Zijn revoluties goed voor vrouwen?


Mensen hebben doorgaans een geromantiseerde voorstelling van revoluties en opstanden. Je hoeft maar te roepen dat er een groep mensen ergens demonstreert, protesteert of in opstand komt en we voelen ons al verbonden met deze mensen en staan gevoelsmatig achter hun eisen, ongeacht wat die ook mogen zijn. In ons bewustzijn betekent opstand altijd de expressie van de individuele wil tegenover het gezag en in Nederland is iedereen, a priori, anti-gezag. Natuurlijk heeft dit ook te maken met de grote historische revoluties zoals de Franse en de Russische Revoluties die de moderne geschiedenis van Europa vorm hebben gegeven.

Toch zijn er ook talloze voorbeelden van revoluties en opstanden die mislukt zijn en die een systeem aan de macht hebbben geholpen dat nog erger is dan datgene waartegen ze in opstand waren gekomen. De Iraanse revolutie van 1979 is daar een duidelijk 

Lees hierr verder.

4 opmerkingen:

 1. "Je hoeft maar te roepen dat er een groep mensen ergens demonstreert, protesteert of in opstand komt en we voelen ons al verbonden met deze mensen en staan gevoelsmatig achter hun eisen, ongeacht wat die ook mogen zijn"

  "van revoluties en opstanden die mislukt zijn en die een systeem aan de macht hebbben geholpen dat nog erger is dan datgene waartegen ze in opstand waren gekomen. "

  Euuuuuh ?

  "Alle tekens wijzen juist erop dat vrouwenrechten geen prioriteit genieten onder de nieuw te verwachten regeringen in Egypte en Tunesië"
  Tja, slik tekens van nieuw verwachte regeringen... oeps en slik.. bedoeld wordt hier dat er geen democratische procedure te verwachten valt ?

  Mogelijk, een dubbeltje op z'n kant, op een goede, revolutie (whatever) en een slechte revolutie (ook whatever).

  En dan zijn wij, het westen, verplicht om... tja wat te doen eigenlijk ?
  Te ageren tegen de wil van het Egyptische volk, bemoeien met de revolutie en deze van slecht naar goed om te buigen ?
  Ruik ik Kolonialisme ?

  "Tegelijkertijd brengt de chaos en de sociale onrust die heerst tijdens de opstanden een extra gevaar met zich mee voor vrouwen, namelijk het gevaar van aanranding, verkrachting en seksueel misbruik." ( en noemt hierna slechts één geval).

  Doorgaans zijn het de mannen die nogal vaak sterven bij een revolutie.
  Zoals kogel door het hoofd, kogel door het hoofd en kogel door het hoofd. Daar moet inderdaad wat aan gedaan worden, maar ik zie geen vrouw op straat als er geschoten wordt, hoor, wel kinderen,...euuhh jongens.

  "... in Libië waar een moedige vrouw genaamd Eman al-Abaidi, voor het oog van de internationale pers, het verhaal van haar brute verkrachting door troepen van Khadafi, emotioneel vertelde."
  zo, das nie mis !

  "Helaas neemt het fenomeen van seksueel geweld en intimidatie in de Arabische landen epidemische vormen aan. Een recente enquête door het Egyptische Centrum voor Vrouwenrechten laat zien dat 83% van de vrouwen daarmee te maken heeft gehad"
  83% heeft daarmee te maken gehad ?
  Tjonge,wat een ongelofelijk getal.

  " Wat wel helpt is een diep verankerd respect voor vrouwenrechten en gelijkheid. De hulp die wij vanuit het Westen kunnen bieden aan "
  Ja een diep verankerd eerbied(!!), geen respect, vind je in het Westen, in het oosten is dat verlangen niet aanwezig. Dus waarom zouden wij onze opvattingen, hoe onderling te verhouden, exporteren naar landen waar 50% van de bevolking vindt dat vrouwen GEEN gelijkwaardige positie verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ dirk "Dus waarom zouden wij onze opvattingen, hoe onderling te verhouden, exporteren naar landen waar 50% van de bevolking vindt dat vrouwen GEEN gelijkwaardige positie verdienen." Juist daarom, lees je eigen argumentatie eens goed! Of ben jij niet voor gelijkheid van man en vrouw?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jos wil, in naam van internationale gelijkheid, vijftig procent van de Egyptische bevolking dwingen(!) tot het aannemen van een andere levenswijze, een andere cultuur, want die van hullie is niet goed.

  Jos en Selim, vroome agressievelingen van de linxe kerk, neo-imperialisten in de voetsporen van revolutie- exporteurs zoals Lenin en Sap ?

  Mensen die, ook thuis, andersdenkenden met behulp van politieke macht en ideologische wetgeving gaarne de mond willen snoeren en daarmede gemeenschappen verscheuren dan ze te ondersteunen of te versterken.

  Want dat is toch de bedoeling/conscequentie van de universele rechten van de mens ? Globale onverdraagzaamheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Dirk
  Dus ook jij vind dat vrouwen geen gelijke positie mogen hebben. Discriminatie op basis van sexe dus. Dat hebben we in Nederland in ieder geval niet met elkaar afgesproken. Wanneer emigreer je naar Egypte?

  BeantwoordenVerwijderen