Hoe de elite besloot dat het volk redeloos is

Willem_small-1
In een geruchtmakend interview in 2009 riep Guusje ter Horst, toen Minister van Binnenlandse Zaken, op tot een opstand van de elite. Een opstand tegen de onderbuik:

“Ik vestig mijn hoop op weldenkende en wellevende mensen die zich realiseren dat het belangrijk is dat er autoriteiten zijn en dat die in principe het vertrouwen van de bevolking verdienen. Die durven in te gaan tegen het gebrek aan respect, het onderlinge wantrouwen en de opvattingen van slecht geïnformeerde mensen.”

Hoe zou het toch komen dat wij burgers ons de laatste jaren afkeren van de gevestigde, weldenkende
klasse die zich boven ons heeft genesteld en na Fortuyn onze toevlucht hebben gezocht bij vermeende dwaallichten als Verdonk, de SP of Wilders. Vanwaar toch dat wantrouwen?

Direct na verkiezingen van 2002 en de moord op Fortuyn nam de ‘elite’ de volksopstand nog enigszins serieus, Balkenende ging regeren met de LPF, stelde de Nationale Conventie van staatsraad Hoekstra in die de boel eens flink op de schop moest nemen, er kwam een Burgerforum dat naar het kiesstelsel keek, een voorstel voor het instellen van een referendum, en een initiatiefvoorstel (van Halsema) om constitutionele toetsing van wetten en regels mogelijk te maken. En, bovenal, een feitelijk referendum over de Europese Grondwet in 2005. Allemaal pogingen iets aan ‘de kloof’ te doen.

Toen ging het mis. De kiezers deden iets heel verstandigs, ze lazen de krant, kwamen er achter dat er al heel wat Nederlandse soevereiniteit verdampt was en dat met die Europese Grondwet de rest daarvan ook naar een obscuur lobby- en vergadercircuit in Brussel zou verhuizen. En ze stemden met formidabele cijfers het onding weg.

De elite besloot daarop dat het volk redeloos was, dat het bij voorbaat verspilde moeite was daar nog moeite aan te besteden en dat ze beter zelf het heft stevig in handen kon nemen. Europa-breed, overigens. De EU-grondwet werd woord voor woord, maar met de woorden nu in een zo onbegrijpelijk mogelijke volgorde, opnieuw opgeschreven in het Verdrag van Lissabon, en met kleutertaal op de markt gebracht: ‘het is heel iets anders, want de vlag en het volkslied zijn er uit’. En zonder volksraadpleging aan ons opgelegd.

En toen geen politicus voor deze coup aan de galg eindigde, konden vervolgens de tamelijk interessante gedachten van de Nationale Conventie en het Burgerforum door diezelfde Guusje ter Horst op een achternamiddag in de prullenmand gedumpt. Zelfs de GroenLinks-jeugd keerde zich af van het referendum – het volk mocht het eens voor het zeggen krijgen, slecht nieuws voor Allah en het dierenwelzijn – en na het vertrek van Halsema zal het nog heel lang duren voor een burger zijn grondrechten bij een Nederlandse rechter kan bepleiten.

Kortom, alle initiatieven iets met de erfenis van Fortuyn te doen werden geditcht, wij van de elite regelen het zelf verder wel, daar zijn we voor.

Onze hoogste kringen zijn doodsbenauwd voor volkssoevereiniteit, voor democratie. De elites komen, rouleren en gaan, maar houden het landsbestuur dichtgetimmerd: over U, zonder u. Guusje ter Horst hoefde niet op te roepen tot een opstand van de elite, ze maakte er deel van uit en handelde er naar.

We, the People’, my ass

Geen wonder dat de kiezer apathisch wordt, boos, wrokkig, alle kanten opvliegt, weer weg blijft van de stembus. Gaat dat lang goed? Tuurlijk. Heel lang. Dacht Mubarak ook.

3 opmerkingen:

 1. De elite wordt zelfs arrogant. "Hoe durft de kiezer af te wijken van de partijlijn?"
  http://tinyurl.com/3tzxbdk

  Het wil nog niet zo lukken met het totalitarisme á la Mubarak.

  Iets met "Tom Poes" en "vondst" ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'Elite'? Guusje v.d. Horst is opgeschoten PvdARBEID, dus zelf-verklaarde 'elite', maar wel even arrogant als Marie Antoinette die haar kop verloor!

  "Hoe durft de kiezer af te wijken van de partijlijn?"

  'Partijlijn' is handig gedurende verkiezingen. Daarna begint liegen, kontdraaien w.o. bijvoorbeeld Islamlikken, als kunsten waar veel politici grootmeesters in zijn - of worden!

  Geen 'totalitarisme'? In Nederland kan iemand nauwelijks ademhalen zonder dat de regering dat weet, zich daarin mengt, of wil gaan mengen - b.v. 'vingerafdruk' van iedereen registreren op paspoort is a) als registratie bedoeld voor misdadigers; en b) in de toekomst mogelijk zelfs levensgevaarlijk, want elke dictator is dol op dit soort maatregelen.

  Voor mij gaat als wet te ver dat je eigen lichaam regeringseigendom is, want a) zelfdoding 'mag niet'; en b) dat mag na de dood automatisch 'voor organendonaties' gebruikt worden - een soort lijkenroverij - of je moet daartegen formulieren tekenen en indienen.

  Nederland is 'regels zijn regels' Veel daarvan zijn goed, gedegen dus bewonderingsdwaardig; en goed om mee te leven, maar niet die als zotten de spuigaten uitlopen. En daar bovenop de vrijheidberovende regels van 'EU Brussel' als dictatuur die ons niet alleen dwingt massa-immigratie w.o. Islam te aanvaarden, maar in verdere idiotie bepaalde dat elke (!) komkommer met plastic omwonden moet zijn, dus als komkommer nog nauwelijks herkenbaar is; en daar nog nauwelijks naar smaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nederland is veel minder democratisch als men wil doen geloven. Het is een regenteske elite die altijd de belangrijke positie krijgt in bestuur en politiek. Wat dat betreft is er sinds de 18de eeuw helemaal niet zo veel veranderd. De invloed van de burger is in Nederland zeer gering en wordt beheerst door een elite die helaas helemaal niet weldenkend is en geen verstand van zaken heeft.

  BeantwoordenVerwijderen