Karel van het Reve nog steeds ongeëvenaard

Annelies_small-1
Ik moet altijd even aan Pamela Hemelrijk denken als ik thuis een boek in ontvangst neem want zij was het die me enkele jaren geleden via een email 'uitlachte' toen ze begreep dat ik boeken nog gewoon in een boekwinkel kocht en niet via internet bestelde. Dat laatste gaat toch met aanzienlijk minder moeite, legde de columnist me uit, en ze hebben het boek altijd. Gelijk had ze. Het eerste boek dat ik op die manier aanschafte was dan ook een van Hemelrijks lievelingsboeken: Parliament of Whores, A Lone Humorist Attempts to Explain the Entire US Government, van P. J. O'Rourke.
 
Toch kon ik vorige week zaterdag niet wachten toen ik

op de site over Karel van het Reve las dat deel 6 van Het Verzameld Werk van Van het Reve al bijna een maand uit was. Ik verheugde me erop 's avonds in het nieuwe deel van Het Verzameld Werk van Karel van het Reve - ook wel als HVW aangeduid (er is op dit moment maar 1 Verzameld Werk en dat is van Karel van het Reve) te kunnen bladeren, hier en daar een zinnetje te proeven...  Dat moest lukken. Drie boekwinkels ging ik af, geen had het boek (meer) liggen! Eén was bereid het voor me te bestellen, dan zou het dinsdag waarschijnlijk wel binnen zijn, maar dat bestellen heb ik toen zelf maar gedaan, via bol.com. En ja, lang hoefde ik niet te wachten.

Het aantrekkelijkste van HVW vind ik de pagina's ongebundeld werk. In dit deel zijn het er maar liefst 400 (van de 880)! Dan is 45 euro en een beetje verzendkosten eigenlijk een schijntje. Daarnaast zijn in het zesde deel de volgende werken opgenomen: Zie ook onder Mozes (1988), De ondergang van het morgenland (1990), Waarom Russisch leren? (1991) en deel 6 begint met het spraakmakende De ongelooflijke slechtheid van het opperwezen (1987). Religie maakt wat los bij de mensen, dat weten we en het is gezien de dagelijkse actualiteit niet moeilijk te beweren dat 'de islam', de splijtzwam van onze tijd, nog méér losmaakt dan welke religie ook, maar destijds waren de reacties op De ongelooflijke slechtheid van het opperwezen niet mals. "De Heer K. van het Reve stelt zich op als demagoog ter bevordering van het destructieve en verschilt daarin slechts marginaal van Hitler." Ja.ja.

Op de band van het zesde deel staat een citaat van filosoof Jaap van Heerden, U weet wel van het boek Wees blij dat het leven geen zin heeft, uit 1990 alweer: 'Studenten vragen mij wel eens hoe zij kunnen leren schrijven en ik zeg dan altijd dat zij het werk van Karel van het Reve moeten lezen.' Pamela Hemelrijk was een liefhebber van Van het Reves werk. Om te leren schrijven hoefde zij Van het Reve niet te lezen want Pamela was een geboren columniste, zoals Theo van Gogh haar wel noemde. In september 2011 is Pamela 2 jaar dood, Pamela Hemelrijks Verzamelde Columns zijn nog steeds niet verschenen. Daar wordt het nu wel eens tijd voor, dacht ik zo.

[Voor meer gegevens over Het Verzameld Werk van Karel van het Reve klik hier. Bestellen?]

5 opmerkingen:

 1. Ja, Pamela, die was Goed !

  Lekker met de kont tegen de krib, elke schijnheiligheid aanvallend, en met een grote authenticiteit en overtuigingskracht.

  Ik kon het ook niet geloven toen haar dood werd gemeld. Want haar had ons land juist zo nodig.

  Haar verzameld werk zou leuk zijn, maar ik mis dan toch de woede van waaruit haar toen actuele columns geschreven waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Pamela Hemelrijks Verzamelde Columns zijn nog steeds niet verschenen."

  Skip de grote kostendrempels, geef ze uit als e-book.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig er zijn dus meer gekken zoals ik die helemaal idolaat is/zijn van het werk van Pamela Hemelrijk.Er is wel een boek van Pamela dat getiteld is; Niemands Knecht.En op www.MeerVrijheid.nl staan erg veel columns van haar.Een aanradertje daarbij is getiteld "Flatgebouw Nederland"

  BeantwoordenVerwijderen