"U mag alles over mij schrijven"

Laatst schreef ik (hier) dat het zesde deel van Het Verzameld Werk van Karel van het Reve is verschenen. Met veel ongebundeld proza en het schandelijke 'De ongelooflijke slechtheid van het opperwezen'. Kortom, veel leesplezier en verbazingwekkend actueel maar er valt meer positief nieuws te melden rond deze Van het Reve, er verscheen namelijk bijna gelijktijdig een bundel interviews onder de meesterlijke titel "U mag alles over mij schrijven". Die uitspraak van de 12 jaar geleden overleden schrijver komt uit het eerste interview met Henk Terlingen (Revue) en luidt in z'n geheel. "U mag alles over mij schrijven. Dat ik een ziekelijke indruk maakte of onaangenaam optrad, maar wat u mij tussen aanhalingstekens in de mond legt wil ik gelezen hebben vóór het gepubliceerd wordt." Het interview stamt uit 1967, weinig internet dus, maar goh wat zou 't internet opfrissen als schrijvers, bloggers, journalisten en ieder die zich anoniem op diverse blogjes wenst te uiten zich deze stelling eigen zouden maken.

Mijn exemplaar van de interviewbundel ziet er beduimeld uit, ik heb al weer veel pagina's geoormerkt. Het valt moeilijk te omschrijven maar of ik nou de half geslaagde detective 'Twee minuten Stilte' lees, de essays in 'De ongelooflijke slechtheid van het opperwezen' of deze interviews, het heldere en scherpe wereldbeeld van Karel van het Reve werkt steeds aanstekelijk, op de een of andere manier is dat een uitermate prettige ervaring, eentje om vast te willen houden.

En dan volgt nu een kort fragment over de vrijheid van meningsuiting uit een interview uit 1974, wie daarna nog wat te zeggen heeft, moet dat vooral doen. We kunnen alle reacties en berichten heus wel plaatsen maar dat doen we niet.

Interviewer (Herman Hofhuizen): U maakt de indruk een 'vrijzinnig socialist' te zijn. Klopt dat?

Karel van het Reve: Om zo'n kwalificatie lach ik me rot. Ik ben er natuurlijk wel voor de armen te bevoordelen ten koste van de rijken, als dat kan. Ik ben er niet voor de productiemiddelen te nationaliseren, tenzij het aangetoond zou kunnen worden dat het economisch nuttig zou zijn. Ik stem Den Uyl, maar ik ben geen lid van welke partij ook. Ik ben een fanatieke aanhanger van het systeem van parlementaire democratie. En vooral van de vrijheid van meningsuiting. Ik vind dat het geschreven en gesproken woord in geen enkel geval strafbaar zou moeten zijn gesteld. Je kunt nu nog vervolgd worden voor laster en smaad, majesteitsschennis en godslastering. Ik zou er wel voor zijn dat ook dat maar werd afgeschaft. Een mens mag van mij liegen zoveel hij wil, het komt toch allemaal op zijn pootjes terecht. Overigens, ze zijn al heel voorzichtig met het vervolgen wegens de 'misdrijven' die ik zojuist noemde.

Vooruit, nog 1: de Volkskrant 1995 'De schemering van Karel van het Reve'

Interviewer (Jan Tromp): Hebben de Russen niet zo veel feeling voor vrijheid?

Karel van het Reve: Wij wel dan? Wij Nederlanders zitten in een democratie waarvoor wij niets hebben hoeven te doen. Het is ons overkomen. Omdat het in de negentiende eeuw in de mode was. Er kwamen parlementen en constitutionele vorsten en zo. Wij hebben het toen ook gedaan. Omdat iedereen het deed. Maar dat wij zo bijzonder vrijheidslievend zouden zijn, geloof ik niet. Ga het café binnen en hoor de verhalen over de kinderverkrachter die zonder vorm van proces onmiddellijk afgemaakt moet worden. Nee hoor, die hele rechtsstaat die druipt van de mensen af als water van een eend.

U mag alles over mij schrijven - Interviews met Karel van het Reve, uitgeverij Van Oorschot 2011.
Bestellen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten