Mohammed was een Hollywoodster

Kijk hier naar 'An interview with Mohammed': 'An interview with Mohammed'

Mohammed was een Hollywoodster


Ik ben een 'afvallige'. Dat is geen benaming waar ik zelf voor heb gekozen, maar een etiket dat ik opgeplakt heb gekregen vanuit de moslimgemeenschap. Wat ik me nu afvraag is dit: kun je van een religie 'af vallen' wanneer je er nooit bewust voor hebt gekozen? Wanneer je altijd een vertroebeld beeld van deze religie hebt gehad? En is uittreding een zonde die met de dood - of op zijn minst sociale uitsluiting - moet worden bestraft?

U moet weten dat Iran - het land waar ik ben geboren en waar ik mijn vroege jeugd heb doorgebracht - niet altijd een moslimland is geweest. En dan heb ik het niet over de tijd van vóór de Islamitische Revolutie van 1979, toen de Iraanse geestelijkheid alleen nog maar droomde van ongebreidelde macht. Ooit, voor de komst van de Arabische moslimlegers in de zevende eeuw, woonden in mijn land voornamelijk zoroastriërs. Deze volgelingen van de profeet Zoroaster - of Zarathoestra - zagen het aardse bestaan als een strijd tussen Goed en Kwaad - enerzijds de Waarheid, Gerechtigheid en het Leven, en anderzijds de Leugen, Onrechtvaardigheid en de Dood. Het Goede zou uiteindelijk, met de nodige inzet van de mens, overwinnen. Ik geef er daarom de voorkeur aan te denken dat ik niet zozeer van mijn geloof ben afgevallen, maar dat ik eerder ben teruggevallen naar de overtuigingen van mijn voorvaderen. (...)

Ehsan Jami


Uit: Ehsan Jami - Het recht om ex-moslim te zijn
Uitgeverij Ten Have
pagina 27/28, hoofdstuk 1: Mohammed was een Hollywoodster
ISBN 978 90 259 5836 7
12 euro 50

6 opmerkingen:

 1. Film met veel plezier gezien en zeker een goed begin. Jami heeft hier een goede zet gedaan. Qua niveau goed, wat filosofisch en nog positief ook en ieder geval niet platvloers. Kortom goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een keurige film. Komt geen onvertogen woord in voor. Mohamed is in de loop der tijd veranderd in een relativerend persoon. Wat in de 8e eeuw als vanzelfsprekend gold, zou nu een misdaad zijn, beweert hij in de 21e eeuw.
  Als dit de opvattingen zouden worden van de praktiserende moslims op deze wereld waren we al een eind op de goede weg.
  Het zijn duidelijk de opvattingen van Ehsan Jami zelf. Hij zou, denk ik willen, dat zo, moslims nu, in het leven zouden staan.
  Ja, wie niet. Een ding vond ik raar. Mohamed zei, dat hij Jezus gekend had en contact met hem had gehad.Dat is onmogelijk.
  Als moslims door deze film gegriefd raken ,hebben zij een belachelijk laag incasseringsvermogen. Daar ga ik voorlopig niet van uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @nefasgol, kijk voor reacties eens op marokko.nl .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moslims zijn wel degelijk gegriefd door deze film, maar moslims zijn ALTIJD gegriefd zodra er ook maar een beetje kritiek is op dat intolerante dwangsysteem dat islam heet. NOS-journaal verzweeg de film van Jami en in plaats daarvan kreeg je weer zo'n zeer politiek correct propagandafilmpje over de bedevaart naar Mekka, de plaats die VERBOTEN FÜR UNGLÄUBIGE is (Slegs vir moslims)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Rudolf, ja, dat wordt er nooit bij gezegd. Mohamed Oubri had het gisteren over een paradijselijke bijeenkomst in Mekka. Rassen en standen spelen geen enkele rol meer. Ik dacht dat, dat, bij moslims nooit het geval was. Zo beweren zij altijd. Mijn ervaring als NT2 docent heeft mij van dat waanidee volledig genezen. Zij discrimineren er lustig op los. Vooral tegenover zwarten. Ik ken een Palestijn, die ook naar Mekka geweest is. Nergens wordt er zo gestolen als tijdens de hadj, zei hij. Hij was toen al zijn geld kwijtgeraakt. Om over andere criminele zaken nog maar te zwijgen.
  @Ave, ja, ik heb daar gekeken. Enorm veel reacties. Niemand heeft de moeite genomen om op de inhoud van de film in te gaan. Hij wordt belachelijk gemaakt, de film wordt weggezet als niets voorstellend. Sommigen kenden hem nog van vroeger, toen was hij ook al heel vreemd enz, enz.
  Als iemand afwijkt van een algemene opvatting, wordt altijd de persoon belachelijk gemaakt. Dat is het gemakkelijkste.

  BeantwoordenVerwijderen