Herrie aan boord van een zinkende supertanker

Aan boord van de zinkende Titanic probeerden de opvarenden tenminste nog te redden wat er te redden was. Op de kapseizende supertanker CDA dreigt de bemanning te muiten en beramen de passagiers een opstand tegen de kapitein. Met als gevolg dat deze lekgeslagen kolos naar de zeebodem dreigt te verdwijnen.

Geen dag gaat voorbij of ergens in de CDA-bodem wordt een volstrekt vergeten partijfossiel opgegraven. Dries van Agt, in de jaren 70 zelf de verpersoonlijking van het Rechtse Kwaad, mag nu schitteren in dezelfde media, die hem dertig jaar geleden nog zo verketterden. Dries dreigt over te stappen naar D66 of GroenLinks. Is dat een dreigement aan het adres van deze twee partijen? Nee, kennelijk moet de gehalveerde Kamerfractie schrikken van het vertrek van onze Hamas-amice.

Aangejaagd door de publiciteit stelt de grote verliezer van de Kamerverkiezingen steeds weer nieuwe eisen aan de PVV, die geen deel uitmaakt van een nieuw kabinet en slechts gedoogsteun geeft aan een centrumrechtse coalitie van CDA en VVD. Niet meer en niet minder.

De niet regerende Geert Wilders moet garanties geven voor de rechtsstaat, die zoals bekend - cartoonist Gregorius Nekschot kan er van getuigen - in uitstekende handen is bij het regerende CDA. De christendemocraten willen kritiek op de politieke islam de kop indrukken. Zij verordonneren dat de islam alleen een godsdienst is. Dat is de islam inderdaad voor veel goedwillende gelovigen. Met 450 moskeeën hebben zij in ons land alle ruimte om hun geloof uit te oefenen.

Dat er binnen de islam ook stromingen bestaan met ongewenste politieke ambities (‘ideologie’ heet zoiets), mag kennelijk niet meer worden benoemd. CDA-voorzitter Henk Bleker vindt zelfs dat een minister van Binnenlandse Zaken een moskee moet kunnen openen, en daar mag Wilders dan geen kritiek op leveren.

In het PVV-programma staat dat er geen nieuwe moskeeën mogen komen. Dat voorstel is net als het koranverbod een aantasting van de vrijheid van godsdienst. Net als de denigrerende kopvoddentaks wordt dit punt dan ook niet opgenomen in het regeerakkoord. Maar het andere uiterste is dat nieuwe moskeeën zo nodig moeten worden geopend door de minister van Binnenlandse Zaken.

Piet Hein Donner (CDA) legde als minister van Justitie de symbolische eerste steen voor de Westermoskee in Amsterdam, het ‘liberale’ moskeeproject van burgemeester Job Cohen en de achteraf wel degelijk zeer fundamentalistische organisatie Milli Görüs. Daarop kwam terecht kritiek, maar helaas niet vanuit de seculiere linkse partijen. Binnenkort opent de Moslimbroederschap een nieuwe moskee in de Amsterdamse wijk Slotervaart. Ondertussen zamelt sjeik Fawaz Jneid geld in voor de verbouwing van zijn salafistische moskee in Den Haag. Het gaat om twee stromingen die volgens de veiligheidsdienst AIVD op termijn de democratische rechtsorde kunnen bedreigen. Maar volgens Bleker mag de PVV geen bezwaar aantekenen tegen een eventuele opening door een CDA-bewindsman.

De sputterende CDA-dinosaurussen dragen zelf een zware verantwoordelijkheid voor de opkomst van respectievelijk Pim Fortuyn en Geert Wilders. Decennia lang bagatelliseerden zij de problemen rond immigratie en integratie. Sommigen verheugden zich zelfs op de opkomst van de islam. Dat fundamentalistische moslims ‘respect’ voor hun religie opeisten, ook voor de onverdraagzame kanten, was een buitenkansje voor het in verval geraakte christendom. Op de bagagedrager van de islam hoopten deze christenen te bereiken, dat die nare seculiere ongelovigen eens een toontje lager gingen zingen.

VVD-leider Frits Bolkestein probeerde in 1990 - tijdens een werkbezoek aan het verre Alma Ata - andere partijen te winnen voor een meer realistische benadering van de problemen. De andere fractieleiders, inclusief die van het CDA, gaven niet thuis, zo valt te lezen in een terugblik van Bart Jan Spruyt op 25 jaar integratiedebat. Liever staken de christelijke politici hun kop in het zand - om net als de anderen op en om het Binnenhof in alle staten te raken door de verkiezingsoverwinningen van LPF en PVV.

De gevestigde media spelen een dubieuze rol bij de huidige ophef. Drie jaar lang hebben ze het volk alleen maar bang gemaakt voor Wilders. Objectieve berichtgeving over de PVV was zeldzaam. In plaats daarvan werden Wilders en zijn kiezers gedemoniseerd met onterechte vergelijkingen met de periode 1933-1945.

Deze al tegen Fortuyn mislukte tactiek heeft niet geholpen en zelfs averechts gewerkt. Het gevolg is dat het bang maken en haat zaaien verder gaat in een nog hogere versnelling. Slechts weinig van mijn oud-collega’s weten de verleiding te weerstaan om geen actiejournalistiek te bedrijven. Een gunstige uitzondering is parlementair verslaggever Kustaw Bessems van De Pers. Hij blijft nuchter en zakelijk met als gevolg dat de lezers en kijkers hem wel serieus nemen wanneer hij, als daar aanleiding voor is, de PVV onder vuur neemt.

Inmiddels dreigt het gehalveerde CDA te scheuren als gevolg van de opgeklopte opwinding. Als waarnemend partijleider Maxime Verhagen wordt teruggefloten door zijn fractie of door het congres, is de formatie terug bij af. In het katholieke zuiden blijft er dan niets meer over van het CDA, dat als een soort veredelde protestantse partij nog verder in de diepte zal zinken.

Het zal de opgegraven CDA-fossielen een zorg zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat de huidige generatie christendemocraten blij is met dit vooruitzicht.

Carel Brendel

4 opmerkingen:

 1. "CDA-voorzitter Henk Bleker vindt zelfs dat een minister van Binnenlandse Zaken een moskee moet kunnen openen,"

  Verbazingwekkend inderdaad, die uitspraak bij Knabbel en Babbel: een regelrechte uitglijer. En maar zeggen dat hij niet voor of tegen de eigen critici is.

  Verder is het natuurlijk nog steeds zo dat de media niet tegen de PVV schreven en praatten,maar nog steeds schrijven en praten.
  Het gaat maar door, alsof de politiek correcten in elk hoekje moeten worden gevonden. En niemand die zich maar een beetje lijkt te verdiepen in wat er nu werkelijk in het PVV program staat. Ik hoorde na de verkiezing een indier uit Den Haag zeggen dat zijn hele familie op Wilders had gestemd wegens de overlast daar, maar daar willen de media maar niet aan.

  En voor wat betreft je uitspraak:" Het zal de opgegraven CDA-fossielen een zorg zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat de huidige generatie christendemocraten blij is met dit vooruitzicht."

  Ik denk dat ze stuk voor stuk hun eigen invloed overschatten, menen dat hun mening ertoe doet, en niet denkend aan het mogelijke gevolg dat de partij stikt in haar verdeeldheid, regeermogelijkheid ontloopt, en tot een splinterpartij zal worden teruggedrongen. Waarna hun hele partij-levenswerk om zeep gebracht is. Daadwerkelijk regeren over het eigen graf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het PVV-programma als zodanig kan me niet schelen.
  Wel kan me schelen wat ik dagelijks zie en hoor om me heen, de steeds intensere afkeer van gewone mensen van wat zij ervaren als van hogerhand toegelaten allochtoonse wetteloosheid, haar arrogantie, de beledigingen, de kosten voor hun onthaal en onderhoud waartegenover geen enkele evenredige deelname staat aan de productiviteit van onze economie, het misbruik van subsidie- en uitkeringsgelden en nog veel meer.
  Dát is het wat het CDA en de linkse kerk nu opbreekt, dat beiden hierover 50 jaar gelogen hebben en iedereen de mond hebben gesnoerd die er wat van durfde te zeggen.
  Omdat iedereen naar HUN model "tolerant" moest zijn: intolerant naar iedereen die het met HEN oneens was over de zin van HUN tolerantie, over de grenzen ervan, over het knuffelen van intolerante immigranten met een intolerante ideologie.
  Daarom ook laat het me zo koud als de arctische wateren dat de CDA-supertanker zinkt. Een ijsberg voor deze Titanic, please.
  En als ze aan boord, vlak voor het kopje onder gaan, mekaar liever uitvloeken dan "nader tot u, mijn God," ter kwelen, gun ik hun dat onderonsje van harte: Nader tot belzebub, suckers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb grondige twijfels of die geriatrische oud gedienden van het CDA wel door hebben wat zij in werkelijkheid aan het doen zijn. Wilders wordt niet tegengewerkt door deze acties, het CDA wordt nog meer onmogelijk gemaakt. Het is tenslotte geen CDA-VVD-PVV kabinet, maar het is een VVD-CDA minderheidskabinet. En het CDA moet genadebrood eten, het kolossale stemmenverlies in het recente verleden is nog maar een voorbode van wat komen gaat.
  Misschien is een totale ondergang van het hele CDA het beste wat kan gebeuren. Dan is dat tevens het einde van het Christen Democratische onvermogen om de islam te zien voor wat het is.

  BeantwoordenVerwijderen