De actie van de helikopter op het strand in Libië blijft vragen oproepen. Kan je als gewoon Nederlands burger tijdens een crisis even de Nederlandse ambassade bellen die dan een helikopter stuurt? Ja, je kunt wel bellen, maar dat heeft weinig zin als het antwoordapparaat niet aangesloten staat.
Ik heb een aantal keren in het Midden-Oosten in een crisissituatie rondgelopen, en heb niets dan lof voor de manier waarop de plaatselijke ambtenaren van een ambassade de zaken dan aanpakken, ondanks de manier waarop hun collega’s in Den Haag meehelpen om het hunne bij te dragen aan de afloop van wat er bezig is te gebeuren. Zo’n verschil van perspectief is trouwens uiteraard onvermijdelijk. Maar een helikopter langs sturen? Het valt eigenlijk een beetje buiten mijn horizon.
Dat is niet de enige vraag over Libië die de regering ooit eens zal moeten beantwoorden. De opstandelingen die nu ‘onze’ hulp krijgen hebben geen leger, geen commandostructuur en geen goed zichtbare organisatie of woordvoerder. Hun opvattingen over politiek en samenleving zijn ons onbekend. Het enige vliegtuig dat ze hadden, hebben ze zelf neer weten te halen. Ze hebben wel pistolen en geweren waarmee ze in de lucht schieten, en dat zijn vreugdeschoten, weten we inmiddels van de Nederlandse staatsmedia.
Wat zouden wij denken als de Volksrepubliek China overhaast de Amsterdamse kraakbeweging te hulp schiet? Wat zou de rest van Europa denken? Berlijn? Brussel? Bij voorbaat hierbij tegelijkertijd mijn verontschuldigingen aan China, dit is geen belediging van China maar een poging om voor de Nederlandse lezer op een effectieve manier een beeld van de situatie te creëren.
Voor de komst van een nieuwe wereldorde hoeven we niet langer te vrezen. De komst van een nieuw soort wanorde daarentegen des te meer.
Ook de rechter hersenhelft heeft de capaciteit door adrinaline en dopamine te worden bedwelmt. M.a.w. dit is niet een linkse of rechtse aangelegenheid. Wellicht gemotiveerd door feel-good impulsen voor diegene die het zonder na te denken steunen. Met lege motieven zoals "maar die Kadafie is een schurk, daar moet je toch van af willen" en "we moeten de bevolking beschermen tegen de staatsterreur. Ik denk dan "o ja? is dat wel zo, en wat dan?". Ik krijg helemaal geen goed gevoel bij deze interventie. Eerder het gevoel van een herhaling van dezelfde nachtmerrie zoals in bvb Afganistan. Hoewel ik meer redenen kan vinden om Afgaanse expeditie te valideren.
BeantwoordenVerwijderenWie zijn die rebellen waar wij nu voor bombaderen? Wat is het alternatief na Kadafie? En waarom zou het westen voor de zoveelste keer het puin ruimen op zich willen nemen in het door islam gedomineerde werelddeel? De OIC heeft toch niet voor niets in een conventie vastgelegt tegen staatsterreur en ander georganiseerd terreur op te treden? Laat ze dit maar eens zelf opknappen. I.p.v. dat ze nu lekker aan de zijlijn staan en twee vliegen in een klap slaan. Klap 1, ze zijn zonder hun handen vuil te maken van Kadafie af. Klap 2: ze kunnen vervolgens het westen weer beschuldigen van kolonialisme, kruistochten en imperialisme.
Ik zeg, wegwezen daar. Niets mee te maken willen hebben hebben. Fregatten in de middenlandse zee om Europa's veiligheid te garanderen en de vluchtelingenstroom zoveel mogelijk tegen houden. (Ookal zal dat op korte termijn ten koste gaan van de onschuldige, naar vrijheid (wiens vrijheid?) strijdende burger bevolking.)
@Persephone,
BeantwoordenVerwijderenMij valt daartegenover weer de geringe consistentie in het Linkse Denken op. Ik althans kan er geen peil op trekken. Brandhaard Irak, daar moesten we vooral buiten blijven en Bush was een tweede Hitler dat hij daar in stapte; dat ene Saddam moordde en martelde dat het een aard had kon niet bommen; Afghanistan, daar moesten we maar liever niets mee te maken hebben; 't loopt zo'n vaart niet en als het wel zo'n vaart loopt dan kunnen anderen dan wij dat toch wel opknappen?
En tenslotte zijn er naast Lybië nog diverse andere brandhaarden, qua mogelijke aantallen slachtoffers naar alle waarschijnlijkheid niet minder ernstig dan Lybië, waarvan Linkse Denkers slechts met de grootst mogelijke onverschilligheid kennis nemen, gesteld dat ze er überhaupt van kennis nemen, want aan de voorwaarde dat linkse journalisten er brood in zien om daarover in hun linkse krantjes ten behoeve van linkse lezers meer dan minimaal te berichten is vaak niet eens voldaan.
Enige tijd geleden zag ik in De Volkskrant twee grote foto's van Lybische rebellen, op één van die foto's molotow-cocktails als zichtbare attributen. Ik dacht: stel dat die rebellen het niet winnen, dan moeten ze misschien vluchten, en dan komen ze -o wee- straks bij ons de straten onveilig maken; wat zal dat worden met dat soort lui, die in hun land van herkomst gewend waren met molotow-cocktails te gooien? En toen dacht ik direct daarna: maar stel dat ze het winnen, dat moeten we toch ook niet hopen, want dan moeten veel Khadaffi-getrouwen misschien vluchten; wat voor leuke bijdrage gaan dat soort lui aan onze samenleving leveren (afgezien van werkgelegenheid voor de advocaten van Vluchtelingenwerk)?
BeantwoordenVerwijderenZou ik nou een zeldzame egoïst zijn, of zouden er meer mensen bij het zien van deze foto's in eerste instantie soortgelijke gedachten hebben gehad?
Ik sta er bij en kijk er naar hoe, ook in mijn naam, Nederland onze toekomstige halsafsnijders te hulp schiet. En niemand, maar dan ook niemand kan hier ooit voor ter verantwoording worden geroepen.
BeantwoordenVerwijderen@Kees Rudolf
BeantwoordenVerwijderenDe Rebellen kunnen bij verlies naar Iran. En de Kadafofielen kunnen bij verlies naar Venezuela.
(gedachtekronkel betreffende de rol van Links: Links zou toch juist vergoeilijkend moeten praten over hun socialistiche-panarabische vriend Kadafie?
Onze Kameraad nummer 1, Van Rompuy stond afgelopen December nog lachend naast Kadafi.
De SP is i.i.g. tegen interventie, dat is teminste concequent.)
Niels schreef,
BeantwoordenVerwijderen"De Rebellen kunnen bij verlies naar Iran. En de Kadafofielen kunnen bij verlies naar Venezuela."
Dat laatste wellicht wel, dat eerste niet. In Libie zijn het overwegend soennieten, in Iran shi'iten. Dat gaat niet goed samen, zie o.a. Iraq, zie o.a. momenteel Bahrein. O, wat een fijnheid al die religieuze diversiteit. Zat werk voor Ella Vogelaar daar.
Het is toch opmerkelijk dat daar waar Jansen de zere vinger legt bij onze westerse leiders, trekken de reaguurders weer eens fel van leer tegen de "linkse kerk"" en khadafiofielen(?).
BeantwoordenVerwijderenOnder het mom van wereldvrede trekken onze leiders zich nergens iets van aan. Lockerbie neergeschoten ? geen probleem om wat oliezaakjes voor elkaar te boksen, met kusje erbij. Judas was er ook goed in.
Oliemaatschappijen lieten zich afpersen om zo de schadevergoedingen voor de Lockerbie-slachtoffers op te hoesten. Lockerbie heeft K geen cent gekost !
Het aardige van Khadaffi is toch wel dat hij ons een mooie spiegel voor houdt.
Het monstertje werd toch in stand gehouden (=niet geboycot) door westerse zakenlieden en politici ( U weet wel die mensen die zo bezorgd zijn over global warming en duurzaamheid),
De geweldige dienst die Khadaffi ons bewijst, en daar mogen we hem dankbaar voor zijn, is wat er nu allemaal boven komt drijven.
Wij zijn allemaal democraten ( of ten minste we veinzen dat we dat zijn), die onze regering in alle vrijheid en veiligheid kunnen controleren en we hebben een onafhankelijke pers en concurrentie... en nu komt dit aan het licht.
Daar kan geen wikileaks tegenop !
Khadaffi,Mubarak, de kredietcrisis, Moerdijk, Griekse staatsboekhouding laten zien dat onze democratie ( linx of rechts) ernstig ziek is. En wij daar verantwoordelijk voor.
Ik kan niet wachten op de Kerstrede van Mevrouw. Kan het niet verschoven worden naar 1 April of op de dertigste ?
1) we hebben geen idee wat die helikopter daar nog meer deed. .. En dat is wellicht maar goed ook. Nederlanders zijn echt niet gek.
BeantwoordenVerwijderen2) We hebben geen idee waarom Frankrijk en UK zo fanatiek zijn en zelfs Noorwegen F16s stuurt. En Duitsland niet.... Duitsers zijn stiekum ook niet gek, ze kunnen alleen goed dingen verbergen.
3) Dat linkse volk ondersteunt altijd de underdog. Dat gevoel zit in ons allen, maar die linkse idioten hebben de hersenen niet te zien dat je de underdog misschien niet altijd moet ondersteunen omdat dat heel gevaarlijk is. Met andere woorden, onderbuikgevoel gaat bij hen boven hersenen. Zeg maar zij doen waar ze ons ten onrechte van beschuldigen, maar ze hebben de hersenen niet dat te zien. Ze zitten gevangen in hun eigen beperktheid.
"Voor de komst van een nieuwe wereldorde hoeven we niet langer te vrezen. De komst van een nieuw soort wanorde daarentegen des te meer. "
BeantwoordenVerwijderenObama ("yes, we can") December 2007:
" “The president does not have power under the Constitution to unilaterally authorize a military attack in a situation that does not involve stopping an actual or imminent threat to the nation.”
Vandaag voert hij zonder toestemming van het Congres oorlog tegen Libie.
Het beangstigende is het uitblijven van enige reactie van betekenis, zoals walging, vanuit het Amerikaanse volk.
Immers als een president de regeltjes overtreedt dient men te corrigeren.
wanorde ?