Nordine Amrani: de mechanismen

Telkens als zich in België een dodelijk geval van recidive voordoet, wordt hetzelfde debat gevoerd over de laksheid van justitie en de softheid van het systeem. Maar ten gronde verandert er nooit iets. Men is dusdanig gefixeerd op 'hulpverlening' en 'zieligheid', en dermate weinig op 'straffen' en 'verantwoordelijkheid', dat het systeem is gericht op de (re-integratie van de) dader, en niet op het (leed van het) slachtoffer. Men vindt het kort gezegd 'belangrijker' - lees: het voelt fijner in het hoofd - om zelfs daders van erg zware feiten te kunnen 're-integreren' in de maatschappij, dan om slachtoffers, mensen die het wél goed willen doen in de samenleving, te voorkomen.

Ik zie het in de houding van de hedendaagse mens: men doet zo hard zijn best om 'het goede' in elke mens te vinden, dat het om de tuin leiden van de batterij therapeuten, sociaal assistenten en psychologen voor figuren als zo'n Nordine Amrani een koud kunstje moet zijn. Zeg nu eerlijk: wie zelfs in een dader, een zware crimineel, een goed mens kan ontwaren, moet zélf wel een héél erg goed mens zijn. Op die basis is het systeem dan ook gebouwd, en het zweeft verder op het hedonisme en narcisme van de weldenkende Gutmensch, die voor het behouden van zijn goedmensengevoel graag een paar tieners offert en Jan met de Pet (Henk en Ingrid) met zijn aangeboren rechtvaardigheidsgevoel op de proef stelt. Want zijn het niet precies die gevoelens - onrechtvaardigheid, machteloosheid, frustratie - die, los van de afschuwelijke daad waartoe die gevoelens hebben geleid, uit alle poriën van het manifest van A.B. Breivik druipen? Nordine Amrani wordt - zoals verwacht - op dezelfde lijn als de Noorse massamoordenaar geplaatst, maar dat is natuurlijk onzin. Ook Amrani voelde zich onrechtvaardig behandeld en gefrustreerd, maar hij had daar in tegenstelling tot Breivik geen enkele reden toe. Integendeel: hij had een lang crimineel verleden. En men is daar zoals gewoonlijk heel erg soft mee omgesprongen. Toch voelde Amrani zich slachtoffer: "Hij vond dat het leven hem nooit enig geluk bracht en hij constant achtervolgd werd door justitie." Amrani voelde zich dus slachtoffer van het feit dat hij als crimineel af en toe lichtjes werd gestraft. Tja.

De Deense psycholoog Nicolai Sennels, die honderden moslims en niet-moslims in Kopenhaagse gevangenissen behandelde, heeft in het boek, 'De islam. Kritische essays over een politieke religie', aangetoond dat dergelijk slachtoffergedrag typisch is voor moslims: "Moslims zien de oorzaak van hun lijden vooral in externe factoren: een oneerlijke maatschappij en niet-islamitische autoriteiten zijn doorgaans de zondebokken." Nu doen de politiek correcte media er natuurlijk alles aan om de massa's te overtuigen van het feit dat het moslim- of Marokkaan-zijn van Nordine Amrani geen enkele rol heeft gespeeld. Voor de krantenkop "Amrani voelde zich geen Marokkaan en was geen moslim", was blijkbaar de getuigenis van zijn twee advocaten (De Quévy en Amrani - geen familie) al voldoende, alsook het feit dat hij in België is geboren en snel wees werd. Verder wordt de nadruk gelegd op - wat dacht u? - Amrani's "moeilijke jeugd", waarbij hij "van de ene naar de andere onthaalfamilie gebracht werd". Maar hij had wel een broer, Abdelhak Amrani (34), met wie hij een zeer goede band had. Ik ken nog mensen zonder ouders en zonder broers of zussen. Mochten alle mensen met een dergelijke jeugd of erger - in een land waar ze verder alle kansen krijgen - zo crimineel worden, de granaten en kalasjnikovs zouden snel uitverkocht zijn. En wie kan, het feit in acht nemend dat Amrani met zijn onberispelijk gedrag alles en iedereen om de tuin heeft geleid, met zekerheid zeggen dat hij geen islamitische haatgevoelens tegen een westerse samenleving koesterde? Dat Amrani “zeker geen gek” was, wordt overigens door zijn broer bevestigd.

Johan Sanctorum legde twee jaar geleden in een opiniestuk in De Standaard getiteld "Is het nu echt toeval dat ze allemaal Mohammed of Youssef heten?", de vinger op de zere plek: "De homejacking met kalasjnikov, waarbij een driejarig kind een wapen tegen het hoofd krijgt, is niet alleen een criminele tactiek maar ook een intimiderend gebaar van haat tegen de westerse samenleving. Terreur dus." Het zou me dan ook niet verbazen mochten er signalen opduiken dat Amrani, zeker gezien zijn grote voorraad wapens, banden had met bepaalde figuren met Al Qaida-links, zoals een Nizar Trabelsi: "Een sleutelfiguur in de Belgische osmose tussen zware criminaliteit en moslimterrorisme" (dixit Sanctorum). Dat Amrani zijn aanslag pleegde op de Kerstmarkt in Luik en niet in een Marokkaans theehuis of moskee, kan toevallig zijn maar ook juist niet. Dat zijn Facebookpagina meerdere links bevat naar orthodox-islamitische websites zoals ‘Prêche en Islam’, waarop is te lezen is dat een vrouw die geen hoofddoek draagt zal belanden in het eeuwige hellevuur, maakt het allicht veel minder toevallig.

Midden-Oostendeskundige Daniel Pipes heeft wel meer gevallen van het 'Sudden Jihad Syndrome' - wanneer normaaluitziende moslims plots gewelddadig worden - beschreven. Legerpsychiater Nidal Malik Hasan, een in de VS geboren moslim die in 2009 13 mensen doodschoot en 29 verwondde op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood, is er een van. Gezien de Belgische mainstreammedia als doel hebben de massa’s te behoeden voor ‘verderfelijke ‘islamofobe’ onderbuikgevoelens’, is de kans klein dat de grote massa eventuele pittige details, zoals een Koran onder Amrani’s kopkussen, ooit te weten zal komen.
Groen en Rood halen het 'voorzorgsprincipe' graag van stal als het gaat over gsm-straling of over klimaat, maar niet als het gaat om criminaliteit en mensenlevens. Pleiten voor een keiharde aanpak, met een focus op het (potentiële) slachtoffer, is in de ogen van vele weldenkenden en zich intellectueel achtende elites al snel 'fascistisch' of 'middeleeuws'. Als voorbeeld een van de reacties toen Wilders het voorstel deed om 'tuigdorpen' in te richten: "Het werkt stigmatiserend en veroorzaakt getto's. Het is veel beter mensen weer onderdeel te maken van de samenleving dan ze eruit te tillen." Lees: beter nog een paar doden, gewonden of beroofden, dan daders "op stigmatiserende wijze" in afzondering plaatsen. Wederom dat naïeve maar ook criminele goedmensengeloof dat in de kern iederéén vroeg of laat helemaal geschikt is om "onderdeel te kunnen zijn van de samenleving".

"Bij elke gedetineerde start zo’n re-integratieproces automatisch na een derde van de straf," kan men nu lezen. Het vervult mij met walging. Alsook: "Amrani heeft nooit iemand over de vloer gekregen voor een controle, omdat het vertrouwen van de ex-gevangene anders zoek raakt." Dit soort redeneringen is typerend voor de compleet doorgedraaide psychologisering en pedagogisering van de westerse samenleving, wat het hier tot een speeltuin voor criminelen heeft gemaakt.

Ramsey Nasr stelde enige tijd geleden op de Vlaamse televisie ('Reyers Laat') met droge ogen dat "de onderbuikgevoelens bij het volk door politici moeten worden bestreden." Ziedaar, de kiemen van Breivik nummer twee.

Sam van Rooy

22 opmerkingen:

 1. Bij Gutmensch haak ik af. Jammer hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor zulke totaal verknipte figuren is nu Guantanamo Bay uitgevonden. Buiten bereik van de linkse "gutmensch".

  Door een achterlijke religieuze opvoeding, zijn deze (vaak nog slapende) psychoten een dodelijk gevaar voor hun omgeving.
  Uit voorzorg, "deze zelfontploffers" levenslang opsluiten, ter bescherming van zichzelf, en de samenleving. Of beter nog, terug sturen naar hun natuurlijke habitat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Duidelijk verhaal. Ik zat al steeds te raadselen waarom niet werd vermeld dat het om een moslim ging en bovendien ook nog Marokkaan. Immers dan is de vermelding 'Belg' geheel onterecht. In zijn wijsheid blijft Mohammed (daar is ie weer) van mening dat de Marokkaanse nationaliteit nooit verloren gaat, al neem je voor het gemak 10 andere nationaliteiten aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Spot on Sam. Hoe jammer dat de observaties van Nicolai Sennels zo slecht gelezen en begrepen worden. Het is wel degelijk zinnig om de historie van deze moordenaar uit te pluizen. Niet als verontschuldiging, zoals zijn halfwit advocaten proberen, maar om potentiële hair-trigger haat vervulden op tijd te dwarsbomen. Het is ellendig maar waar dat veel ongenode nieuwkomers bagage meenemen doe onze maatschappij ondermijnt. En als ze hun kinderen blootstellen aan hun aversie voor het land waar ze toch noodgedwongen moeten opgroeien dan hebben ze effectief er voor gezorgd dat de kansen voor hun kinderen tot nul gereduceerd zijn.
  Ik zag gisteren een docu op de BBC over de nasleep van de Croydon destructieve rellen afgelopen jaar. Natuurlijk hadden ze een van de slachtoffers zover gekregen dat hij wel in gesprek wilde met de daders. Geen spoortje besef bij de daders, ze werden héél erg verkeerd begrepen. En gevangenisstraf was al helemaal idioot . Community service was al héél errug. " weet je wel hoe vroeg je moet opstaan om papier te prikken " .
  Die houding dat alles " heel errug " is inplaats van een diepteonderzoek in hun miserabele houding wordt door de community werkers en social dimwits gesteund en gelegitimeerd. Colluding met die ernstig gemankeerde attitude komt neer op medeplichtigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bijzonder ook dat direct is uitgegaan van een doorgeslagen crimineel, terwijl er naar nu blijkt op zijn facebook verwijzingen naar orthodox islamietische site's staan.Kennelijk mogen we vooral niet denken dat hij een plek in zijn hemel met 72 maagden trachtte veilig te stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bijzonder ook dat direct is uitgegaan van een doorgeslagen crimineel, terwijl er naar nu blijkt op zijn facebook verwijzingen naar orthodox islamietische site's staan.Kennelijk mogen we vooral niet denken dat hij een plek in zijn hemel met 72 maagden trachtte veilig te stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. uitstekend stuk. Dit zal niet de laatste Moslim zijn die in de Moslim enclave belgie geheten terreurdaden zal plegen.

  Het topje van de ijsberg.

  Janmaat Fortuyn, Wilders en De winter ze hebben allemaal gelijk, maar er zullen nog veel doden vallen voordat men dat inziet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit alles speelt niet slechts bij "links", maar partijbreed in de huidige situatie. Het probleem, "in a nutshell":

  De neo-progressieve Versorgungsstaat ziet het niet als haar (bescheiden) kerntaak om de natuurlijke rechten van vrije burgers te beschermen.
  De bemoeizuchtige staat heeft zichzelf het inherent tegenstrijdige doel gesteld om "solidariteit" af te dwingen en onderdanen in toenemende mate voor te schrijven, lees: te "helpen", hoe zij moeten leven en denken, gesponsord door de steun van talentloze burgers, politieke ondernemers en instanties die graag staatsmacht inroepen om anderen letterlijk de wet voor te schrijven.

  Nicolai Sennels schrijft zeer waardevolle stukken over zijn klinisch-forensische ervaringen met moslim "prinsjes" en als hij het daarbij had gelaten zou ik geen voorbehoud maken bij de artikelen van deze psycholoog. Maar er is een niet onbelangrijke keerzijde waar ik op wil wijzen.
  Als ras-progressivist stelt ook hij namelijk in zijn talloze beschouwingen de macht van de moderne Staat voor als (a) in de grond goedaardig en (b) dienstig in de strijd tegen islamisering.

  Ik waag beide vooronderstellingen ernstig te betwijfelen en een berg bewijs doet eerder het tegendeel vermoeden. De staat heeft het probleem met de Islam (niet van de Islam, als doctrine), zowel nationaal als internationaal veroorzaakt, daarbij ernstig beïnvloed door de naoorlogse US dominantie en de van daaruit geïmporteerde PC/MC cultus van "Diversity"(TM). De moderne, neo-progressieve, therapeutische Staat is - analoog aan de spreekwoordelijke "Ring" - een machtsmiddel dat per definitie corrumpeert. Het is in mijn opinie een zeer discutabel bureaucratisch apparaat om in te zetten, zelfs, of beter gezegd, vooral, als dat de goede zaak beoogt te dienen.

  Certa Bonum Certamen

  Groet,
  Sag

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Willem,

  Ik zou af kunnen haken bij elke column of reactie waarin woorden als "achterstandspositie", "discriminatie", "kansenjeugd", "reintegratie", "populisme", etc vallen.
  Ik doe dat niet omdat ik het belangrijk vind om inhoudelijk te reageren; niet gevoelsmatig.

  In de regel zijn belachelijke columns en reacties makkelijk af te branden. Alleen daarom al lees ik graag even om de linkse kretologie heen.
  Bij dit stuk van Sam van Rooy zal dat inderdaad aanzienlijk moeilijker zijn.

  Toch maar even lezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fantastisch artikel, nagel op de kop!

  Zonde en schande dat artikels van deze kwaliteit amper toegang vinden in de wijdverspreide media.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Inderdaad! Nagels met koppen! De Gutmensch is zelfs bereid het islamitisch fascisme te aanvaarden. Méér van dit soort artikels aub, er is wel degelijk een publiek voor, maar helaas geraakt dit soort luciditeit niet door de (zelf)censuur van de media. Pierre Vis

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is totaal absurd de slachtpartij van Nordine Amrani in Luik aan zijn afkomst te willen koppelen.

  Het kot was weer te klein. Het was weer een Marokkaan. Het is altijd hetzelfde met die Marokkanen. De overheid treedt veel te laks op tegen criminelen, en zeker tegen Marokkanen. Soms ben je beschaamd mens te zijn als je de reacties van de goegemeente op discussieforums leest. Ze leggen de kortzichtigheid van de doorsnee mens bloot. De mens reageert veel te impulsief en vergeet de context voor hij zijn oprispingen de wereld ingooit. Vroeger gebeurde dat aan de keukentafel of aan de toog, en had je er geen last van. Nu wordt je voortdurend geconfronteerd met de pijnlijke beperkingen van het menselijke beoordelingsvermogen.

  Dat Hans Van Themsche, die in 2008 een racistisch geïnspireerde raid door Antwerpen uitvoerde, een echte Vlaming was, is al vergeten. Dat Kim De Gelder, die in 2009 waarschijnlijk willekeurig enkele mensen doodschoot, waaronder twee baby’s, een echte Belg was, is ook al naar de vergeetput van het geheugen verwezen. Nochtans was er recent de Noor Anders Breivik, een echte Ariër, die vorig jaar een ravage aanrichtte in zijn land, en 77 mensen doodde in een combinatie van een autobomaanslag en een aanval op een vakantiekamp. De Amerikaan Timothy McVeigh, een veteraan van de Golfoorlog, blies in 1995 in Oklahoma City een overheidsgebouw op en doodde zo 168 mensen, zomaar, uit onvrede met de gang van zaken.

  Overal in de wereld gebeuren onverwachte dingen, ongewenste dingen ook. Overal in de wereld gaan hersenen in de fout, en sturen ze hun dragers in de richting van onaangepast gedrag. De hersenen hebben er alle belang bij flexibel te zijn, de grenzen van het mogelijke af te tasten, om voorbereid te zijn op het onverwachte. Soms overschrijdt de natuur grenzen die wij niet overschreden willen zien worden. Daar kunnen we weinig aan doen. Het heeft geen zin te speculeren over de achtergrond van de persoon in kwestie, over het eventuele gemak waarmee hij – het zijn wel meestal mannen – aan wapens is geraakt, over een mogelijke fout die is gemaakt met een voorwaardelijke vrijlating.

  Dirk Draulans in Knack

  BeantwoordenVerwijderen
 13. oei!iemand zegt de waarheid!
  Wat zullen de linkse politiek correcten weer op hun achterste poten staan!!!
  Jean-Marie Van Exem

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een radicale en gewapende Marokkaanse moslim die op de kerstmarkt zo veel mogelijk mensen tracht te vermoorden en verwonden, die is volgens de nieuwe Belgische premier geen terrorist. Maar waarom eigenlijk niet? Het terrorisme is niets anders dan het schrik willen aanjagen om geen andere reden dan door middel van angst jouw politieke ideeën door geduwd te krijgen. Zo veel mogelijk leed willen veroorzaken. Het feit dat er geen briefje is gevonden dat zegt niets. Dat briefje kan weggewaaid zijn. Ik denk dat de reden voor Elio di Rupo een hele andere reden er aan ten grondslag ligt om deze daad van terreur NIET als terreur te willen aanmerken. Als er een militaire aanval komt op een land dan moet men dat land verdedigen met het leger, maar als de aanval wordt uitgevoerd door ondergrondse groepen dan moet men die groepen aanpakken. Dan moet het volk moreel herbewapend worden. Dan moet men de vijand bij de naam noemen en het volk laten strijden tegen deze vijand van de menswaardigheid. Helaas worden die ondergrondse islamitische groepen openlijk èn verborgen gesteund door ca. 10 procent van de Belgische bevolking. Het is ondoenlijk om alle moslims in te rekenen en naar een heropvoedingskamp te sturen, het is ondoenlijk, maar het is wel noodzakelijk om een leefbare maatschappij te houden. De viering van kerst is opzettelijk aangevallen, het is geen toeval en het is geen ongeluk. Dit is gepland, dit is opzet. Het doel is bewust gekozen en de reden is terreur.

  Waarom komen er zoveel gekken uit België, we hebben de "Sharia4Holland", die uit België komt, tijdje geleden was er die gek van de Arabische Europese Liga, een Libanese Belg maar niettemin volkomen van de pot gerukt. Die malloot heette Dyab Abou Jahjah (abou betekent slaaf, Jah betekent god, en Jahjah betekent veel goden, het is maar dat je het weet) En nu is een idioot in België premier geworden, een man die kennelijk niet capabel is, hij wenst de werkelijkheid niet onder ogen te zien. Het is de laatste veertig jaar steeds duidelijker aan het worden, de islam kan alleen bestaan door middel van repressie en door het dom houden van niet al te snuggere mensen. Psychopaten en misdadigers. Het hele islamitische geloof bestaat uit aanwijsbare leugens en het doel is ontwrichting van de samenleving en het verkrijgen van macht en invloed, met als uiteindelijke doel geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voor een reactie op 'sportslivez', verwijs ik naar de reactie van Martien Pennings op http://www.knack.be/opinie/columns/dirk-draulans/ontsporende-hersenen-zijn-een-universeel-gegeven/opinie-4000019522746.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 16. sportslivez,

  Als er op een dag een aanslag gepleegd wordt, zoals regelmatig gebeurt, door een NIET buitenlander, hoor je die malloten hier echt niet.

  Ik durf er 100 euro op te zetten dat niemand hier z'n mond opendoet als er een room blanke persoon een paar omlegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Sportslivez,

  Je kletst.
  Niemand ontkende de afkomst van die daders (van Themsche, de Gelder), en niemand is dat vergeten.

  Waar het om gaat is dat dergelijke aanslagen in de beschaafde wereld altijd worden veroordeeld, door iedereen; zelfs door wat onwetenden "extreem-rechts" noemen.
  In de islamitische wereld worden dergelijke aanslagen juist aangemoedigd door islamitische leiders; geestelijken; media, etc.
  Daarom zijn er in de islamitische wereld zoveel méér aanslagen dan in de beschaafde wereld.

  Ander punt is dat je vergeet dat het toch wel raar is als er in niet-islamitische landen minstens zoveel aanslagen worden gepleegd door moslims dan door niet-moslims. In Marokko werd een paar jaar geleden een "Belg" gearresteerd die zeker 6 religieuze moorden had gepleegd in België. In België zijn joden regelmatig het mikpunt van islamitische geweld, een paar jaar geleden werd een aanslag met een grote spijkerbom op tijd verijdeld. De jongetjes van sharia4belgium blijken naast zwaar debiel ook zwaar bewapend te zijn; net als die Amrani.

  Tot slot, je negeert de column.
  In de column wordt aangegeven waar het misgaat; bij het feit dat een hele zware crimineel stelselmatig met rust wordt gelaten. Voor de vele delicten die hij pleegde werd hij niet veroordeeld; alleen voor de allerzwaarste misdaden kreeg hij enkele kleine straffen, waarvan hij er slechts een paar gedeeltelijk heeft uitgezeten.

  Daar gaat het mis.
  Of iemand nou blank is of zwart, moslim of boeddist; als je misdaden pleegt moet je daarvoor gestraft worden. Dat dat niet gebeurt is het probleem, niet het feit dat sommige reaguurders zich daar aan ergeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @El hoessein,

  Je denkt de toekomst te kunnen voorspellen...
  Dat is heel wat voor iemand die zich in zijn leven nog geen één seconde in het heden en/of het verleden heeft verdiept.

  Er worden inderdaad veel meer aanslagen door moslims dan door niet-moslims gepleegd.
  Toch zijn er in Europa wel degelijk meermaals aaanslagen door Europeanen gepleegd.
  Laat maar eens zien hoe "die malloten hier" daar toen op reageerden.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. "Ik durf er 100 euro op te zetten dat niemand hier z'n mond opendoet als er een room blanke persoon een paar omlegt"

  Tja... slecht geheugen Mr. Hoesani ?

  (Kan je die 100 euro wel missen van je uitkering ?)

  Als er weer eens onschuldige moslims (vrouwen en kinderen) door room blanke (malloten) werden omgelegd oftewel opgeblazen, dan ontstonden er spontaan straat-en volksfeesten hier in de westerse wereld, met vuurwerk en al.
  De dader(s) werden toegezongen en verheerlijkt.
  En als de dader(s) helaas zelf waren omgekomen, vernoemen we straten, pleinen en onze kinderen naar deze helden/martelaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Als er een nieuwe Tristan, breivik of een Volkert opstaat, en men slaat hier dezelfde toon aan als wanneer een buitenlander om zich heen schiet, komt daar een nul bij, goos!
  En noem mij geen uitkeringstrekker! Zou ik mijn kinderen niet willen aandoen, lasteraar!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @El hoessein,

  Ga geen dure weddenschappen als je geen algemene ontwikkeling hebt.
  De moordpartijen van Tristan, Breivik en Volkert zijn destijds door iedereen keihard veroordeeld.
  Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat een volgende keer anders zal zijn.

  BeantwoordenVerwijderen