GRIEKENLAND ANDERS

Hans_vandaag_small
Griekenland is anders dan de rest van Europa. Het heeft ongeveer vier eeuwen onder Turkse bezetting gestaan. In de loop van de vijftiende eeuw hebben de Ottomaanse Turken Griekenland geleidelijk aan veroverd, Athene wordt in 1458 geannexeerd. In 1830 wordt Griekenland een onafhankelijke natiestaat in de moderne betekenis van die woorden.

Het antieke Athene en Jeruzalem zijn de bakermat van de westerse beschaving. Dat is natuurlijk mooi, maar de westerse beschaving onderscheidt zich vooral door een aantal ingrijpende intellectuele, religieuze en ideologische avonturen waaraan de rest van de wereld geen

deel heeft gehad en die het Westen hebben veranderd. De rest van de wereld heeft die veranderingen overgenomen, soms geheel, maar meestal maar heel gedeeltelijk, soms helemaal niet.

In min of meer chronologische volgorde gaat het om: De Reformatie en de Contrareformatie, de Verlichting en het ontstaan van de moderne wetenschap, de Franse revolutie en het ontstaan van de moderne opvattingen over staat, regering en volk. Die nieuwigheden hebben allemaal hun beslag gekregen terwijl Griekenland een uitgebuite en achtergebleven, geïsoleerde afgelegen kolonie van Turkije was. De Grieken hebben in die eeuwen niet meegedaan, of eigenlijk niet mee mogen doen, met het Westen.

Ook bij eerdere pan-Europese avonturen heeft Griekenland geen rol gespeeld. De uitvinding van het kapitalisme en de banken in Noord-Italië, of de Kruistochten, of de Renaissance. Dat lijkt allemaal theorie, maar het heeft grote praktische gevolgen.

Typisch Westerse methoden en technieken die het leven van mensen ingrijpend hebben veranderd, hebben in Griekenland geïmporteerd moeten worden. Niall Ferguson (de amour van Ayaan Hirsi Ali) noemt in zijn prachtboek Civilization uit 2011 een zestal moderne typisch westerse “killer applications”: Wetenschap; Medische zorg; Arbeidsethos; Concurrentie; Rechtszekerheid; en welvaart ook voor de lagere standen, de zogeheten consumptiemaatschappij.

Er zullen best andere factoren zijn aan te wijzen, of andere indelingen te maken, maar dat neemt niet weg dat het steeds gaat om ontwikkelingen waaraan Griekenland van de 15de tot de 19de eeuw even veel deel heeft gehad als de Jakoeten in Oost-Siberië. Het maakt Griekenland anders dan West-Euopa.

Het maakt het ook onwaarschijnlijk dat Griekenland, of Yakoetië, in staat zullen zijn mee te komen in de Europese Unie. Een andere arbeidsethos leidt onvermijdelijk tot ander boekhoudmethoden. Andere opvattingen over rechtszekerheid maken het moeilijk overeenkomsten of compromissen te sluiten.

Nee, anders willen doen is geen schande. Maar betaald willen worden voor anders doen, dat ligt toch net even lastiger.

14 opmerkingen:

 1. Griekenland is heel erg interessant. En ik doel niet op die ruïnes en de knapen-liefhebberij, maar het feit dat Griekenland eeuwenlang bezet is geweest, en dat men toch de eigen taal, cultuur en geloof heeft weten te behouden. Ik weet van het kleine aantal Grieken die ik ken dat de Turken totaal niet gewaardeerd worden. Men betreurt nog steeds het verlies van bepaalde stukken die bij Griekenland hoorden maar nu door Turkije zijn ingelijfd.

  Ik vraag mij af wat het verschil is tussen de Grieken en bijvoorbeeld Bosniërs. Van oorsprong behoorde de hele Balkan, samen met dat hele Middellandse Zee-gebied tot de eerste en vroegste Christelijke beschavingen. Maar Turkije is gevallen voor de islam, en bijvoorbeeld Bosnië ook. Maar Armenië en Griekenland dat net zo te lijden hebben gehad onder het juk van de islam, die zijn geestelijk altijd vrij gebleven, ze waren onverzettelijk en na de ellende die de Ottomanen hebben gebracht zijn ze weer redelijk op hun pootjes terecht gekomen. Voordat de Ottomanen Anatolië hebben bezet was het ook daar een beschaafd land. De Ottomanen brachten er dood en ellende, samen met de islam, en vervolgens ging men ten onder om nooit weer op te staan. Moreel gezien dan. Griekenland heeft wel te lijden gehad, en nu is het misschien niet meer wat het gewest had kunnen zijn. Economisch gezien loopt men misschien wel achter op Europa, en zelf achter op Turkije, maar men heeft in Griekenland de logica en verstandige mensen. Turkije heeft wel fabrieken voor wasmachines en kleding, huisraad en kleinmetaal, maar de jarenlange onderdrukking door de islam heeft Turkije tot een hoopje ellende terug gebracht. Kijk naar Erdogan, een grotere malloot kan men nergens treffen, hij is zelfs trots op zijn gebrek aan empathie. Toch is de Turkse welvaart groeiende, sterker dan Europa. In vergelijking met Griekenland is de Turkse groei zelfs uitstekend te noemen.

  Zou het misschien zo kunnen zijn dat materialistische welvaart heel goed samen kan gaan met de islam, maar dat men er andere zaken voor moet inleveren? Zoals bijvoorbeeld de waarheid, de liefde en het gevoel. Economische vooruitgang gaat vaak gepaard met het inleveren van de empathie en gemeenschapszin. Zou daarom Griekenland nog bestaan? Omdat men de logica heeft, en daarom voldoende antistoffen om de islam te weerstaan, dat men is blijven vasthouden aan rechtvaardigheid en de menselijkheid. Er moet een sterke kracht aanwezig zijn in Griekenland, als men een bezetting van honderden jaren emotioneel de baas kan blijven en weer op kan staan.

  Het zou zinvol zijn om dit goed te onderzoeken. Er zijn nog zoveel gebieden op de wereld die door de islam worden belaagd. Als we er achter komen wat werkelijk Griekenland overeind heeft gehouden dan kunnen die andere gebieden misschien ook weer eens gezuiverd worden van die verachtelijke islam. En zeg nu zelf, het maakt toch niets uit of een land arm is, op de pof leeft en dat men onverbeterlijk lui is. Het belangrijke is dat men leeft en dat men vrij is, dat men mag denken en doen en laten wat men wil. Dat is het echte leven! De rest is maar bijzaak. Welk beschaafd mens zou zijn vrijheid om te denken willen inleveren voor een zesde televisie, tweede huis of derde auto. Ik ben een God in het diepst van mijn gedachten, dat is mijn vrijheid!

  Ik hou van Griekenland, het land van Zorba de Griek, een inspirerende film. In Griekenland kan men leven en liefhebben. En in Turkije zou ik dood nog niet gezien willen worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Griekenland heeft een bnp van 315 miljard euro, en daarmee heb je het niet over een kleine economie. Het enige waar wij het niet mee eens zijn is hun begrotingstekort en hun oplopende staatsschuld. Als ze dit beter doen dan hoort Griekenland wel degelijk bij Europa. Het zal moeite kosten dit voor elkaar te krijgen maar we verdienen ook aan Griekenland. Stabiliteit vd eurozone moet ons iets waard zijn, dus ik zou zeggen, hou moed, en ga niet somberen over Griekenland.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Het maakt het ook onwaarschijnlijk dat Griekenland, of Yakoetië, in staat zullen zijn mee te komen in de Europese Unie. Een andere arbeidsethos leidt onvermijdelijk tot ander boekhoudmethoden."

  Om Griekenland nu te vergelijken met Jakoetie lijk mij overdreven. Van de andere kant ben ik ook niet direct een kenner van Griekenland.
  Er is lijkt mij nogal een veschil in samenleven wat betreft gelijkwaardigheid van man en vrouw en geweldscultuur.
  Maar los van deze twee voorbeelden is de oorzaak van deze financiele ellende niet de corruptie en oplichting van twee(!) partijen ?

  Is niet de allergrootste bedreiging afkomstig van de EU met haar enorme potten met geld ?
  En heeft het van het IOC jaren geleden niet een compleet olympisch dorp met stadia aangesmeerd gekregen ? Denk aan prins pils c.s. zonder ministeriele verantwoordelijkheid.

  Waarom zou de ramp zich slechts beperken tot Griekenland en worden Polen, Spanje, UK, Ierland, Portugal, Slowakije, Kroatie, enz,enz, bespaard van rampspoed ?

  Ik bereid u er maar enkel op voor dat het vele malen ernstiger kan worden (wordt) en dat u, lezer, uw goudgerand pensioen kwijt kunt raken (bent) en uw huis onverkoopbaar blijkt (is).

  Dat heeft niets te maken met Griekse cultuur, maar met de onderdrukking, list en bedrog door de 'bovenonsgestelden' en de dociele houding van Jan Salie.

  Het beste wat de Grieken kunnen doen is uit de (monetaire) EU, Drachme terug en hard werken om de de restschuld weg te werken.
  Van onze kant kunnen we de Grieken helpen met de (militaire) grensbewaking op orde te houden, want daar ligt een gemeenschappelijk belang, in tegenstelling tot wat er in Libie gebeurt, en een federale samenwerking aan gaan.

  En voor de rest: Zo snel mogelijk uit de EU en het failliete DNB opheffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dank niet dat je zover terug in het verleden hoeft te gaan om de situatie van Griekenland te kunnen verklaren als gewone economische theorie het ook kan. Goedkoop geld, bakken Europese subsidie maakten voor Griekse politici een enorm netwerk aan cliënten mogelijk die hun herverkiezing mogelijk maakten. Door de bakken extra geld en de mogelijkheid om goedkoop te lenen en importeren kon dit in Griekenland veel langer doorgaan dan de markt normaal gesproken zou toestaan. Griekenland is toevallig nu de zwakste schakel en breekt als eerste maar vele andere landen in Europa zullen volgen, zeker als de eussr doorgaat met hun reddinsplan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Toch is de Turkse welvaart groeiende, sterker dan Europa. In vergelijking met Griekenland is de Turkse groei zelfs uitstekend te noemen. "

  Dat valt nog te bezien !
  Als Noud de zaak kan belazeren, kan Erdogan, mede dankzij afwezigheid van kritische pers, het tien keer beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Verder wou ik nog wijzen op het feit dat er diverse landen zijn die zich compleet afzonderlijk en tegen de verwachtingen in hebben ontwikkeld tot welvarende hoogopgeleide democratieën, zoals bv Japan en Zuid Korea. Van Japan kan nog beargumenteerd worden dat het onvrijwillig is gebeurd na de tweede wereldoorlog maar van Korea niet. Korea is natuurlijk helemaal schitterend als voorbeeld omdat het land ook nog eens in tweeën gedeeld is in een socialistisch deel en een kapitalistische deel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @vanhetgoor
  "Er moet een sterke kracht aanwezig zijn in Griekenland, als men een bezetting van honderden jaren emotioneel de baas kan blijven en weer op kan staan. Het zou zinvol zijn om dit goed te onderzoeken."
  Waar ik aan moet denken is aan een overeenkomst tussen Grieken en Turken. Ze hebben beide hun identiteit sterk verankerd in a, geloof b, etniciteit en c, nationaliteit. Hoewel dit laatste met een heimwee naar vroegere grootsere tijden. Deze driepoot maakt ontzettend sterk. Beide volkeren kent genoeg leden om voor deze identiteit te sterven, en daardoor leeft het voort. Wij kennen zoiets niet. De Nederlandse identiteit haalt de 700 jaar nog niet, en over en paar honderd jaar is die totaal verdwenen verwacht ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu. Wat unbidan we nu."

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe de volkeren vroeger waren zijn ze nog steeds. Het idee dat Griekenland en al die andere landen 3000 jaar geleden zo ontwikkeld waren komt alleen omdat wij hier nog niet zo ontwikkeld waren. Wij hadden gewoonweg nog niet de kritische mensenmassa tezamen om ons verder dan hele goeie boeren, soldaten en handarbeiders te ontwikkelen. De potentie lag er overigens echt wel.

  Echte democratie had je bij de Germanen of Kelten waar iedereen in de stam kon bepalen wie de baas werd en die persoon ook weer kon afzetten wanneer die niet de belangen van de groep behartigde.

  Bij de Grieken was en is dat wel een beetje anders.

  Bij de Grieken spelen alweer geruchten dat het leger in de "democratie" gaat ingrijpen.

  De linkse utopie dat iedereen gelijk is klopt net zoals dat iedereen er gelijk uitziet. Wanneer je mensen met kaktussen vergelijkt zijn inderdaad alle mensen gelijk. Toegegeven: zo vergelijken de Linksmenschen de wereld. Wereldvreemd.

  Daarom een passende link:

  http://www.wulffmorgenthaler.de/2011/06/12/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. sirik zei...kan Erdogan, mede dankzij afwezigheid van kritische pers, het tien keer beter. 19 juni 2011 13:46###

  Indérdáád Mét Name Dé volledig onder joodse controle zijnde Wereldpers Én óverheden collaboreren ÁL decennia Massiéfst mét de allochtonen in Elke etnisch MIS En Terreurdaad.

  Zo wérd al in 1972 Grote Rellen in de Grote Steden Óm islamiéten Die Dé Kinderén En Vrouwen lastig vielen En Wél Méér In Dè media en het nieuws vérzwégen Door de joodse cohen en pechtholdachtige mafia!

  Tót Héden Massaalste Autóchtóne Kindér En jongeren Verkrachtingen en geweld tegen Ze Doór turken en andere islamieten en afrikanen volledig UIT het nieuws gehouden Steeds ...Een Zoékertje islam + abuse Of Zulks Op Google Youtube in Archieven hetvrijevolk Óf Bij De Salafisten etc Zál U Gehéél Ander Beeld Geven Dán wát de joodse mafia Die de overheden gijzelen U willen doén geloven!

  Tevens onthoudt de joodse mafia al decennia Alle Bescherming Tegen de allochtonenterreur in Wijken en Steden ... Mét Als gevolg Alle Kinderen En Families Besmeurd En Vérkracht gedrogéerd En verprostitueert!

  Dé Politie staat ér Bij en Kijkt er náár ..Mét Al decennia kromme Tenen En mag niét In Grijpen Ván joodse hoger hand!

  Het Is Louter samenspan Aan etnische Terreur en plunderingen .Van Dáár de turken het zo goed gaat ...En Dé joden nóg beter!

  Dáár Bij Moet U Bedenken Dat Van de Méér dan 30 Na oorlogse presidenten ér Máar Twee Ván Autóchtóón Nederlands Orgine Waren!

  Dè rést ...joodse clanmafia Bij erfopvolging Òók donner ballin balkenende rutte verhagen cohen lubbers alias loeb wim kok alias cook dries van agt alias dyan alias rothschild pechthold alias herzl hamer tang eurlings aartsen dirupio alias eveneens loeb en méér ...Èn samen Misbruiken ze schoolsystemen overheden instanties bedrijven wetgevingen vergunningen rijkdommen en macht om ELK Kind verrót te Verkrachten martelen en drogeren Vánwege Allerlei Ook Volken onderdanig onder de duim te houden!

  Èén grote jéwshadow parasite society Óp "host" Volken Die ze ná plunder rape en Roof gebruikelijk vóór Dood achter laten en naar beter oorden trekken voor de time being Die Volken Rampen en oorlogen Moeten Dóórstaan Óm Verhaal EN Getuigenis Onmogelijk te maken alvorens terug te komen vóór weer het zelfde liedje ...jew parasite society ...Mensen eters Van asiatische afkomst!

  Dáár áán laten ze zich al 13.000 jaar begeleiden cq intermiterend en semi begeleiden Door de islamieten Die met ze mee kwamen als soldaat en hoervolken.
  Ze brachten staten wetten straffen overheden koningshuizen scholen gevangenissen misdaad criminaliteit ziekten geweld oorlog verkrachting misbruiken schuld prostitutie slavernij plicht leven om te werken in Plaats Van werken Om te Leven ...Een ándere wereld Dan GOD Voor Ons Géschapen Had!
  Òók Het christendom brachten ze de eerste eeuw als spin en onderdrukkingswapen en noemden zich chrestiany!

  Èn Europa Alsmede Heel de Wereld en Alle Volken vernietigen ze keer op keer Als cultuur en economie mét ÒNS!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja hoor daar gaan wij weer het is weer de schuld van de eeuwige Jood... Als ik een scheet laat dan is dat al de schuld van de Joden... Wat een gotspe..

  Iets voor niets willen hebben, dat ligt aan de wortel van dit probleem, arbeidsethos ( mooie combinatie van een Nederlands en een Grieks woord) welke ontbreekt, ook hier in Nederland met de meer dan veel verdieners.

  De Joden de schuld geven brengt het land onder een vloek want wie Israel vervloekt zal vervloekt zijn.
  ( zie Duitsland 1930-1945, USSR, De Arabische woestijn wereld, etc) gezegend is wie Israel zegent aldus staat geschreven.

  http://m.youtube.com/#/profile?user=hartzion&v=5DB7sN9lL8c&view=videos

  Groet Hartzion op youtube

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @hartzion Die zich "héden" joods noemen zijn in Werkelijkheid asiaten.Dat Kunt u Zelf Òok Óp Slag Zién. Bij Voorbeeld aan job cohen en Aan hamer tang ruud lubbers dries van agt wim kok pechthold ÉN zulken Nog Meer Óm Dát hun afkomst sterk geconserveert is Door zeer strenge incestvoortplanting binnen de familie.

  Dé Ware Originele Joden Zijn De Blanken De Blanke Europeaan.

  De asiaten hebben zwart haar Dát grijs of wit kan worden donkere ogen Dè Blanken Hébben BLANKE HUID Hebben Groene Of Blauwe Ogen En Blond Én Rood Haar.

  Israel is Door de hedendaagse jood Niét Gekent.Hét Verhaal Dát Een Israel ÒÒIT HÈEFT Bestáan kénnen ze Pas 412 Jáár en Misbruiken Het Vanwege Criminéél etnisch taktische plannen Als identiteit. Is Òók Niét Als Volk te Typeren Maar georganiseerd Als mafiaorganisatie Mét centrale leiding.

  Óòk Al uw religiouze opmerkingen óm israel Zijn Obsolete DUS.De asiaten noemen zich Sinds 600 "jood" ...Dé Naam geróófd Van de Blanken. Dáár Òm hebben ze Òók de naam jood Pas Sinds 200 Jáár in dé Dóór hen gebrachtte bijbel Ván het Dóór hén gebrachtte christendom bij geschréven...Sinds hét hén úit kwám Óm marteláártjé te spelen Mét Òns Leed Ongeluk Èn Noodlot mét hen Dóór hén.

  Gaat u NU Maar Eens Opletten op TV hoé veel zwart haar en Hoé Véél Blond of Rood Haar u Zult Zién in de Politiék Besturen Media etc.... Ván Elk Land . Hét huidig joodse volk is Zó Onbewust Dát ze Niét Eens Zién Al 70 Jáár Dát Hitler Òók Een jood Wás.

  BeantwoordenVerwijderen