'het schrikbewind der verzinsels'

(...) En intussen modderen wij verder onder wat Jaap van Heerden zo treffend 'het schrikbewind der verzinsels' genoemd heeft. Wat is de beste reactie? Het belachelijke ervan tonen, dat blijft naar mijn overtuiging het enige.

Ik kreeg een paar reacties in de trant van: bespotten, dat mag niet, want het roept geweld op. Daar is iets van waar, het illustreert hoe we leven als opgesloten in een kooi met gewetenloze misdadigers, je mag ze niet hinderen want dan worden ze boos. En gevaarlijk. Dat is ook een reden waarom moslims worden ontzien. En toch is het de enige adequate procedure. Bij K. van het Reve (in 'Het ongeziene en het ongelezene') is te vinden hoe Viktor Sjiklovski het begrip 'vreemd maken' heeft ontwikkeld: 'de literatuur laat de dingen op een nieuwe wijze tot de lezer doordringen door ze "vreemd" te maken, door ze op een ongebruikelijke, nieuwe manier voor te stellen.' Hier blijken weer de literaire antecedenten van de humor: dat is precies wat spot doet met religie, zodat de gelovige denkt: wat een nonsens is dit toch eigenlijk? En wel zo dat hij zich schaamt.

Uit: Hoger Honing - Rudy Kousbroek 
Pag.88
Meulenhoff Amsterdam, 1997

3 opmerkingen:

  1. Door het importeren van veel mensen, die korangeschoold zijn is er hier in het Westen een enorm kooigevecht ontstaan tussen de relatief vredige mens en de harde zich in de 7e eeuw bevindende overlevers.Erg gevaarlijk zo,n ontwikkeling.
    Ik zie de koran dan ook als gevaarlijker dan 10 handboeken geschreven door gevechtsportdeskundigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Column van Theodor Holman dus, die vorige link. IJzersterk.

    BeantwoordenVerwijderen