Alexander Pechtold gaat op stemmenjacht in de moskee

Dat waren nog eens dagen, kort na de geboorte van D66. Een van de gangmakers van de partij, die in 1966 werd opgericht door jeugdige vernieuwers van de politiek, was de liberale ex-katholiek Hans Gruijters. De Amsterdamse caféhouder verkondigde luidkeels dat hij altijd zijn vingers natelde als hij een christendemocraat een hand had gegeven. Christelijk politiek bestond voor hem uit ‘2000 jaar onbetrouwbaarheid’. Ik kan me niet voorstellen dat het piepjonge D66 44 jaar geleden een politiek café zou hebben georganiseerd in een katholieke kerk.

Aan dit roerige verleden moest ik terugdenken bij het lezen van een aankondiging op de website van D66 in Deventer. De tekst is als volgt: “D66 Deventer geeft iedereen de mogelijkheid om in discussie te gaan met Alexander Pechtold en de D66 lijsttrekker in Deventer, Marc-Jan Ahne. In de aanloop naar de raadsverkiezingen op 3 maart komt Pechtold op vrijdag 12 februari voor een discussieavond naar Deventer.

Hij wordt ontvangen in de grote zaal van de moskee aan de Smyrnadwarsstraat. Na een inleiding gaat de fractievoorzitter van D66 in de Tweede kamer in discussie met het publiek over uiteenlopende lokale en landelijke onderwerpen.

Omdat Alexander Pechtold ook ruime ervaring als raadslid en wethouder (in Leiden) heeft, zal hij verschillend zaken die in Deventer spelen zeker herkennen en erop kunnen reageren. Marc-Jan, de lijsttrekker van D66 in Deventer, zal hierbij natuurlijk ook een actieve rol spelen.

Iedereen is van harte uitgenodigd om deze avond bij te wonen en zijn of haar eigen vraag aan Alexander Pechtold of Marc-Jan Ahne te stellen.

Aanvang discussieavond

Inloop vanaf 19.30 uur, de avond begint om 20.00 uur met de korte inleiding, daarna volgt de discussie tot 21.00 uur.

Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig.”

Helaas heb ik nergens een verslag gelezen over dit politiek café. Heeft Pechtold misschien verklaard dat islamitische politiek voor hem bestaat uit ‘1400 jaar onbetrouwbaarheid’? We weten het niet. Heeft hij zich uitgelaten over de apartheid in Deventer, waartegen de plaatselijke VVD protest heeft aangetekend? Dat zou mooi zijn. Zaten de mannen voorin en de vrouwen achterin tijdens de partijavond in de moskee? Ik denk het niet, want in dat geval had toch wel een opstandig D66-lid aan de bel getrokken.

Denkend aan de oprichters van D66 ben ik vooral benieuwd of er alcohol werd geschonken in dit politiek café. Ik vrees dat Gruijters en Hans van Mierlo, de aartsvaders van D66, een avondje stemmenjacht in de moskee niet hadden overleefd. Maar zij hadden weer geen stemadvies van het Turkse ministerie van geloofszaken nodig om boven de twee zetels te komen.

Carel Brendel

5 opmerkingen:

 1. Ik gun D66 dezelfde achterban als die, die de PvdA jarenlang meezeulde.
  En waartoe heeft dit geleid voor de PvdA??? Juist ja, oproer en afbraak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hans Gruijters zou zich omdraaien in zijn graf als hij het huidige D´66 zag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je voor seculieren en progressieve beginselen gaat, dan moet je zeker niet voor D66 kiezen. Ten eerste heeft D66 bij de laatste verkiezingen via de ontkenning van de genocide door Turken op Armeniërs onder druk van Turks extreem-rechts een derde zeteltje weten te bemachtigen. En die Turkse nummer 2, Kaya, is gewoon een Turkse nationaliste. Kortom wil je uitheems extreem-rechts en invloeden van een dogmatische oerconservatieve intolerantie godsdienst in plaats van progessieve seculiere politiek, stem D66

  BeantwoordenVerwijderen