Een gedachte-experiment

Door Manfred Gerstenfeld

Ik heb een gedachte-experiment gedaan. Wat zou er gebeuren als alle bewuste joden geleidelijk Nederland zouden verlaten? Voor sommige zal later ongetwijfeld het gevleugelde woord van de in de meidagen van 1940 gevluchte joodse dichter Leo Vroman gelden: 'Beter Heimwee dan Holland'.

In de Nederlandse maatschappij zullen geen grote langdurige gaten vallen. Een burgemeester of twee,
drie. Een paar juristen, wat hoogleraren, onder wie enkele zeer bekende. Enkele leden van het parlement. Een paar mediafiguren. Wat ondernemers die op hun vakgebied een belangrijke rol spelen, wat managers in de zakenwereld, en op andere terreinen. Wat schrijvers die ook in het buitenland Nederlands kunnen schrijven en wat personen die in de cultuur een rol spelen. Misschien is er iemand die niet zo bekend is die een sleutelfunctie vervult maar ook dat is overkomelijk.

En op een lichtere toon: wie in Nederland van gemberbolussen houdt kan die na het vertrek van veel bewuste joden bij een niet-koosjere bakker kopen. De niet-joodse liefhebbers van matzes vinden vast een importeur die ze aan delicatessenwinkels levert. Pekelvlees kan ook van een niet-koosjere slager komen.

Tussen haakjes: dit experiment roept natuurlijk ook de associatie op wat er zou gebeuren als bijvoorbeeld alle Marokkanen of alle moslims zouden vertrekken. Ik laat het aan anderen over daarover te speculeren.

Uit: HET VERVAL - joden in een stuurloos Nederland, pag. 110-111 Uitgeverij Van Praag,

Bestellen?

11 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als de Joden zijn vertrokken zullen er geen nieuwen voor in de plaats komen. Waar zouden ze vandaan moeten komen? Als de Marokkanen of alle moslims zullen zijn vertrokken, zul je het verschil nauwelijks merken. Nieuwe aanwas zal vlot de opengevallen plaatsen innemen. Het is niet zo moeilijk om aan te geven waar ze vandaan zullen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...alle Marokkanen of alle moslims ...

   Dan zouden we de politie kunnen halveren, en het grootste deel van de sociale werkers kunnen ontslaan.

   Verwijderen
 5. "Tussen haakjes: dit experiment roept natuurlijk ook de associatie op wat er zou gebeuren als bijvoorbeeld alle Marokkanen of alle moslims zouden vertrekken"
  --------------------------------------------------------------
  Dat kun je Wilders en consorten niet aan doen. Zijn hele politieke carrière hangt af van de Moslims!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een gevaarlijke gedachte. Voor enkelen was het destijds een wens, het aller grootste gedeelte liet het gebeuren. En ook een kleine groep betreurde het. Zij doorzagen in wat er in werkelijkheid gebeurde. Het resultaat was teleurstellend. Een kleine groep die op zo weinig compassie kon rekenen.

  Als nu in 2012 een complete bevolkingsgroep zèlf besluit weg te gaan dan zullen ze niet worden gemist. Net als in 1940-'45 zullen ook een volgende keer alle open gekomen plaatsen in de maatschappij worden opgevuld. De problemen kwamen pas in eind 1945 toen er een paar mensen terug kwamen. Er woonden al andere mensen in de huizen. De meubels hadden een nieuwe eigenaar. De banen waren al weer vergeven aan een ander.

  Als nu alle Marokkanen gehoor geven aan hun leider en ze vertrekken allemaal uit Europa dan weet ik nu al waar de problemen komen, nl. in Marokko, en niet hier! Een les uit de geschiedenis. Want het cabaret bleef tijdens de oorlog gewoon doorgaan, de grappen werden alleen wat minder, maar het was ook een hele moeilijke tijd.

  Stel bijvoorbeeld dat nu alle homo's uit Nederland zouden vertrekken, ze emigreren spontaan allemaal naar Ibiza of Sitges en in de winter als het daar te saai wordt gaan ze naar hùn Beloofde Land naar San Francisco! Reken maar dat er plotseling overal hetero's hun plaats in nemen als dameskapper. De Vara heeft dan in no-time weer een nieuwe zeikstraal gevonden als zogenaamde cabaretier!

  Nee, het is een gevaarlijke gedachte, want iedereen is vervangbaar. Het is de natuurlijke manier. Er ontvallen ons dagelijks mensen en binnen een week zijn alle opengevallen plaatsen weer ingevuld door anderen, er is nog even verdriet en binnen een paar dagen is het weer business as usual. Nee, teleurstellende gedachte, niet meer aan denken, het heeft geen zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veel interessanter zou de vraag zijn; welke multiculturele parels zouden in staat zijn hen op te volgen?
  Niet veel vrees ik, dus zou je kunnen stellen dat indien het zou worden bewaarheid het een fikse aderlating voor de Nederlandse samenleving zou betekenen.
  Daartegenover zou je je dus ook kunnen afvragen; stel dat alle Marokkanen ons land zouden verlaten?
  Allereerst zijn dat er flink wat meer, en door hun aantal zou er misschien een maand of drie wat van gemerkt worden vooraleer hun plaatsen worden opgevuld,daarna denk ik dat het alleen een verbetering in zou houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als de joden er niet meer zijn ?
  Dan heeft de geschiedenis zich herhaald .
  Als de joden er niet meer zijn ?
  Dan zal het fascisme heersen .
  Als de joden er niet meer zijn ?
  Dan zal het licht gedoofd zijn .
  Als de joden er niet meer zijn ?
  Dan zal door het hele land de waanzin vanaf de minaretten te horen zijn .
  Als de joden er niet meer zijn ?
  Dan zal de democratie verloren hebben .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Qua aantallen stelt het aantal joden niets voor. Er verandert dan inderdaad niets.

  Als alle moslims zouden vertrekken uit Nederland, dan zou

  de helft (of meer) van het aantal blijf-van-mijn-lijf-huizen gesloten kunnen worden,
  dan zou het kabinet ineens niet meer hoeven te bezuinigen op werkeloosheidsuitkeringen en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
  De verzekeringspremies kunnen dan eindelijk weer eens dalen.
  Nederland is dan geen voedingsbodem meer voor foute praatjes van haatimams.
  Amsterdam kan weer nummer 1 worden als homovriendelijke stad.

  .................

  We krijgen een nieuwe instroom van economische gelukzoekers.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Elk land dat zo stom is om z´n joden te laten gaan verliest. Wie de umma verjaagt is tenauwernood aan de ondergang ontsnapt

  BeantwoordenVerwijderen