Kiplekker

Leonie_small
Voelen de dames in het kippenhok zich. Meneer Haan kwijt zich zeer consciëntieus van z’n taak en zorgt heel goed voor z’n harem. Je moet dat niet onderschatten hoor, de taak van een haan. De meeste mensen hebben er geen notie van hoe een en ander reilt en zeilt in de kippenwereld dus ik zal wat kipwetenswaardigheden uit de doeken doen.

‘Een goede haan is niet vet’ zegt het spreekwoord. Nee logisch niet, een goede haan zal, zodra er lekkere hapjes in het kippenhok worden gegooid, éérst zijn dames lekker laten eten. Zij gaan voor. Zelf eet hij, als de dames allemaal hun portie binnen hebben, ook een bescheiden deel. Tel daarbij dat hij de

dames allemaal vereert met zijn attenties. Hij doet ook dat gewetensvol en met grote ijver. Het gekke is, ik zie het nooit, onze haan is wat je noemt een stiekemerd. Of erg verlegen dat kan natuurlijk ook. Ik vermoed dat hij ze een voor een meeneemt naar een donker hoekje in het kippenhok. De kippen worden daar door hem ‘betreden’. Zo heet dat in de kippenwereld. Het resultaat hiervan is dat het ei dat de kip daarna zal leggen, bevrucht is.

Zo’n ei kun je gewoon eten want zo lang ze niet bebroed worden komt er niets tot ontwikkeling in een ei… dit ter geruststelling.

Wanneer ‘n kip broeds wordt gaat ze op een paar eieren zitten en blijft daar net zo lang zitten tot de kuikentjes zich na een week of drie door de schaal een weg naar buiten pikken.
In al die tijd komt ze af en toe hooguit ’n minuutje van haar nest om wat graantjes te pikken en wat water te drinken. Ze mag de eieren niet te lang alleen laten want dan koelen ze af.
Na drie weken komen de kleine kuikentjes uit het ei gekropen, nat en frommelig. Ze kruipen zo snel als ze kunnen onder moeders veren. We zetten dan ’n bakje kuikenvoer, dat ook Moeder Kip graag lust, en kleine bakjes water neer en binnen de kortste keren staan ze al parmantig in ’t bakje met kuikenmeel heen en weer te paraderen en te krabben alsof ze al volleerde kippen zijn.

Volwassen kippen doen dat namelijk heel graag. Rondscharrelen in de ren en overal stevig met de poten over de aarde krabben, je weet maar nooit wat je op die manier boven haalt… Als je veel geluk hebt een lekkere vette worm.

Waar kippen ook dol op zijn is het nemen van een stofbad; ze liggen graag in mul zand te schuren en te draaien en met hun vleugels te wapperen zodat het zand overal in en tussen komt. Typisch ’n reden waarom ik niet naar het strand hoef. Zand all over the place, niet in de laatste plaats op je net ingesmeerde benen of tussen je meegebrachte broodje. Maar voor kippen is ‘t een groot genoegen om in de warme zon te kroelen in het zand. Zo’n stofbad heeft ook een functie: overtollig vet wordt verwijderd en ectoparasieten gaan er van dood.

Zeer recent is de wetenschap er in geslaagd de eeuwenoude vraag “wat was er eerst, de kip of het ei” te beantwoorden. Het antwoord is: de kip. De aanmaak van eierschaal blijkt gebaseerd te zijn op een proteïne dat zich in de eierstok van de kip bevindt. Hieruit kan afgeleid worden dat een ei alleen kan bestaan nadat het in de kip heeft gezeten.

Ik heb nooit geweten hoe leuk het is om kippen te hebben. Het is prachtig om te kijken naar wat ze doen en hoe ze leven.

Je kunt kippen los in je tuin laten lopen mits die omheind is, dan zullen ze veel van ’t onkruid voor je opruimen. Bij ons gaat dat niet omdat we twee honden hebben met jachtinstinct die korte metten maken met alles wat los door hún tuin loopt. Konijnen die onze tuin veelvuldig bezoeken, katten, vogels, you name it, zij pakken het en niet zachtzinnig.

Ben je door dit verhaal aangestoken door het kippenvirus dan kun je meer aan de weet komen op onderstaande sites.

O ja… je hoeft geen haan te houden hoor, om er kippen op na te kunnen houden. Je hebt dan natuurlijk nooit kuikentjes maar je hebt ook geen overlast van een in alle vroegte kraaiende haan. Op een dorp is dat geen probleem maar in de stad denk ik dat je dan kunt wachten op problemen met de buren. Kippen zijn gezellig en heel gemakkelijk om te houden. Met legkorrels en een handje maïskorrels zijn ze al tevreden. Een bijkomend voordeel is dat ze behalve het feit dat ze overheerlijke eitjes leggen, bijna alles eten. Je hoeft geen eten meer weg te gooien want kippen zijn de kliko’s onder de dieren, ze eten bijna alles. Overgebleven aardappels, pasta of groente? Zij zijn er als de kippen bij om het allemaal op te peuzelen. Oud brood, overgebleven kroepoek? Mmm smullen vinden ze dat.
Als slaapplaats voldoet een simpele stok om op te zitten en met een hokje met stro zijn ze al de koning te rijk als plek om hun eitjes te leggen. Kortom, wat let je?

6 opmerkingen:

 1. Wat een raar artikel met een groot Margrietgehalte. Kippen die alles eten alsof dat voor de kippen ook goed is of niet zelfs dodelijk kan zijn. En "betreden" is geen begrip uit de kippenwereld maar uit de antropocentrische wereld van mevrouw Leonie Schoppema die het kennelijk leuk en gezellig vindt om "dingen" door haar tuin te zien scharrelen die als kliko dienen en lekkere eieren eten met een toevoeging van de haan er in. En wat doet mevrouw met die leuke lieve kuikentjes? Weggeven aan mensen die net zo veel kennis hebben als zij zelf of gezellig in de soep?

  Het aanschaffen van dieren in gevangenschap betreft meer dan wat leuk gezicht maar ook kennis, kunde en verstand. Ook het wegnemen van gevaren als regentonnen, vijvers, ontsnappen en de weg over onder auto's. Roofdieren als katten, honden, mensenkinderen, roofvogels, nertsen en vossen. Het gebruik mijden van pootringen, giftige tuinplanten. Herkennen van dierziekten etc. en het vermijden dat kinderen in aanraking komen met de uitwerpselen.

  Kortom een pleidooi voor een eigen bio-industrietje met mini-abattoirtje in de achtertuin waar ik als kip hartelijk voor zou bedanken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat moeten we met dit gezwam?

  Paul van Dam +1.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Leonie Schoppema

  “‘Een goede haan is niet vet’ zegt het spreekwoord. Nee logisch niet, een goede haan zal, zodra er lekkere hapjes in het kippenhok worden gegooid, éérst zijn dames lekker laten eten. Zij gaan voor. Zelf eet hij, als de dames allemaal hun portie binnen hebben, ook een bescheiden deel.”

  Lulkoek, die uitspraak staat voor het seksueel actieve leven van de haan.
  Ofwel: Hoe meer je neukt hoe beter je op gewicht blijft. (misschien een hint voor de dames?)

  "Tel daarbij dat hij de dames allemaal vereert met zijn attenties. Hij doet ook dat gewetensvol en met grote ijver. Het gekke is, ik zie het nooit, onze haan is wat je noemt een stiekemerd."

  Vreemde haan heb je die zijn harem in verborgen hoekjes neukt.
  Of wendt je de blik even af als er enig gefladder van de haan richting zijn keuze van dat moment is?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heerlijk stukje over kippen! Weet ik ook weer even waarom ik nooit eieren of kippen iut de intensieve veehouderij wil eten. Zelf kippen houden lijkt met dit verhaal ook opeens een optie ....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar hoe doen de mensen op het platteland dat dan, vinden die het niet vervelend om wakker gekraaid te worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op het platteland zijn ze denk ik wel wat soepeler. Het zijn de mensen uit de stad die op een dorp komen wonen, die klagen over de luidende kerkklok, een kraaiende haan of gekwaak van kikkers. Bovendien scheelt het heel veel of je een vrijstaand huis hebt of in een rijtje woont. Dan is het toch een stuk gehoriger allemaal. En last but not least: wij hebben maar een heel klein haantje :-), zijn dames zijn krielkipjes...

  BeantwoordenVerwijderen