Grote bek, kleine geest, zielig en meeslepend

Koninklijke hoogheid prinses Máxima, u beweerde in 2007 dat de Nederlander niet bestaat noch de Nederlandse identiteit maar mag ik u aan Jan Bennink voorstellen, de échte Nederlander, de Nederlander himself?

Sinds een half jaar schrijft Bennink in de Volkskrant wat er in hem
opkomt maar met z'n column van 29.10.2012 heeft hij zichzelf reeds gepromoveerd tot specimen van de Nederlandse jan-en-alleman. Hij etaleert er de unieke combinatie van een grote bek en een kleine geest en koketteert daar op dramatische
wijze mee. Ja, hij kleineert de lezers maar de lezers vinden dat best wel fijn. Jan doet zielig maar weet dat meeslepend te presenteren. Daardoor weet hij zich verzekerd van een nationale schare likkers en likers. Ze houden van hem. Alsof hij hun grote broer is.

Dus als ik u één keer mag adviseren prinses Máxima, lees deze column, lijst 'm in, hang hem daar waar u 't vaakst vertoeft en leer de inhoud uit uw tot koninklijkheid verheven hoofd. Opdat u (en allen die nog na u komen) voor eens en voor altijd weet dat dé Nederlander bestaat, en begrijpt hoe hij/zij denkt, leeft, voelt, lijdt en vooral hoe diep, diep begaan hij is met jan-en-alleman alhier, alsmede in verre, ongelukkige landen creperende ongelukkigen. Slachtoffers. Jans voedingsbodem.

Er zijn er zoveel van maar één is boven jan en dat is meneer Bennink.

Jan sublimeert de Nederlandse identiteit.

Als iets niet lukt dan is Jan er als de kippen bij om uit te leggen dat dat jammer is, maar goed, hij heeft z'n best gedaan en dat is al goed genoeg. Het was toch Jan Cohen die het miljoenenfiasco van de Noord-Zuid-lijn relativeerde door te zeggen: "Zijn we niet allemaal amateurs?" Inderdaad, denkt de lezer, we zijn allemaal amateurs, zoiets schept een band.
Als een onzer volksjannen overlijdt, dan is het stadion zo gevuld. Jan Hazes, weet Máxima nog? En natuurlijk zenden we dat op nationale teevee uit, traantjes worden weggepinkt, getuigenissen afgelegd waarna we bevredigd huiswaarts keren.

Kijk, prinses Máxima, Jan is een béétje moedig, dus zijn we met z'n allen een beetje moedig, hij is zielig, dus zijn we met z'n allen een beetje zielig, hij zit in het schuitje, dus zitten we allemaal in hetzelfde schuitje.

Als Jan ergens bang voor is dan zijn we met z'n allen bang, als Jan roept dat we met hooivorken de straat op moeten dan doen we dat...

Maar pas op, doe je niet beter voor dan je bent want in jan-en-alleman-land is middelmatigheid al top. Zo zijn Jan z'n manieren.

Jan is onbestaanbaar in een buitenlandse krant. Jan bestaat alleen in Nederland. Vanzelfsprekend schrijft hij in de krant van en voor het volk, het Nederlandse volk, de jannen, de echte-jannen, de-jan-en-allemannen. Lees in deze krant, die volgeschreven wordt door jannen - al heten ze soms Bert Brussen - het portret van Jan Bennink over Jan Bennink en in een ruk door over alle andere jannen in Nederland. Begrijpt u wel prinses Máxima? Zo zijn, werken, leven, denken, begrijpen, likken, liken en doen onze jannen. En marietjes.

Zo zijn onze manieren.

Beste prinses Máxima, denk erom, nooit meer zeggen dat dé Nederlander niet bestaat. U weet nu beter. Jan heeft in de jan-en-alleman-krant op jan z'n wijze aangekondigd nog een kleine 20 jaar (1000 stuks) in z'n krant-voor-jan-en-alleman columns te schrijven. U weet hem nu te vinden. Lees die krant, mevrouw Máxima! En als deze superjan overlijdt dan hebben we weer een stadion te vullen. Morgen gezond weer op!

22 opmerkingen:

 1. Nu doe je Jan wel enorm te kort met dit hatelijke stukje. Het gaat vaak toch om de kleine dingen waar mensen zich druk om maken? Jan verwoordt het prima.

  BeantwoordenVerwijderen

 2. Ik haalde onderstaande Paragraaf uit het besproken stukje.
  Wel,ik doe mee.De barricade op en karpatenkoppen snellen.Wel te voet graag.Het is al zo krap daar in de grachtengordel van Amsterdam.Het zal de volkskrant ongetwijfeld vele abonnees kosten.

  De straat op! Met wapperende vlaggen en hooivorken om de graaiers en corrupten uit hun gouden holen te verdrijven. En bloemen om in de lopen van de oproerpolitie te steken. Op weg naar de vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan is er helemaal vol van. Zijn timeline staat vol linkjes naar Hoeiboei. En daar is Annelies weer blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jan is een gesublimeerde dwaas als hij deze column als een compliment ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jan For President. Dan kan Maxima lekker burgelijk de hort op.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mevrouw GrachtenGordel van der Veel heeft weer wat te zeiken. Natuurlijk heeft zij het primaat op het elitaire gelijk. Als ik haar advies nodig heb rammel ik wel met de vuilnisemmer. Beter kan ik dit stuk niet typeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niets meer aan doen. #haarscherp :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vond het een briljant stuk. Nu maar hopen dat Maxima luistert.

  Groetjes,

  Jan Bennink.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een reclame man, dan noem je ook wat! Meer dan emo brabbels kan je dan niet meer verwachten natuurlijk....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het lijkt wel of Jan zelf dit stukje heeft geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hahaha, geweldige column Annelies.
  Die Jan, dat is me er eentje. Daar gaan we de oorlog mee winnen.

  En dan het volgende stukkie uit zijn column in de VK:

  "Mijn 'succesvolste' column tot nu ging over een dood jongetje in Syrië. Oh, oh wat hebben we gehuild. En wat kreeg ik een complimenten."

  Omdat ik Jan nog nooit heb kunnen betrappen op ironie, neem ik aan dat Jan serieus is.

  Jan bedoelt dat deze column van hem de meeste reacties heeft opgeleverd. Verder klopt het dat er in de reacties veel werd gehuild, maar dan om zijn bedroevend slechte, de lezers een schuldgevoel aan willen pratende, pathetische stuk - Jan voelde zich erg schuldig moet u weten, want Jan had niks gedaan om dat jongetje te redden - waarmee Jan tevens het linkse deel van de VKlezers, dat Jan de reclameman niet pruimt, probeerde voor zich te winnen. Al leek mij dat niet zijn eerste doel maar wel mooi meegenomen.

  Jan wil idd graag geliked worden en likt zich te pletter, zowel links als rechts.

  Superjan, de Mark Rutte der lage landen. Die wil ook met iedereen vriendjes zijn.

  Laten wij bidden.

  Laurey.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Die Jan, dat is me er eentje. Daar gaan we de oorlog mee winnen."

   Klopt. Met allemansvrienden ga je de aanstaande religieuze oorlog niet winnen.

   Verwijderen
  2. @"Laurey",

   Peter Breedveld doet weer zijn sokpoppentruc, nu onder de naam "Laurey". Te laf om onder eigen naam onder een stuk van "raciste" (Breedvelds woorden) Annelies van der Veer zijn grote tegenstander Bennink af te fikken. Oude gewoonten sterven lastig, he, Breedveld.

   Liefs,
   Lotte

   Verwijderen
 13. Waarom schrijven jullie zelf niet eens een stukje? Zo moeilijk is het niet. :-)

  kusjes.

  Jan Bennink

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Toch vind ik dat ie goed schrijft, lees ik graag zijn EU kritische stukken ( http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2/home/707974661/Jan-Bennink/actualiteit/index.dhtml ).
  En kan ik me goed voorstellen dat ie min of meer gefrustreerd raakt van zoveel lethargie en passiviteit. Ik ben ook al blij als ik ergens een staking of volksverzet op TV tegenkom want in nederland lijkt alle passie verdwenen.

  Getuige Klaas Knot, die zei: 'ik heb voorgestemd voor de ESM omdat de leiding gezegd had dat we niet vanuit nationaal, maar uitsluitend vanuit EU belang moesten besluiten'- even vergetend dat die leiding sterk door zuid europse belangen gestuurd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Valt toch wel mee, die Bennink?

  Lees dit maar eens.

  http://tinyurl.com/2dat5kt

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Op zich een waar stuk, de Nederlandse Jan is een dwaas die mikt op middelmatigheid en alles wat onder het maaiveld blijft. En ook die Jan vallen we aan, omdat hij zijn harses boven het maaiveld uitsteekt (al moet iedereen die roept om middelmatigheid de kop eraf gehakt worden, dus in dit geval is het een goede zaak)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Axe to grind?
  Wat een hooghartig prutstuk!

  BeantwoordenVerwijderen