Goldstone herroept beschuldigingen tegen Israël

Door Peter Münch
 
Israël zou bewust op burgers hebben geschoten, had Richard Goldstone over de Gaza-oorlog geschreven. Nu herziet de rechter zijn inschatting.

Rechter Richard Goldstone, die Israël in een naar hem genoemd rapport van de VN over de Gaza-oorlog van mogelijke oorlogsmisdaden had beschuldigd, heeft publiekelijk zijn oordeel herzien. “Als ik geweten zou hebben wat ik nu weet, zou het Goldstone-rapport een ander document zijn geworden”, schrijft hij in een bijdrage voor de Washington Post. De regering van Israël reageerde met grote genoegdoening op deze ommezwaai. Minister-president Benjamin Netanyahu kondigde zondag tijdens de wekelijkse kabinetszitting een internationale campagne ter rehabilitatie van het Israëlische leger. Het Goldstone-rapport, zei hij, zou “in de vuilnisbak van de geschiedenis” thuishoren.

In de Gaza-oorlog tijdens de jaarwisseling 2008/2009 had Israël met massief militair geweld gereageerd op de constant voortdurende raketbeschieting door de milities van Hamas. Bij de 22 dagen durende gevechten werden destijds 13 Israëli´s en 1400 Palestijnen gedood, onder wie vele burgers.

In opdracht van de mensenrechtencommissie van de VN had de Zuid-Afrikaan Goldstone, een voormalige hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, daarop in zijn 575 pagina´s tellende onderzoeksrapport zware beschuldigingen tegen beide partijen geuit. Nu prijst hij Israël ervoor, dat er intussen meer dan 400 gevallen van mogelijke misdaden van het leger intern onderzocht zouden zijn. Goldstone beklaagt echter nog steeds, dat Israël destijds iedere samenwerking met zijn onderzoeksteam strikt zou hebben afgewezen. Daardoor zouden er veel bewijzen ontbreken, “die vermoedelijk onze conclusies over de bedoeling en oorlogsmisdaden beïnvloed zouden hebben”, schreef hij.

Uit nieuwe onderzoekingen, die ook bevestigd zouden zijn door een volgende VN-commissie, zou blijken, aldus Goldstone, “dat burgers niet opzettelijk tot doelwit” van Israëlische aanvallen zouden zijn gemaakt.

Als voorbeeld noemde hij een van de belangrijkste aanklachten in zijn rapport – de beschieting van het huis van de familie Smouni –, waarbij 29 burgers werden gedood. Nu weet men, dat het tragische voorval blijkbaar veroorzaakt zou zijn door de verkeerde beoordeling van een foto, die gemaakt werd door een onbemand vliegtuigje. In Israël zou een onderzoek zijn ingesteld naar de hiervoor verantwoordelijke officier. De duur van dit onderzoek zou echter “frustrerend” zijn, voegde Goldstone er aan toe. Terwijl Israël echter werk gemaakt zou hebben van de beschuldigingen, zou Hamas geen onderzoekingen zijn gestart naar de raketbeschieting vanuit de Gazastrook, die duidelijk tegen Israëlische burgers gericht zou zijn geweest.

President Peres van Israël eist een verontschuldiging

De nieuwe inschattingen van de gerenommeerde rechter kwamen ook voor de regering in Jeruzalem als een verrassing. Goldstone, die als Jood altijd het recht van de joodse staat op zelfverdediging had benadrukt, was sinds de publicatie van zijn rapport het doelwit geworden van heftige, ook persoonlijke aanvallen. Hij werd er in belangrijke mate medeverantwoordelijk voor gemaakt, dat het aanzien van Israël in de wereld na de Gaza-oorlog dramatisch verslechterd was. Nu eiste president Peres van Goldstone een verontschuldiging.

Minister van defensie Ehud Barak, die deze functie ook tijdens de Gaza-oorlog had, verlangde dat Goldstone nu ook voor de Verenigde Naties zou moeten treden om zijn nieuwe visie uit te leggen. “De schade is al lang aangericht”, zei een woordvoerder tegen de Süddeutsche Zeitung, maar in ieder geval zou nu duidelijk worden dat de Israëlische strijdkrachten “alles in het werk stellen om het volk moreel te beschermen”.

Rondom de Gazastrook dreigt meer dan twee jaar na de oorlog het geweld opnieuw te escaleren. Tijdens een luchtaanval doodde het Israëlische leger onlangs drie Palestijnen, die tot de gewapende arm van Hamas behoorden. Radicale Palestijnse groeperingen dreigden daarop gezamenlijk met vergelding.

Bron: (Süddeutsche Zeitung)

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

4 opmerkingen:

 1. Links Nederland zal nu ongetwijfeld overuren draaien om hier weer een spin aan te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Poor anti-Zionists! One might call this action the Goldstone Dolchstoß.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is onthutsend dat een dergelijk onzinnig rapport van de VN de publieke opinie over Israel jarenlang onterecht negatief beïnvloed heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat werd eens tijd.
  quote:
  Bij de 22 dagen durende gevechten werden destijds 13 Israëli´s en 1400 Palestijnen gedood, onder wie vele burgers.
  Israël heeft al heel lang beweerd dat het dodental op 1166 lag, waarvan 709 hamas militanten. Later heeft hamas zijn claim van 1400 doden ingetrokken en Israël gelijk gegeven...

  Fijn dat Goldstone dat nu ook doet, maar het kwaad aan het imago van Israël is al geschiet.
  Het goldstone rapport heeft Israel in een verdom hoekje gestopt bij de VN, terwijl het uitmoorden van bijna een heel joods gezin de VN blijkbaar niet boeit.

  BeantwoordenVerwijderen