Een originele toepassing die steun verdient.

Gooieneembode_100211_remark
Onderschrift foto: Wethouder Karin Walters was nieuwsgierig waar de PC voor werd gebruikt.

Stel je heet Karin Walters, bent wethouder van Sociale Zaken (SP) in de Mediastad en je ontvangt een cheque van 10.000 euro. Wat doe je met die gift? Juist, je gebruikt 't extra geld voor het 'Ouderen PC participatieproject' om ouderen met een bijstandsuitkering van een computer te voorzien. Om bij te blijven, zeg maar. Heel sociaal.

Ho, ho, niet voor álle ouden van dagen want 10.000 euri is zo op en de pc moet wel (goed) gebruikt worden, dus schrijf je 140 ouderen met een gekorte AOW en een aanvullende bijstandsuitkering aan met de vraag waarom ze een computer kunnen gebruiken. Maar liefst 48 mensen reageren, waarvan je er 16 selecteert die daadwerkelijk een computer ontvangen. Van doorslag zijn ondermeer 'contact met familie in het buitenland en op de hoogte blijven van wat er leeft in Nederland'. Logisch want wie heeft er tegenwoordig geen familie in het buitenland wonen?

Je bent als wethouder echter zo nieuwsgierig waar de pc voor wordt gebruikt dat je een kersverse geluksvogel vereert met een bezoekje aan huis, en bloemen kunnen er ook nog van af. Ook zorg je ervoor dat een fotograaf van het lokale krantje, De Gooi en Eembode, aanwezig is om het momentje te vereeuwigen. Zo gebeurt het dat ik als lezer geïnformeerd word over dit sociaal verantwoorde werk dat de wethouder in onze gemeente verricht.

Mooi dat fotograaf Kastermans dit momentje zo waarheidsgetrouw heeft vastgelegd. Niet de vrouwelijke wethouder krijgt op de foto een handje van de pc-ontvangende inwoner van 't Gooi, meneer Arkhaoui, maar de naamloze mannelijke ambtenaar die de wethouder tijdens het bezoek begeleidt. Is mevrouw Arkhaoui (volledig ingepakt, nog net zichtbaar op de foto) nou wel of niet aanwezig? Ach, het in ontvangst nemen van een splinternieuwe pc is natuurlijk een mannenaangelegenheid!

Mevrouw Arkhaoui zal het positieve effect nog wel ervaren, nu de man in huis optimaal kan gaan genieten van Koran recitals via YouTube.

AnneliesvanderVeer

Originele bericht papieren Gooi en Eembode, donderdag 11 februari 2010:

PC's 65 plussers dankzij gift


In februari 2009 heeft wethouder Sociale Zaken Karin Walters ter gelegenheid van de opening van het 1850 Nummerinformatie Contact Center op het Arena-Park, een cheque van 10.000 euro in ontvangst mogen nemen.


De wethouder heeft aangegeven de gift te gebruiken voor het Ouderen PC participatieproject. Met dit project wordt geld beschikbaar gesteld om 65 plussers met een bijstandsuitkering te voorzien van een computer. Deze doelgroep kan een computer goed gebruiken ter ondersteuning van vrijwilligerswerk, om mee te doen in de maatschappij, of om op de hoogte te blijven.


Socicale Zaken heeft 140 ouderen met een gekorte AOW en een aanvullende bijstandsuitkering aangeschreven met de vraag waarom ze een computer kunnen gebruiken. Hierop hebben 48 mensen gereageerd. Hieruit zijn zestien mensen geselecteerd die nu een computer in ontvangst mogen nemen.
Doorslaggevend waren ondermeer contact met familie in het buitenland en op de hoogte blijven van wat er leeft in Nederland. Een van de kandidaten is door de wethouder bezocht. Zij was nieuwsgierig waar de PC voor werd gebruikt. "Meneer Arkhaoui is blij met de PC. Hij kan nu contact houden met zijn familie. Ook kijkt en luistert hij via YouTube naar recitals van de Koran. Een originele toepassing. Zo haalt iedereen uit internet wat hij of zij leuk vindt."

14 opmerkingen:

 1. Een diepere belediging is in de moslim wereld niet mogelijk door iemand een hand te geven, met de linker hand, de hand waar men zijn kont mee af poedelt.

  Wat een vreemde ambtenaar is dat, eentje die dat niet begrijpt. Als men bij iemand komt, en iemand blijft zitten, dan is dat ook al vreemd, maar een hand geven met de linker hand, dat is nog vreemder.

  Laten we maar zeggen het is een ongelukkige foto. En een domme ambtenaar, ik vermoed dat normaal de vrouwelijke wethouder wel een hand had gekregen. Een rechter hand!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, zodra er een moslim in beeld is, wordt er zeer kritisch gekeken.
  Even wat feiten over de situatie:
  1) De PC's waren via dit project een gift van 1850 Nummerinformatie. De meneer die je ziet is een manager van dat bedrijf. Vandaar dat hij hier een hand geeft. Hij gaf voorzichtig een hand, want meneer had veel pijn, daarom bleef hij ook zitten.
  2) Ik heb meneer op een eerder moment een hand gegeven.
  3) De mevrouw des huizes was er eerst niet bij. Wij vroegen of ze ook naar beneden kon komen. Toen ze kwam, zagen we dat ze heel ziek was. Daarom zit ze hier zo achteraf. We hadden het beter niet kunnen vragen. Onze vraag kwam voort uit onze eigen oordeel, dat de vrouw erbij hoort te zijn. Dat bleek hier juist niet goed uit te pakken. Zo zie je maar weer.

  Deze meneer luistert naar de Koran. Mag dat niet in Nederland?

  Vriendelijke groeten, Karin Walters.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waar staat hierboven geschreven dat je niet naar koran recitals in Nederland mag luisteren?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mensen met een gekorte AOW uitkering,plus een aanvullende bijstandsuitkering zijn over het algemeen allochtonen.Waarom nu weer al het geld naar deze doelgroep?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De selectie van die 65-plussers die een pc ontvangen lijkt volledig selectief te zijn gebeurd. Dus als je als voor zo'n pc in aanmerking wilde komen, dan maakte je waarschijnlijk meer kans als je de sociaal-wenselijke antwoorden geeft en zeker als je zegt dat je de sp-site bezoekt, terwijl een oudje die zou zeggen dat die de pvv of trots op NL zou willen volgen, waarschijnlijk niet geselecteerd wordt. De misplaatste politiek correcte reflex is ook duidelijk te zien aan de reactie van de wethouder die meteen de voorbarige conclusie trekt uit het artikel dat die man niet naar koran-recitals zou mogen luisteren. Het hele project heeft de geur van een vorm van onaangename willekeur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ter info: Ambities Karin Walters, wethouder van Sociale Zaken, Financien en Personeel en Organisaties te Hilversum.
  http://hilversum.sp.nl/wethouder/wethouderinfo.shtml

  De weg naar de hel wordt weer eens geplaveid door goede bedoelingen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Natuurlijk is dit een ongelukkige foto maar de fotograaf zal toch wel meer foto's hebben gemaakt? Waarom dan deze gekozen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De gift van 1850 Nummerinformatie was groot genoeg voor zo'n 12 PC's. We hebben gekozen voor de doelgroep 65+ en in de bijstand, aangezien er al wel een PC-regeling is voor gezinnen op het minimum met schoolgaande kinderen, maar niet voor ouderen, en omdat deze 65+-ers een groep is van 140 mensen. Als iemand inschreef, was er een redelijke kans dat men erbij hoorde. Het is niet de bedoeling om mensen blij te maken met een dode mus.
  Er hebben zich 16 mensen ingeschreven en het is gelukt om ze toch allemaal een PC te geven.
  Uiteindelijk bleek het dus niet nodig om streng te selecteren op de motivatie. Vandaar dat de motivatie wat licht overkomt in het artikel.
  De gift (geen belastinggeld dus) is op deze wijze terecht gekomen bij mensen die al jaren op het minimum leven en geen geld kunnen sparen voor grote aankopen.
  De mensen zijn vrij om via internet te doen wat hen interesseert net zoals alle Nederlanders.
  De foto is ongelukkig. Je ziet een vrouw achteraf zitten, en je begrijpt niet wat er aan de hand is. Er had beter een andere foto gekozen kunnen worden.

  Groet, Karin Walters

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had niet moeten typen:
  "Deze meneer luistert naar de Koran. Mag dat niet in Nederland?"

  Inderdaad werd dat niet gezegd.

  Er werd wel gezegd:
  "Mevrouw Arkhaoui zal het positieve effect nog wel ervaren, nu de man in huis optimaal kan gaan genieten van Koran recitals via YouTube."

  Dat is op zijn minst suggestief. Vandaar dat ik er op reageerde.

  Groet, Karin Walters.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Karin Walters. Hoezo suggestief? De koran is heel duidelijk over hoe mannen met vrouwen moeten omgaan.

  Wees blij dat ik er nog een vrolijke draai aan geef, want van de foto en de tekst word ik niet blij.

  Wie heeft eigenlijk dit krantenartikeltje geschreven? Jij toevallig? Je geeft wel die indruk.

  Ik verwacht eigenlijk dat een SP-politicus zich verre houdt van religie, en eerder religie relativeert dan 't zo serieus te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Karin Walters
  En toch is het weer heel wel mogelijk dat deze meneer met een minimuminkomen en ander minimuminkomen-leed, in het moederland in het bezit is van een eigen woning.
  Alleen u zult dat op uw bestuurderstoren niet weten, omdat de Marokkaanse overheid daar geen gegevens over vrijgeeft.
  (Maar vraag het de buren of anderen die proefonderindelijk met deze realiteiten te maken hebben).

  En Mevrouw, is er in uw gemeente aktief informatie verstrekt aan ALLE eventuele kandidaten?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De wethouder beweert dat 16 mensen zich hebben ingeschreven en dat ze ook allemaal een pc hebben gekregen zonder criteria. Volgens het krantenartikel is dat dat toch wel even anders. Vreemd. Daarnaast moesten ze contacten met het buitenland hebben en dat is een criterium dat vooral allochtonen ten goede komt. Erg vreemd is ook het gekokketeer van ook de sp met religie. Beetje eng eigenlijk. Vooral als je bedenkt wat voor nare en discriminerende ideeën geestelijken, vooral ook die vanuit de islam, verspreiden, zie filmpje Lia.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat gaan die brave mensen nu doen met die PC?
  Ze zien eruit alsof ze zojuist door Allah vanuit de middeleeuwen in een nederlandse huiskamer zijn geparachuteerd.
  Ik wed dat die pc allang is doorgegeven aan een lievelings kleinzoon ofzo.
  Niet dat me dat wat kan schelen, maar het is allemaal zo pathetisch dat geflikvlooi met de, in dit geval, zeer onaangepaste buitenlander. Dat maakt dat fotootje in ieder geval wel duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen