Democratie en hongersnood

Een van de eerste wijsheden die ik uitgelegd kreeg toen ik iets aan political science ging doen, luidde dat er nog nooit hongersnood was geweest in een democratie. De kiezers zouden immers de bestuurders die hen met opzet uithongerden, nooit herkiezen. Zo eenvoudig was het.

Het is tegenwoordig iets ingewikkelder. De landen die bij de ‘Europese Unie’ zijn aangesloten, zijn democratieën. Maar de EU is dat niet. Is een verzameling van democratieën zelf ook een democratie? Er zijn duizenden regels die de EU dwingend heeft opgelegd zonder dat ongunstige effecten van die regels door een kiezer bij de stembus kunnen worden afgestraft.

Dat is voor de Eurocraten misschien maar goed ook, want het is mathematisch absoluut zeker dat de munt van de EU, de Euro, niet houdbaar is, en tot gigantische lasten- en belastingverhogingen zal leiden, en tenslotte tot de ineenstorting van de Europese economie en samenleving. Als dat niet op een hongersnood uitloopt, dan weet ik het niet. Waarom lukt het desalniettemin om dat doldwaze Europese avontuur alsmaar verder voort te zetten? En ook, hoe is het mogelijk dat dit avontuur opgestart is?

Het ontbreekt de onderdanen van de EU aan het voorstellingsvermogen om zich te kunnen indenken wat hen te wachten staat. Dat is één reden. De tweede is de geringe geloofwaardigheid van de ‘wetenschap’ in de politiek. Het ‘wetenschappelijke’ Marxisme voorzegde revolutie. Kwam wel, maar alleen in de landen die door Marxisten en Communisten geregeerd werden. Een reeks andere ‘wetenschappelijke’ voorspellingen is even min uitgekomen.

Uit eigen herinnering: de rivier de Rijn en het oppervlaktewater in Europa zouden in een chemische giftige soep veranderen. Zure regen zou het vaderlands geboomte ontwortelen. Olie op. Wereldwijd catastrofale overbevolking. Geen vis meer in de zee. Gat in de Ozonlaag zou het menselijk leven bedreigen. Afkoeling van de aarde. Opwarming van de aarde. Zeespiegelstijging. De godsdienst verdwijnt. Zeespiegeldaling. Vleeseters zijn hufters. Antibiotica onmachtig, longontsteking wordt weer dodelijk.

Terug naar de EU. Boekhouden is voor de meeste mensen te moeilijk, maar het berust op onomstotelijke principes. Op een gegeven moment wordt een schuldenlast zo groot dat je alles wat je weet te verdienen direct aan de rente kwijt bent. Dat, zullen de vromen willen tegenwerpen, is misschien het juiste moment om de sharia in te voeren en de rente te verbieden?

Maar de gelijkmoedigheid waarmee het Nederlandse electoraat het aanzwellend financieel onheil van de EU tolereert, is haast alleen te verklaren uit een vorm van ervaringsdeskundigheid. Wanneer de Nederlandse kiezer krijgt voorgerekend hoe, waarom en wanneer de euro-aardbeving zich zal voordoen, denkt hij: ‘Het zal de zure regen wel weer wezen’, en gaat over tot de orde van de dag.

Is er nog iets wat de ramp kan keren? Misschien moeten we gaan eisen dat gekozen politici en partijbestuurders een examentje boekhouden afleggen? Als een soort inburgeringseis voor de nieuwe wereld waar ze hun intrek gaan nemen? Een examentje met sommetjes over samengesteld interest?

Er is nog nooit een hongersnood geweest in democratisch bestuurde gebieden, heeft de maatschappijwetenschap bedacht. Is de EU een democratisch gebied? Antwoorden liever in uw dagboek dan als reactie hieronder.

6 opmerkingen:

 1. Lief dagboek
  Het is niet alleen in de EU slecht gesteld met het huishoudboekje, het is zo ongeveer mondiaal -uitzondering nu eens Argentinië- Afrika is nu aan de beurt: het heet het huishoudboekje van Keynes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Honger in de EU? Dat is toch wel erg dik aangezet. Je kan behoorlijk arm worden zonder honger te lijden.

  Ik stel voor, verplichte kost voor kamerleden:

  Basic economics
  Thomas Sowell
  9780465022526

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lief dagboek,

  In 1609 werd de Amsterdamsche wisselbank opgericht. Een lichtend voorbeeld van degelijk bankieren en die elke bankrun kon weerstaan en werd zo de centrale bank van Europa. Men gaf pas bankpapier (minus kosten) uit nadat het ingelegde goud omgesmolten en getest was.
  Sinds kort haalt de Bundesbank haar goudreserves te New York, Londen en Parijs terug naar Frankfurt, om het "te verifieren". Bij Delarue te Basingstoke zijn enige tijd wat extra geldwagens gesignaleerd.
  Wie weet wordt, dankzij de duitse ervaringen te Weimar ons toch een hongersnood bespaard. Aan de nederlandse politiek zal het nieet liggen. Dat verkeert al jarenlang in coma.
  De rol die de Amsterdamsche wisselbank in de geschiedenis gespeeld heeft wordt nu overgenomen dankzij Duitse .... Grundlichkeit !

  Voorstel te verbetering: Elke econoom, vóór afstuderen, zou stage moeten hebben gelopen bij de Nederlandse bank... als boekhouder. Pas dan gaat men begrijpen dat 'inflatie' een synoniem is voor 'Valsemunterij'.
  Elke moderne nederlandse econonoom die de vorige zin leest wijst naar het voorhoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteren vertelde het ministerie van Nieuwsvoorziening dat, onvermeld in enig partijprogramma, meerdere Nederlandse provincies samengeveegd worden tot een wat grotere. Dit om bestuurlijke chaos te voorkomen en vanwege efficientie en kostenbesparing.
  Deze flauwekul moet het begrip "Euroregio's" (een vinding van Freddy Heineken) verhullen. Voor de provincies die grenzen aan buurlanden betekent dit dat deze samengaan met die van de buren.
  Zo worden delen van Nederland vanuit Duitsland of Belgie bestuurt en visa versa.
  Met dank aan de Partij waarvan je wél lid kan worden, de VVD. Volkspartij voor Vrijheid en Democratie !
  Het CDA heeft zijn Balkenende in Lissabon, VVD zijn Rutte: Landverraders.
  Ook een gemeentelijke opschudding ligt te wachten.

  Een gemeente moet meer dan 100.000 bewoners tellen.
  Dat is handig, want zo hou je de burger op afstand !

  Zie: wikipedia euregio

  "Het nieuwe kabinet wil de bestuurlijke indeling van Nederland op de schop nemen. VVD en PvdA hebben een toekomstperspectief waarin Nederland bestaat uit vijf landsdelen en gemeenten met een minimaal inwonertal van 100.000.

  De eerste concrete verandering op dit gebied is dat Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden samengevoegd tot een provincie. Over de positie van de Noordoostpolder valt later een beslissing.

  Het aantal raadsleden per gemeente wordt beperkt. Het aantal politieke functies per provincie daalt met 25 procent."
  Niet alleen uw medicijnen worden centraal vastgelegd, maar nu ook 'aantal politieke functies'.
  Let op het woord 'functies'

  Brede maatschappelijke discussie? Iemand?
  Meer betrokkenheid van de burger met de samenleving ?
  Laat die hongersnoden maar komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad hongersnoden:
  "

  "Uit eigen herinnering:
  (...)
  Gat in de Ozonlaag zou het menselijk leven bedreigen. Afkoeling van de aarde. Opwarming van de aarde. Zeespiegelstijging."

  http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2012/10/47746/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een onzin! Euregio's bevinden zich (hoofdzakelijk) langs de landsgrenzen, met als doel economische bedrijvigheid en (politieke) samenwerking te stimuleren en te bevorderen. Alhoewel daar ook politiek beleidsterreinen in actief zijn, is het hoofdzakelijk een private economische bezigheid.

  De provincies daarentegen zijn publieke politieke organen, die namens de burger met genoegen jou motorrijtuigenbelasting opmaakt aan wegen, tunnels, en ecoducten en subsidies verstrekt aan culturele instellingen en het onderwijs.

  minder bestuurslagen is minder kosten! zou minder belasting moeten betekenen, maar we weten inmiddels hoe dat gaat.

  BeantwoordenVerwijderen