De Zedenpolitie

Zou er in Egypte een nieuw era aanbreken voor vrouwen na de opstanden? Een era van gelijkheid en uitbanning van discriminatie? Twee maanden na de val van het regime van Mubarak begint de bezinning over de ingeslagen weg en waar het naartoe gaat leiden. Dat gebeurt o.a. door het houden van conferenties en panels. Zoals bijvoorbeeld in Cairo op 28 maart de conferentie Egyptische vrouwen na de revolutie van 25 januari. Waar naar toe? werd gehouden. Daarin vertelde Hoda Badran, de voorzitter van de Arabische Vrouwenbond en een bekende Egyptische feministe, dat ondanks de actieve rol die de Egyptische vrouwen hebben gespeeld tijdens de ‘Revolutie’, er aanwijzingen zijn dat haar rol in het openbare leven zal afnemen in plaats van toenemen.

Nog meer afnemen? Je zou haast denken dat het niet erger kan! Tenzij we Saudi-Arabië of Iran als voorbeeld nemen natuurlijk.

Het analfabetisme onder Egyptische vrouwen is hoger dan onder mannen en bedraagt 42%. Uit de 454 zetels in het Egyptische parlement, bezetten vrouwen in totaal 8 zetels sinds de afgelopen verkiezingen van 2010. En op de recente lijst van de Gender Gap die opgesteld wordt door het Internationaal Economische Forum stond Egypte op de 125ste plaats van de totaal 134 landen, dat wil zeggen dat slechts 9 anderen landen in de wereld minder deden aan de achtergestelde positie van vrouwen ten opzichte van mannen om de Gap (het gat) te dichten.

Een van de aanwijzingen dat het de verkeerde kant op gaat voor vrouwen was het feit dat er in de commissie, bestaande uit 8 deskundigen, die veranderingen in de grondwet ging bestuderen, geen enkele vrouw

lees hierr verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten