Alstublieft, gratis update!

Ach_wat_maakt_het_uit

Alstublieft, gratis update!

Of ik voldoende m'n best doe, weet ik niet want daarvoor weten we niet genoeg van het milieu maar ik houd wel degelijk rekening met het milieu en heus niet omdat 't dat tegenwoordig zo nodig schijnt te hebben.

Ik scheid mijn afval dus, maar ik overdrijf niet. De Groene Bak gebruik ik slechts voor tuinafval want ik ga niet voor m'n aardappelschillen naar buiten en die stinkbak komt er niet in. Die schillen en ander groenteafval komen via m'n afvalbak uiteindelijk in de Grijze Bak terecht. Ik werp m'n lege flessen, naar kleur gesorteerd, in de daarvoor bestemde glasgaten of -gleuven maar ik laat de kurk zitten en de deksel haal ik er niet meer af want dat geeft maar plakkerigheid.

Als ik me erger aan veel zwerfvuil in m'n straat vraag ik een buurtjochie of ie dat wil opruimen. Voor één euro doet zo'n kind van een jaar of zes, zeven dat nog graag. Ik vermoed wel dat die rondzwervende blikjes, lege fristi-pakjes en zakjes chips door hem en z'n vriendjes achteloos op straat zijn gegooid maar daar sta ik liever niet bij stil.

Sinds iemand me er lang, lang geleden op attendeerde dat het tapijt van grijs-witte vlekjes op straat geen duiven- en andere vogelpoepjes zijn maar kaumgomplakken die zeker vijftien jaar blijven liggen, gooi ik m'n uitgekauwde kauwgompjes, waaraan ik verslaafd ben sinds ik gestopt ben met roken, niet meer op straat.

Ik heb de luxe dat ik bijna niet van de auto afhankelijk ben en ik ben toch regelmatig onderweg. Vliegen doe ik alleen naar landen die ver weg liggen. En ik ga nooit naar verre landen.

Ik heb geen idee hoeveel spaarlampen ik in huis heb maar het zijn er best veel. Ik woon in een energie-zuinig huis, vast goed voor een groen gekleurd A-label.

Oud papier gaat bij mij in de Blauwe Bak en die deel ik met mijn overbuurvrouw. Zij zet 'm daarom bijtijds voor me op straat. Ik ben dol op printen maar ik houd me heel erg in. Ik denk dat ik daarmee al een paar bomen in leven heb gehouden.

Maar er is één ding waar ik me schuldig over voel, en ik kom er maar niet vanaf, hoe graag ik ook wil. Er zijn namelijk een paar boeken waar ik ongevraagd een abonnement op heb. U weet wel, die gele of grijs/roze boeken met veel adressen erin. Vorige week viel er weer zo'n 'halve boom' bij mij op de mat. Misschien bent U wel een fanatiek gebruiker van dit soort gratis drukwerk en/of staat U er zelf in maar bij mij belanden de oude versies zodra er een update komt - en dat is binnen veel te korte tijd - ongelezen en ongeopend in de Blauwe Papierbak.

Met enig geluk belandt dit drukwerk zodoende weer bij het oud papier.

Als ik een loodgieter zoek of een schilder, raadpleeg ik internet. Wel zo snel en gemakkelijk. Ik snap wel dat niet iedereen handig met internet is en dat ben ik ook niet altijd maar er zal toch geen wet zijn die voorschrijft dat al die gratis gidsen per se bij U en mij thuis afgeleverd dienen te worden?

Ik krijg deze grote drukwerken opgedrongen, en volgens mij kost het aardig wat om ze te maken, de produktie ervan belast ons milieu en ik voel me daarom verplicht die gidsen te bewaren en ik mag ze van mezelf pas weggooien als ik weer nieuwe exemplaren op de deurmat krijg.

Hier klopt iets niet.

Maar ik hoor er niemand over, we vinden het blijkbaar wel best met z'n allen dat dit nog steeds zo doorgaat en ik vermoed nog lang doorgaat.

Ik vind eigenlijk dat het op deze manier verspreiden van dat groot drukwerk verboden moet worden. Gooi gewoon bij iedereen een portvrij retour/aanvraagbriefje in de brievenbus zodat degene die zo'n gids wil hebben 'm kan bestellen en op verzoek geleverd kan krijgen. Je schaamt je er toch voor om Nederlander te zijn als we niet verder komen dan met een maffe, inefficiënte opt-out-regeling.

Adverteerders, jullie weten toch allang dat dit weggegooid geld is. Ik ben niet zo van die kreten maar dit milieuschandaal moet stoppen!

Stel nu dat de milieubelasting van zo'n éénstuks drukwerk overeenkomt met mijn computer één week in de stand-by mode, dán heb ik helemaal niets gezegd want daar maak ik me denk ik wel schuldig aan.

Fatima de Boer-al-Husayn

4 opmerkingen:

 1. @ Fatima,jij voelt je nog ergens schuldig over, wat milieu betreft dan. Ik ben dat totaal kwijt. Sinds het bestuur van de gemeente waarin ik woon,ineens besliste, dat alles in de grijze bak gegooid kon worden, terwijl daar eerst nauwelijks iets in mocht, trek ik me bijna nergens meer iets van aan, op dat gebied. Het glas gooi ik nog in de glasbak and that's all. Voelt wel zo rustig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is inderdaad een verspilling van het milieu al die dure folders en gidsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed idee, maar er zijn nog genoeg mensen, oudere autochtonen, die geen internet hebben en die het telefoonboek of de gele gids nog wel eens een keer willen gebruiken. Alleen als mijn computer problemen heeft, ben ik ook tot het papieren naslagwerk veroordeeld. Ik stel voor dat opt-outen gewoon via een retour-mailtje kan aan de instelling die ze verstuurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Ron, zo'n opt-out regeling zet echt geen zoden aan de dijk (zie de link in de tekst). Waarom niet, zoals in de tekst beschreven, bij iedereen een portvrij retour/aanvraagbriefje in de bus gooien zodat degenen die zo'n gids echt willen hebben 'm kunnen bestellen en geleverd krijgen? Dat kun je ook nog doen als je pc bij de reparateur is...

  BeantwoordenVerwijderen