. Altijd summa cum laude. En meestal in het vak Vrijetijdskunde.

Uit eigen ervaring weet ik, dat het er met de kwaliteit van het onderwijs niet zo slecht voorstaat als algemeen wordt aangenomen. Wel is het zo, dat megalomane bestuurders, te ver doorgevoerde marktwerking, grootschaligheid en bureaucratisering het onderwijs behoorlijk verziekt hebben. Halbe Zijlstra heeft inmiddels stevige maatregelen afgekondigd voor het HBO-onderwijs. HBO-docenten moeten minstens een master hebben en liefst de doctortitel. Docenten maken het onderwijs. Dat heeft Halbe goed begrepen. Beloon die docenten dan ook naar behoren in plaats van toe te laten dat managers aan de top zich verrijken en een schare van jaknikkers in schaal 16
om zich heen verzamelen.

Halbe wil ook landelijke examens voor het HBO invoeren. Dat garandeert de kwaliteit van het onderwijs, vindt hij. Sommige docenten menen hierop al een voorschot te moeten nemen door zware onvoldoendes uit te delen en door ineens eisen te gaan stellen die helemaal niet haalbaar zijn. Ze geven daarmee extra voeding aan ‘de gerezen twijfel over ons onderwijsstelsel’. In plaats van deze ‘met wortel en tak uit te roeien’, zoals Halbe wil.


‘Voetnoot’ Halbe Zijlstra II

Onlangs zag ik Frits Bolkestein in theater De Compagnie in Amsterdam. Je kunt denken: hij moest mee van zijn vrouw die actrice is. Maar dat geloof ik niet. De zaal zat overigens bijna vol, maar de voorstelling was geen kassucces.

In de jaren Tachtig lanceerde Bolkenstein de kreet: Er is veel graan nodig voor weinig genever (een parafrase op Marsman overigens). Zoiets als: Brood, daar zit wat in. Hij wilde daarmee zeggen, dat je heel wat gedoe en onzin voor lief moet nemen om goede kunst te krijgen.

Dat geldt ook voor voetbal. Een steenrijke maecenas kan gelouterde sterren bij elkaar kopen maar dat garandeert nog geen succes. Kweekvijvers van talent ontstaan mede door overheidssubsidies. Eigen kweek vraagt aandacht en geld. Een goed elftal doet er jaren over om goed te worden. Dat is een heel gedoe, een proces van kweken, trainen, passen en meten. Meten is dan een geleidelijke maar bewust geplande ontwikkeling. Geen simpele afrekening aan het eind.

Stef Blok en Halbe Zijlstra vinden een bezuiniging van meer dan eenderde in de kunstensector broodnodig. De top (zoals de grootste coverband van Nederland)willen ze wel financieren. Maar er is geen top zonder basis. Geen eredivisie zonder regionen daaronder. De PVV wil afrekenen met de grachtengordel. Voor VVD’ers als Bolkestein, Nijpels , Nicolaï en Sanders moet de huidige sanering aanvoelen als een stoot onder de gordel.

‘Voetnoot’ Halbe Zijlstra III

Al meer dan twintig jaar kom ik regelmatig in het Theater Instituut Nederland (TIN). Vroeger heette dat Het Toneelmuseum. Een prachtig pand aan de Herengracht in Amsterdam. De benaming museum doet vermoeden, dat het gaat om een pruik van Van Dalsum en een hoed, gedragen door Ank van der Moer. Niets is minder waar.

Jaarlijks raadplegen meer dan 8000 bezoekers, van amateurs tot professionele liefhebbers, de archieven van het TIN, waarin 400 jaar podiumkunsten in Nederland gedocumenteerd zijn. De mediatheek is de grootste van Europa. Het TIN, nu gevestigd aan de Sarphatistraat, maakt ook (reizende) tentoonstellingen, organiseert debatten, ondersteunt de Nederlandse podiumkunsten (ja, ook het circus valt daaronder) in het buitenland. Daar zijn met name het Nederlandse jeugd- en poppentheater vermaard. Steeds vaker vinden er – met ondersteuning van het TIN – internationale uitwisselingen plaats van regisseurs, acteurs en hele voorstellingen. Nederland neemt daarin een belangrijke plaats in.
Halbe Zijlstra wil er allemaal niets van weten. Als het aan hem ligt, gaat de bijl erin. Weg database. Weg geschiedenis. Als het hem uitkomt, zet Wilders een pruik op van Johan de Witt of Johan van Oldenbarnevelt. En wandelt hij maar al te graag in de traditie van het verleden. Maar de schat aan historische data die het TIN beheert, zal de PVV worst wezen. Het is een linkse hobby. En Halbe? Hem past geen pruik. Hij is de simpele kaalslagslager die geen notie heeft van waar hij zijn zwaard in zwaait.

4 opmerkingen:

 1. Het is niet Nederlands maar misschien dat een aantal welgestelden dit instituut kunnen adopteren in ruil voor prestige?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Iedereen vindt wel redenen waarom juist die en die club wel subsidie zou moeten blijven krijgen.
  Iedereen vindt wel redenen waarom juist die interesse of hobby van hem of haar door de overheid (=andere mensen) betaald moet worden.
  Maar ook voordat Nederland subsidieland werd bestond er al podiumkunst en waren er al musea en werden bepaalde kunstrichtingen in het buitenland uitgevoerd.
  Als de mensen die er gebruik van wensen te maken er niet voldoende voor wensen te betalen, heeft het (soms, misschien vaak helaas) geen bestaanrecht meer.
  In Nederland is het maar al te gewoon geworden eigen hobbies door de belastingbetaler te laten betalen. Wil je volleyballen? Er wordt wel een sporthal voor u gebouwd. Wil je naar toneel? er wordt wel een schouwburg voor u gebouwd waarin gesubsidieerde voorstellingen worden gegeven. Wil je naar voetballen toe? het gemeentelijke sportveld ligt voor u klaar. Etc. etc.
  Mijn hobbie is bijen houden. Ik krijg er geen cent subsidie voor. Nee, als de belastingdienst merkt dat ik af en toe wel eens een potje honing verkoop dan moet ik er nog belasting over betalen ook.
  Sommige groepen in Nederland zijn gewoon verpest net als verwende kinderen. En ik denk dat de schrijver van bovenstaand artikel tot één van die groepen behoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dick Gisling is een onderdrukker, een totalitarist.

  Ook al vindt u een toneelstuk, balletuitvoering of een vloer met pindakaas de moeite niet waard om te bezoeken of om aan te zien, betalen zult u.
  Of om het in voetbalsfeer uit te drukken. De miljonairs ballen voor nog geen meter, dan maar de gemeentekas geplunderd.

  En het zijn de Dickkies die bepalen wat goed is voor u. Zij maken de dienst uit en weten wat Kunst en wat geen kunst is.
  Andre Rieu is lauwe shit voor de paupers en de Mega VPRO-drol van wim Schippers is 60.000 € subsidie en tranen door ontroering waard.

  De Gilsinkjes zijn voor vrijheid van expressie, maar dan zo dat zij het nog net kunnen begrijpen.
  En dat gebeurt niet lukraak. Neen, er wordt deskundig en vroom vergaderd door gelijkgestemden in achterkamertjes, zonder publieke verantwoording maar met geld van de buitengeslotenen.

  De Gilsinkjes van vandaag wantrouwen hun medeburgers en houden van orde en netheid.
  Hùn netheid en hùn orde.
  Het zijn de Gilsinkjes die de SGP-vrouwen geen stemrecht gunnen. Het zijn de Gilsinkjes die solidair zijn met Griekenland, onrustig slapen vanwege de CO2-footprint, vrouwenquotum in het bedrijfsleven willen bepalen en Wildersen voor de rechter willen zien.

  Gilsing of Schalken wat is het verschil ?

  Vraag aan Dick Gilsing:

  "Marktwerking in het onderwijs"
  svp, leg mij dit eens uit !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bezield betoog van Dick Gilsing, wel zou ik willen weten waarom hij denkt dat de kwaliteit van het onderwijs wel meevalt. Of wordt dat een nieuw artikel?

  BeantwoordenVerwijderen