Substantieel

Redbutton_top

Substantieel

Heeft u het ook gehoord, vanmorgen op het nieuws? Maanden is het stil geweest rond zijn persoon (tenzij hij weer eens in elkaar geslagen werd) maar ineens klonk zijn naam op de radio: Ehsan Jami! Vrijwel in één adem met die van Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. NCTb-baas Tjibbe Joustra heeft vandaag het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag in Nederland verhoogd van 'beperkt' naar 'substantieel' en daarom moest de naam van Ehsan Jami genoemd worden. Hij zwengelde destijds immers het debat over geloofsafval voor moslims in Nederland aan. Ayaan Hirsi Ali werd genoemd vanwege de hernieuwde discussie rond haar beveiliging en Geert Wilders vanwege zijn (nog niet vertoonde) koranfilm. En er was nog iets over Uruzgan. De beslissing van het kabinet om de militiare missie aldaar te verlengen, zou ook aanleiding geweest zijn voor Joustra om van alarmfase beperkt naar substantieel over te gaan. Dus goed onthouden: Ehsan Jami, Ayaan Hirsi Ali, Geert Wilders en Uruzgan.

Toch goed dat er een nationale coördinator terrorismebestrijding is.

Want als al die anderen die ons dag in dag uit al waarschuwen, politici, de media, allerlei maatschappelijke organisaties, agogen en wetenschappelijke of humanitaire raden, als die falen om u ervan te doordringen hoe we het beste vrede kunnen bereiken (of behouden zo u wilt), dan kun je maar beter een nationale coördinator terrorismebestrijding hebben die de zaken nog eens op een rij zet.

Wie faalden er zoal?

Neem bijvoorbeeld emeritus hoogleraar geschiedenis H.W. von der Dunk die duidelijk aangeeft waar de grenzen liggen om die felbegeerde vrede te bereiken. Of lees wat Anton C. Zijder­veld, emeritus hoogleraar sociologie en adviseur van het CDA te zeggen heeft over op welk moment kritiek niet meer gewenst is en geen vrede meer garandeert. De journalist Anil Ramdas kan u precies vertellen wat redelijk is en socioloog J.A.A. van Doorn legt haarfijn uit wat vrijheid van meningsuiting werkelijk inhoudt. Maar er zijn er nog veel meer die ons naar de ware vrede willen leiden: Erasmusprijswinnaar (2008) Ian Buruma, voorzitter van de HBO-raad en oud-voorzitter van het CNV Doekle Terpstra, hoogleraar migratierrecht aan de VU Thomas Spijkerboer, NRC-columnist Bas Heijne, adjunct-hoofdredacteur NRC Sjoerd de Jong, oud-commissaris van politie Joop van Riessen, hoogleraar strafrecht Ybo Buruma, schrijver Marcel Möring, cultuurhistoricus en politiek publicist Thomas von der Dunk, de historici Han van der Horst en Chris van der Heijden, Ed van Tijn, Anja Meulenbelt, Jan Peter Balkenende, Job Cohen, etc.

En natuurlijk moeten we ook de wegbereiders uit de groep nieuwkomers dankbaar zijn. Zij hebben de afgelopen jaren ongelooflijk goed maar zwaar werk verricht: Fatima Elatik , Ahmed Marcouch, Mohamed Rabbae, Tofik Dibi, Mohammed Yaakoubi, Ayhan Tonca, publicist Ali Eddaoudi (in de comments), Mohammed Benzakour, wat hebben ze afgezien de laatste jaren. Hulde!

En vergeet u de Koningin niet, de koningin die van ons allemaal is.

Want waarom zou je zaken als eerwraak ter discussie willen stellen? Waarom onnodig grieven? Waarom doodsbedreigingen bij afvalligheid of homosexualiteit aankaarten? Waarom in godsnaam het over vrouwenonderdrukking hebben? Waarom toch altijd weer polariseren?

Erken de superioriteit van het systeem/het geloof en de Mohammed Bouyeri's van deze wereld zullen in vrede met u en mij willen leven. Is het geen wonder? Vrouwen zullen, omdat ze zich volgens de jongste en enige mode kleden, eervol behandeld worden. Verkrachtingen, aanrandingen in en rondom zwembaden zullen tot de verleden tijd behoren. Diefstal eveneens. Ik garandeer het u. Smerige hondenpoep op straat? Verleden tijd. Eindelijk. Geen vrouw wordt meer voor hoer uitgescholden, er zullen geen hoeren meer zijn. Uw toekomst en vooral die van uw kinderen ziet er rooskleurig uit. Als u vindt dat ik overdrijf of - om een mode-woord te gebruiken - dat ik ben geradicaliseerd, moet u eens een kijkje nemen in de islamitische wereld, dan ziet u hoe vredig en beschaafd het er in de wereld kan toegaan.

Maar in Allah's naam, u kunt het goed maken, onderwerp u bijtijds zodat u kunt blijven doen wat u altijd al deed - althans voorlopig - daarna zal alles vanzelf gaan, daar hoeft u zich nu geen zorgen om te maken. Luister nu eindelijk naar de mensen die er verstand van hebben, die u voorgaan, zij zijn in de meerderheid en luister niet naar dat kleine, hardnekkige groepje vervloekte dwarsliggers dat terug in de tijd wil en niet open wil staan voor de eeuwige vrede. Dat is een schande! Deze mensen zullen hun verantwoordelijkheid moeten kennen en de gevolgen van hun gedrag moeten begrijpen. Maar er kan korte metten met hen gemaakt worden want dit is het echte leven, de echte wereld en geen stripboek. Het kleine groepje opstandelingen bezit geen toverdrank zoals in het stripboek Asterix en Obelix. We hebben van hen dus niets te vrezen.

Er komt een einde aan uw Fitna.

Dus geen paniek, vooral geen paniek. Dan maakt u het allemaal nog mee.

Annelies van der Veer

Reacties Substantieel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten