Gesukkel in de Keuken (15)

Vanillesaus
Meret Oppenheim Objet (Le Dejeuner en fourrure)

Vanillesaus

De mislukking is schitterend. 'Half ontdooide appeltaart met klodder slagroom uit spuitbus'. Een titel een kunstwerk waardig. Hoewel minder vibrant als 'Paraplu ontmoet bolhoed op operatietafel' maar niettemin net zo surreëel van aard. Een minder kunstzinnige ziel zal dit niet begrijpen. Die wil gewoon lekker, bakt zijn eigen appeltaart en serveert deze met vanillesaus.

Kieper een kwart liter room in een pannetje. Doe er een gespleten vanillepeul met schraapsel bij. Laat dit zachtjes inkoken. Ondertussen een ei goed los kloppen. Doe na een uurtje een klein schepje suiker bij het mengsel. Proeven! Van het vuur afhalen en belangrijk (!) van de kook laten komen en, door zeefje, bij het geklopte ei schenken. Daarna weer flink kloppen met de garde. Serveer de saus half warm en lobbig als een gesmolten horloge over de appeltaart.

Maar pas op! Hier klopt niets van. Helemaal fout. Officieel is dit geen vanillesaus. Die is van een geheel andere receptuur. Meer vertel ik niet. Want deze saus is niet alleen lekkerder, maar verzet zich bovenal tegen de werkelijkheid. Vooral naast koffie geschonken in een met bont beklede koffiekop.

Karel Gabler

2 opmerkingen:

  1. Hier ontbreekt volgens mij de vanillesuiker, maar blijkbaar ook zonder die suiker een heerlijke saus te maken.

    BeantwoordenVerwijderen