Grote Vrijdag in Syrië

Activisten maken zich op voor een grote demonstratie in Syrië vandaag, de dag dat ze gedoopt hebben als ‘De Grote Vrijdag’.

Vrijdag is de gevaarlijkste dag van de week voor de regimes in het Midden-Oosten. Regeringen die onder druk staan verwachten een wekelijks escalatie van hun positie elke week op vrijdag, de dag van het gezamenlijke islamitische gebed. Waarnemers vragen zich telkens af hoeveel vrijdagen nog, bijvoorbeeld voor de president Saleh in Yemen of Al-Assad in Syrië. Het zou me niet verbazen als de bloeddruk van menige president, emir en koning en hun verwanten en vrienden, op vrijdags, omhoog schiet en dat de artsen en privéklinieken het extra druk hebben, op de dag waarop iedere ander in het land vrij heeft.

Waarom op vrijdag?

Maar waarom vinden demonstraties, protesten en onrust vooral op vrijdags plaats? Omdat mensen samen gaan bidden is

Lees verder bij OPZIJ

2 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Onder totalitaire regimes is het verboden om te vergaderen of publiekelijk bij elkaar te komen in welke vorm dan ook"
  --------------------------------

  Oké, dat moge duidelijk zijn.

  Vervolgens schrijft u:

  "Christenen grijpen hun godsdienst niet aan als een instrument van politiekactivisme. Moslims wel"
  ----------------------------------

  Dat noem ik wartaal. U schreef net dat onder totalitaire regimes alle vergaderingen verboden zijn in welke vorm dan ook, waardoor de moskee het enige toevluchtsorde is geworden voor grote groepen mensen, vervolgens neemt u ze het kwalijk dat ze hun godsdienst 'aangrijpen'
  als een instrument van politiekactivisme??
  Wat moeten ze dan??
  Vrij demonstreren lukt niet, want dan komen ze het regime tegen, maar na het Vrijdaggebed gaat 'm ook niet worden, want dan komen ze mevrouw Selim tegen!!

  Ze zitten wel in een benarde positie, die Arabieren, vind u niet?
  Verklaart u dit eens nader, aub.

  Bovendien klopt dat van die Christenen niet, Want in Egypte stonden ze zij aan zij met de moslims te vechten voor hun vrijheid. Niet alleen op Zondag, maar op alle dagen van de week.

  BeantwoordenVerwijderen