Dollar Euro

Dollareuropercent
De klimaat-hetze is voorbij en ik hoop dat er maar weinig overtuigde multiculti’s over zijn. Het waren ook maar intellectuele bedenksels. Met de Euro en de Dollar zijn er wel concrete problemen. Een drietal bekende historici hebben daar hun licht op laten schijnen.

In de Financial Times van 10 februari schrijft Niall Ferguson (Schots historicus van Harvard University) “A Greek crisis is coming to America“: de Griekse fiscale krisis kan zich gemakkelijk uitbreiden naar Portugal, Spanje en V.K. maar ook naar de V.S. De Euro kan uit elkaar vallen. In de V.S. is Obama er in geslaagd de overheidsschuld tot met Europa vergelijkbare hoogte te laten stijgen. Elke fout die wordt gemaakt kan leiden tot het inzakken van alle westerse valuta en daarmee tot de verarming van het westen en het einde van zijn hegemonie.

Al eerder schreef Walter Russell Mead (Council on Foreign Relations, author of het bekende “God and Gold”) in zijn blogs ( bv. 28 januari 2010) over „American Challenges: the Blue Model Breaks Down”. Hij gaat wat dieper op de oorzaken in. De instellingen, ideeën en verwachtingen die het Amerikaanse leven sinds de New Deal beheersten werken niet meer. Een baan voor het leven, arbeidstijdverkortingen en meer vacanties, doorlopende verhoging van de levensstandaard, meer onderwijs en een betere toekomst voor de jeugd enz. enz. zijn voorbij. Dit model was gebaseerd op mono- of oligopolistische aanbieders zoals GM, AT&T en overheidsinstellingen die daarmee samenwerkten. Vrijere invoer en de nieuwe technologie hebben de toestand veranderd en maken deregulering onstuitbaar. De industrie heeft zich aan de nieuwe omstandigheden aangepast zodra staatssteun niet meer te krijgen was. De overheid zelf nog niet. De zorginstellingen nemen toe in aantal en vergroten hun taken. De ambtenarij blijft zich uitbreiden met banen voor het leven. Ambtenaren en politici vrezen voor hun posities; zij zijn de stugge verdedigers van de status quo.

De overheden kunnen dit volhouden zolang ze geld kunnen drukken en daar kapitaalverschaffers voor kunnen vinden en voor zover meer belastingen kunnen worden geheven. Grote kapitaalverschaffers zijn er nog alleen maar in het buitenland en de bevolking verzet zich steeds meer tegen belastingen voor het aanhouden van volledig beschermde ambtenaren en het betalen van inefficiente en slechte overheidsdiensten. De oude klasse-tegenstellingen tussen arbeid en kapitaal zijn verdwenen en vervangen door die tussen produktieven en niet productieven.

Dit proces is al lang aan de gang. Obama kreeg een meerderheid omdat de bevolking hoopte dat hij de bezem door de overheden zou halen. Het tegendeel is gebeurd. Dezelfde achtergronden spelen een rol bij de beweging van de „tea-parties“, maar niemand weet nog welke vorm de maatschappij zal gaan aannemen en wie de politieke spelers zullen worden.

Prof. Peter Sloterdijk schreef een geruchtmakend artikel in de Frankfurter Algemeine van 13 juni 2009 „Die Revolution der gebenden Hand“ over de fiscale kleptocratie. Het winter 2010 nummer van City Journal publiceerde de Engelse vertaling „The Grasping Hand“.

Het negentiende eeuwse idee dat de uitschakeling van adel en en clerus een eind zou maken aan uitbuiting bleek een illusie. Binnen een eeuw veranderde een aanvankelijk kleine overheid in een allesverslindend monster dat ook de komende generaties weet te pakken. De vraag is dus ook niet of het kapitalisme een toekomst heeft. We leven al lang in een semi-socialistische maatschappij. Vroeger leefden de rijken openlijk op kosten van de armen. Nu is het tegenovergestelde het geval. Dit heeft nog niet tot oproer geleid. Ongeveer de helft, het niet produktieve deel, van de bevolking, leeft op kosten van de produktieve helft en exploiteert die dus. Het wordt er in gestampt dat de armen daar recht op hebben. Onder het mom van sociale rechtvaardigheid wordt er gewerkt aan de Sisyphus taak van het opheffen van sociale verschillen. Dit kan men in lengte van dagen blijven doen want die verschillen zijn onuitroeibaar, de vraag is alleen wie dat moet blijven betalen. Het is nu zo dat een heel klein deel van de bevolking het overgrote deel van de inkomstenbelastingen opbrengt. En van deze kleine groep hangt onze welvaart af. Geld lenen en belasting heffen is de bestaaansreden van de staatskleptocratie geworden. Ook zonder corruptie is voor ambtenaren en politici de overheid een wingewest waar baantjes worden geschapen en verdeeld. Overal zijn de overheidsschulden zo kolossaal geworden dat we, zoals de geschiedenis leert, aansturen op een gigantische onteigening, welke vorm die ook moge aannemen.

Dirk Jan Dekker

Cortona, 24 februari 2010

9 opmerkingen:

 1. Zeer interessant stuk. Het lijkt wel of ik een stuk lees over de situatie hier in Australie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. " Vroeger leefden de rijken openlijk op kosten van de armen. Nu is het tegenovergestelde het geval "

  lichtjes van de pot gerukt....
  Ik heb altijd kunnen lachen met een vrij boerse franse uitspraak "les salauds de pauvres" ...Ik kon er mee lachen, omdat je met alles moet kunnen lachen.
  Maar de bovenstaande zin is een aanfluiting van het gezond verstand en het fatsoen.
  Zo sprak Alphonse Allais ooit - " L'argent aide a supporter la pauvreté. " en grapte Coluche "Dieu a dit : "Il faut partager". Les riches auront la nourriture, les pauvres de l'appétit.....

  Maar dat zijn wise-cracks...
  Och arme de rijke sukkels....
  Ik geef u een persoonlijk staaltje van mijn profitariaat op de rug van de rijken :
  Ik reed in de maand mei als chauffeur ,vier dagen in de week 1.700 km per dag- (Ieper-Venlo-Macon-Ieper) Ik legde die afstand af in 18 u. Inclusief, tankbeurten, plaspauzes, laden & lossen, tolhuizen... Ik reed natuurlijk een flink geddeelte van de dag 's nachts en ook in het weekend.
  Ik kreeg hiervoor een uurloon van 9,8€_ weekend of nacht zelfde loon, volgens het principe van " flexibele lonen. Ik had die maand iets meer dan 60 overuren, die werden uitbetaald aan 9,8€ . Netto hield ik na aftrek van lasten hiervan nog 124€ over, zijnde dus ongeveer 2 € per uur.
  Zou ik niet te hard hebben gewogen op de portefeuille van mijn werkgever en andere rijken ???

  fuck you Dirk Jan Dekker !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook de uitval op Obama is simplistisch. Als je de film "Sicko" van Michael Moore hebt gezien, dan valt je bek van de verbijstering open, over het Amerikaanse gezondheidssysteem. Ik weet het wel Moore is een beetje demagoog ook, akkoord.
  Maar wat had je verwacht, dat Obama - in the first 100 days- het systeem totaal op zijn kop had kunnen zetten?
  Waar is het civisme van de republikeinen, die op een hatelijke wijze alles afblokken.
  By the way....fuck Obama, voor zijn uitspraken over Turkije en Europa.
  Waar is het civisme van de ex vice-president Dick Cheney- die zonder schroom, decennia lang zijn land en instellingen beroofde.

  Fuck je nog een keer
  Dirk Jan Dekker
  hopelijk vind je 't lekker !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je vertelt trouwens Dirk Jan Dekker niets nieuws.
  Fabrieken vallen stil. Het zware verkeer halveert. Met de binnenkort baby-boomende derde of vierde generatie allochtonen, die zich steeds verder isoleren in hun culturele en cultuele ghettos, is er nog een enorm bijkomend probleem.
  Als er niet meer geproduceerd wordt valt de boel stil. Maar alle grenzen moesten open, alle productie naar lage loonlanden. Zoek je een leegstaande textielfabriek of 10. Kom rustig af naar Kortrijk in Vlaanderen, daar kun je dat vinden op een terrein de grootte van een schoteldoek. Een jeans wordt in Azië geleverd voor 1€. Overal waar ik kom ontmoet ik mensen die verstijfd zijn van de angst om hun werk te verliezen. Je hoeft de thermometer niet in hun reet te duwen om de temperatuur te voelen. Zij voelen instinctief al lang aan, wat jij hierboven "lijkt te willen -hoogdravend - uitvinden."

  Iedereen moet soepel en mobiel zijn, ik bedoel, vooral de anderen, zolang jij maar kan linkedinken vanuit je designkantoor.
  f.ck je DJD...you really pissed me off !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wenst U een staaltje van groot entrepreneurschap ?
  In België krijgen 1.700 werknemers bij Carrefour- een franse winkelketen hun ontslag. Ook de hypermarkten in Rusland gaan dicht, ze waren precies 4 maand open. Redelijk "crisp" hé die CEO - OO -OOS.
  De mensen die hun baan in België verliezen zijn veelal alleenstaande vrouwen met kinderen ten laste , en van middelbare leeftijd (sortez vos mouchoirs)
  Ze kunnen het schudden voor een andere betrekking.

  Prachtige entrepreneurs Carrefour.
  Zondag 8 febr 2009 zag ik nog een doc. op Fr4 over grootwarenhuizen en hun leveranciers.
  Carrefour , Leclercq dat is gewoon goot banditisme.
  Ze hebben een systeem opgebouwd van winst maken, dat niets minder is dan afpersing, en bovendien onwettelijk...... na processen, betalen ze de reuzeboetes..... die ze dan opnieuw doorrekenen aan hun leveranciers , natuurlijk.
  Het systeem begon als volgt, eerst eisten ze 2% eindejaarskoring, vervolgens 4%, dan om de folder te komen, dan om op kop van de gondel te staan, enz.....
  inmiddels hebben ze 500 argumenten of redens om dit soort "achteraf"korting binnen te rijven.
  Die afpersingpercentages verschillen nogal, dat schommelt nu tussen de 30% en let goed op 70 %........ ja 70 %
  Hoe kleiner je bent als leverancier, des te groter het percentage dat je moet afdokken, want je kan geen kant op.
  Voor landbouwers en tuinders is dat dodelijk...... voor de minste reden keuren ze geleverde producten af.... absolute willekeur soms.

  Bovendien hebben ze een kolossale slechte invloed op de kleinere steden en gemeenten
  Door in landelijke en kleinere steden, mega-warenhuizen neer te poten, vernielen ze de lokale kleinhandel, winkels komen leeg te staan, raken niet meer verhuurd. Winkelstraten raken hun aantrekkelijkheid kwijt, en verloederen... vervuilen enz.... worden soms gekraakt enz..... enfin de leefbaarheid , aantrekkelijkheid van de steden gaat achteruit.

  Bovendien draaien die warenhuizen-en winkelzones gewoon dol,
  soms beginnen ze nu zoals in USA- Walmart, de bedrijven zo dicht tegen elkaar te poten , dat ze elkaar om zeep dreigen te helpen.
  De knettergekte , de dolle brain ziekte of zoiets zeker.......

  Piss off Dirk Jan Dekker,
  met je "glossy "gezeik...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je de film "Sicko" van Michael Moore hebt gezien

  Ja, maar wie doet dat nu ook?
  Hedde gij daar oe info vandaan soms?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. JGerber @

  Ieder voor zich en God voor ons allen.
  Werken voor geld en geld verdienen zijn niet hetzelfde.
  De eerste is een slaaf die via een leen leven zich tot het graf verbind met de leenheer.
  geld verdienen is alles doen, ook wat [ arme mensen wetten ] niet mag om op het eindeloze pad te gaan van nooit genoeg.
  Dit verklaart de miserabele gezichten van zowel de rijke als arme als een balans opgemaakt word.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Reacties zijn alleen maar gevoelsontboezingen op het verbreken van taboes. Er is verder nauwelijks eeen touw aan vastteknopen.

  BeantwoordenVerwijderen