In gesprek met Zwarte Piet

Iedereen spreekt over hem maar niet met hem. Interview met Zwarte Piet:

Interviewer: Zwarte Piet, wat fijn dat ik u even aan de lijn heb! Hoe gaat het met u en hoe doorstaat u de tsunami aan aandacht voor uw persoontje?

Zwarte Piet: Ja,ja, u heeft Zwarte Piet even op z'n Blackberry te pakken maar eigenlijk besta ik niet hè, ik ben maar een sprookjesfiguur, weet u. Maar nu u het zo vraagt, door al die negatieve berichten rolt het zweet me over de wangen en u mag best weten dat er af en toe een traantje mee vloeit. 't Is maar goed dat u me niet kunt zien, 't is geen gezicht, mijn bleke huid schijnt dwars door de zwarte schmink heen. Ik schaam me kapot, straks krijg ik er nog een baard van en ik ben Sint-Nicolaas niet, toch?!

Interviewer: Dus het grijpt u nogal aan, al die beledigende verdachtmakerij?

Zwarte Piet: Dat kunt u wel zeggen, dat kunt u wel zeggen. In zoverre dan, dat ze niet moeten denken
dat ze mij eronder kunnen krijgen. Vergeet niet, het gaat niet alleen om mij maar om álle Zwarte Pieten, de jongenspieten zowel als de meisjespieten. Nooit hebben zij in hun carrière als Zwarte Piet iemand kwaad gedaan, geen kind, wat voor etters het ook kunnen zijn, is in de zak mee naar Spanje gegaan. Vraag maar aan Sint-Nicolaas, die begrijpt er ook steeds minder van want zonder ons stelt de oude goedheiligman helemaal niets voor, zonder Zwarte Pieten krijgt hij de klus nooit geklaard om bij de lieve kindertjes van Nederland cadeautjes en suikergoed af te leveren. Is niet te doen! Sinterklaas heeft ons nodig!

Interviewer: Maar uw zwarte kleur zou nogal gevoelig liggen bij bepaalde inwoners van Nederland die neerkijken op uw beroep: knecht van Sint-Nicolaas. Zij voelen zich gekwetst in het diepst van hun gevoelens, zijnde hun huidskleur. Ze zijn diep ongelukkig vanwege uw vrolijke verschijning. Noemen die racistisch. Wat vindt Zwarte Piet daarvan, kunt u zich in hen verplaatsen?

Zwarte Piet: Nou, ik heb met ze te doen, dat wel, beter een Zwarte Piet dan zo'n zielige zeurpiet! Ze kijken niet verder dan hun neus l.. eh bruin is en ik dacht juist dat Nederland die zwart-witkijkerij achter zich had gelaten, al héél héél lang en dat moet zo blijven ook. Kleur is niet belangrijk en ik ben nu eenmaal zwart en niet groen of geel. Ik richt me daarom liever tot de kinderen van deze sneupieten, die gun ik net als alle andere Nederlandse kindertjes een gezellig Sinterklaasfeest met cadeautjes, lekkernijen, surprises, en wat niet al!

Interviewer: Wat dan te doen met Quinsy Gario, Verene Shepherd en hun gekrenkte zwart-wit-vriendjes die het kinderfeestje aardig zwart weten te maken?

Zwarte Piet: Nederland is een vrij land, niemand hoeft in Sint-Nicolaas en Zwarte Piet te geloven of er aan mee te doen. Zoals gezegd, wij fantasie-pieten bestaan niet, net zo min als er heksen, reuzen of boze feeën bestaan, daar komen wij eerlijk voor uit en dat weerhoudt ons evenmin om traditiegetrouw, elk jaar op 5 december een feestje te bouwen, dat mogen wij de kindertjes in dit fijne land niet misgunnen.
Ik zal het nog even met Sint-Nicolaas opnemen maar als het zo doorgaat, stel ik voor dat we, bij wijze van hoge uitzondering, deze tweedrachtzaaiende pietlutten meenemen naar Spanje dan zijn jullie volgend jaar hopelijk blijvend van dit gezeur over Zwarte Piet verlost.

Pietitie

12 opmerkingen:

 1. Inderdaad Piet, neem die pietlutten maar mee naar Spanje. Ze maken politiek misbruik van je om ons in te peperen dat Nederland als 'Wildersland' een racistisch land is.
  Je zou bijna gaan denken dat het toevallig samenvallen van beschuldigingen door instituten en personen géén toeval is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aan Peter Louter 10:05

  We hebben behalve Zwarte Piet:
  Zeur Piet
  Piet Lut
  Kanarie Piet

  en vele andere Pieten.

  U schrijft over beschuldigingen door instituten en personen.
  Weest concreter.
  Zwarte Piet zegt in zijn verklaring aan Hoeiboei dat Nederland een vrij land is.
  Zulks is een gotspe.
  Veel zaken zijn hier verboden.
  Onder anderen de verkoop van Mijn Kamp.
  Of publicatie van vertalingen van de chileense schrijver Miguel Serrano.
  En zo kan ik verder gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als Zwarte Piet (en Sinterklaas) van oorsprong goedaardig zijn waarom zou je dan de formule veranderen? Ik zie de noodzaak niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verhaal Piet en Sint gaat over het goede (wit) dat het kwade (zwart) heeft overwonnen.

   De elementen: roe ( stimulans tot vruchtbaarheid), snoepgoed ( stimulans tot het goede). Sint is een Maangod, zit in de zak van de duisternis, wortels en hooi (offers voor de goden), paard (van Wodan), kinderen (onschuld wordt beschermd), schoorsteen/stookplaats ( offerplaats), stoomboot, bisschop, Spanje zijn van latere data.
   De goedheiligman (goed huwelijksman) is de voorbode van de kortste nacht waarna het licht het wint van de duisternis.

   De betekenis van het protest tegen zwarte piet en (het kruis van) de sint zijn een teken van een verscheurende maatschappij en is een vorm van intolerantie.
   Intolerantie geïmporteerd vanuit het buitenland.
   Suriname en dar el islam. Du moment dat de Surinamers baas in eigen land mochten worden, vluchtte 50 % van de bevolking hun 'onderdrukkers', hun 'slavendrijvers' . achterna, om vervolgens jarenlang hun zwartje handjes op te houden voor een goede uitkering.

   Hoe laag kun je als neger en moslim vallen.

   Verwijderen
  2. Het verhaal/ritueel/traditie, duizenden jaren oud, moet nu worden verwijderd vanwege ........zelfhaat.

   Diversiteit maakt meer kapot dan je lief hebt.

   Verwijderen
 4. Jehän, ideaal overeenkomstig ieders wens zal het nooit worden. Ik heb ook nog wel een paar wensen en minder aardige ervaringen.
  De link die hoeiboei hierboven geeft naar het VK-artikel is voor mij het sein om te stoppen met een discussie over de rug van Zwarte Piet. De man moet zo langzamerhand erg verdrietig zijn geworden. Laten we hopen dat hij daar nog op tijd van herstelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je een kinderfeest viert met zwartgeschminkte volwassenen ben je een racist. Als je spreekt over de torenhoge criminaliteitscijfers van oost Europeanen en Marokkanen ben je een racist. Als je de politieke ideologie van de islam en de volgelingen daarvan becritiseert ben je een racist.

  Racisme is een vooroordeel op mensen op basis van hun ras. Afgezien van het feit dat menselijke rassen wetenschappelijk gezien helemaal niet bestaan hebben geen van de bovengenoemde voorbeelden iets met racisme te maken.

  Als je een oordeel baseert op harde feiten is dat geen oordeel op basis van het ras. Sinterklaas is een kinderfeest waarbij de Sint en de Pieten een gelijkwaardige rol hebben, zonder Sint en/of Pieten is het gewoon geen Sinterklaasfeest,.

  Laat mensen gewoon naar de feiten kijken in plaats van iedere keer discussies en een kinfeestjes proberen lam te leggen met de racisme kaart die helemaal niet van toepassing is.

  Ik wens de VN, Alex Brenninkmeijer, Quinsy Gario, en Verene Shepherd veel sterkte toe bij het oplossen van problemen door alles en iedereen racist te noemen. Ik hoop dat ze snappen dat de tegenreactie die dit oproept wel racistisch van aard gaat zijn.

  Ik lees de reacties nu al: Die ... zijn hier komen wonen en nu proberen ze ons het Sinterklaasfeest af te nemen.

  Negers worden in Nederland niet als slaaf behandeld. In de prostitutie en in de tuinbouw worden mensen regelmatig wel als slaaf behandeld. Maar daar hebben we het niet over, we hebben het over zwart geschminkte Pieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Peter Louter 19:13

   Gij zijt beter op de hoogte dan mijn persoon.
   Ik en zie geen verband tussen de opmerking van Hoeiboei en een "VK-artikel".
   VK kan staan voor Vereerders van het Kremlin.
   Want we kunnen zeker zijn dat veel nostalgiekers naar de tijd van de Grrote Socialistische Sovjet Unie lezers van de VK zijn.
   Indien u tenminste met de beginletters VK zinspeelt op een groot landelijk dagblad dat van oorsprong rooms-katholiek is en nu een spreekbuis voor progressisten van elke resem.


   Verwijderen
  2. Jëhan25 oktober 2013 10:29
   Onder de titel 'Kom je aan Sint of Piet, dan kom je aan integriteit van de opvoeder', zit een link: klik!

   Verwijderen
  3. @ijstengel 09:34

   “Ik hoop dat ze snappen dat de tegenreactie die dit oproept wel racistisch van aard gaat zijn.”

   Doet me denken aan analyses over de opkomst van nazisme onder het Duitse volk. Van waar die opgeblazenheid, die lust tot totale macht.
   Een van de hypotheses was dat het zou kunnen komen door het verlies van eigenwaarde en zelfrespect in de voorgaande decennia.

   Ik heb ongeveer 10 jaren gelden, na de moord op van Gogh en met de opkomst van Wilders eens een gedachte experiment gedaan, geïnspireerd op de beschuldigingen dat Wilders en islamcritici terug wilden naar racisme, apartheid, nazisme en wat die meer zij.

   Vraag: hoe zou een zgn. 'kwade macht' het moeten aanpakken om dat in Nl. inderdaad voor elkaar te krijgen?

   Een deel van mijn antwoord was dat de eigenheid, de eigenwaarde, zelfrespect van Nederlanders onderuit gehaald zou moeten worden.

   Verwijderen
  4. Zowel Hitler als Wilders streven naar een restauratie van het vaderland. Werd Duitsland onderdrukt en vernederd door de geallieerden van ww1, wordt Nederland (en het westen) onder de voet gelopen door goedmensen en totalitairisten.
   In beide gebeurtenissen speelt "de staat" een alles vernietigende hoofdrol.
   Wilde Hitler, en nu in zijn voetspoor de goedmensen, de regenboogaanhangers, policor, enz., meer controle en macht door en voor de staat, staan daartegenover Wilders en anarchisten ( L. von Mises), voor minder statelijke bemoeienis en meer vrijheid.

   Verwijderen