Gesukkel in de Keuken (16)

Aardbei-met-rode-ui
Gazpacho van aardbeien met garnalen

Laten we de draad oppakken waar we eens waren gebleven en treden in de voetstappen van de surrealisten om aan de hand van de onvolprezen Jean Beddington een smaakervaring te beleven die gelijk staat aan een bezoek aan ´La Revue Nègre´ in het Parijs van de jaren twintig waar de slechts in bananenrokje geklede Josephine Baker de aanwezigen wist te boeien met haar 'Danse Sauvage'.

Werp één eetlepel gesnipperde rode ui in de mengbeker van een staafmixer, vul deze beker voor
tweederde met in stukjes gesneden aardbeien. Pureer dit mengsel met de staafmixer tot een gladde saus. Voeg een eetlepel olijfolie en evenveel rode wijnazijn toe en haal hier nog eenmaal de staafmixer door. Misschien nog een snuifje zout. ´t Is gazpacho dus laat het goed koud worden onder in de koelkast. Niet in de vriezer! Neem van die kegelvormige cocktail glazen en doe er per glas zo'n stuk of tien steurgarnalen in. Schenk de koude aardbeiensoep hierover. Garneren met een paar in tweeën gesneden zomerkoninkjes. Serveren met dessertlepel en papieren parasolletje.

Wat volgt is inderdaad een woest wervelende jungledans op het puntje van de tong. Ter vervolmaking van het geheel strekt het tot aanbeveling dat één van de aanwezige dames gehuld in bananenrokje samen met een jachtluipaard, chimpansee of papegaai nog eenmaal de tijden van Josephine Baker doet herleven.

Karel Gabler

5 opmerkingen:

 1. Ik blijf alleen wel zitten met de indruk dat ik 90 procent van de ingredienten van dit uitbundige feestmaal er zelf bij moet bedenken, maar met deze beschrijving is dat natuurlijk geen probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie de tijden van Josephine Beker wil herbeleven moet beslist de schitterende Belgische animatiefilm 'Les Triplettes de Belleville' zien.

  Helaas is de spectaculaire dans niet in de trailer opgenomen, maar hier toch een voorproefje. Je weet niet wat je ziet. Voor extra plezier beveel ik aan de film tijdens de Tour de France te bekijken.

  Les Tripletes d Belleville

  Deze is nog beter:

  Les Triplettes de Belleville

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Correctie: het is natuurlijk Josephine Baker met een a!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, alsjeblieft... Gazpacho is een koude tomatensoep, geen aarbeisoep.

  Carpaccio is een gerecht van ossehaas, niet van zalm, tonijn, varkenshaas of wat er verder nog in een snijmachine past.

  Verder wordt een bouillabaise getrokken van visafval en zoute stokvis, dat is dus iets anders dan een pannetje water met een paar klontjes knorr visbouillon en een koolvisfiletje.

  Een ciabatta is dus ook geen Nederlands brooddeeg in een platte rechthoekige vorm en een panini is Italiaans voor een belegd broodje, of sandwich zo u wilt, maar alleen in Nederland is het een klef afbakbroodje dat platgeperst is onder de contactgrill waar je drie keer zoveel voor betaald als een normale tostie.

  En dan klaagt de Nederlandse horeca steen en been dat het zo slecht gaat.

  Ja, mij zie je er niet..

  BeantwoordenVerwijderen