Murdoch, New Labour en de euro

Willem_small-1
Rupert Murdoch’s imperium lijkt ineens in te storten: een afluisterschandaaltje is de aanleiding, meer onthullingen volgen, ongeloof, woede, de persbaron sluit abrupt een krant maar dat helpt niet, de Amerikaanse senator Rockefeller gaat zich er mee bemoeien, activistische beleggers beginnen een klachtenprocedure, een mega-overname moet worden afgeblazen.

Helemaal boos en verdrietig was Gordon Brown, voormalig eerste minister en opvolger van Tony Blair, omdat News of the World het medisch dossier van zijn pasgeboren zieke zoontje bleek te hebben opgescharreld. Pardon?

Even een ogenschijnlijk zijspoor. Na de kredietcrisis werd vanuit het continent menig poging gedaan de financiële sector – lees: de Londense City – aan banden te leggen, om nieuwe misère te voorkomen. Gordon Brown ging daar consequent dwars voor liggen; er was een hecht verbond ontstaan tussen het New Labour van Blair en Brown, en de Mayfair crowd van het snelle geld. Het gevolg is de huidige eurocrisis, die weinig te maken heeft met de staatsschuld van Griekenland en aanverwant, maar veel meer met de nieuwe mogelijkheden massaal te speculeren (met credit default swaps, bijvoorbeeld). Afgelopen vrijdag werd voor het eerst de aanval gecoördineerd ingezet op Italië.

Zoals Brown, en vóór hem Blair, zijn ziel had verkocht aan de financiële sector, gold dat ook richting Murdoch. Blair reisde om verkozen te worden naar Australië om Murdoch’s zegen af te smeken. Brown kwam graag in het gevlij bij Murdoch, en had een voormalig werknemer van de man als spin doctor. New Labour kwam aan de macht door een akkoord met de baas van de rioolpers, en moet niet verontwaardigd doen dat daardoor – net als in de financiële wereld - de ratten vrij spel kregen.

Natuurlijk had ook Tory-PM Cameron een woordvoerder uit de Murdoch-gelederen en is hij een steun en toeverlaat van het grote graaien, maar van rechts verwacht je dat. Links, daarentegen, hoort op te komen voor de gewone man, niet voor de City, en hoort zich te bekommeren om de waarheid en de feiten, niet om roddels en achterklap. Daarom is de crisis van Murdoch ook een uitroepteken achter het failliet van New Labour: wie niet zonder foute bondgenoten kan, is zelf ook fout.

4 opmerkingen:

 1. "Links, daarentegen, hoort op te komen voor de gewone man, niet voor de City, en hoort zich te bekommeren om de waarheid en de feiten, niet om roddels en achterklap."

  Links behoort zich te bekommeren om de waarheid en de feiten ?
  Opkomen voor de gewone man...[proest]?

  Willem leeft in de vorige eeuw. In de jaren vijftig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "het grote graaien, maar van rechts verwacht je dat. Links, daarentegen, hoort op te komen voor de gewone man, niet voor de City, en hoort zich te bekommeren om de waarheid en de feiten, niet om roddels en achterklap."

  Beetje rare, tamelijk stigmatiserende opmerking.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gevlei (het)
  1.flatterie (v.), flatteries (v.; meervoud)
  cajolerie (v.), cajoleries (v.; meervoud), flagornerie (v.), flagorneries (v.; meervoud)

  Schrijf nog eens wat over het hoger onderwijs Willem ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. really, I wish you were right about the crisis, but you're not. The very existence of a common currency and central bank for semi-independent countries with different economies made the crisis inevitable, even if the men + women who run things were angels of incorruptibility and (except for thinking up the Euro) geniuses. The fact that the Euro made corruption even easier should not distract you from the basic problem. And speculators - they are your only friends - in the limited sense that they offer palliative treatment for the blows you are receiving.
  The whole project was an intellectual mistake,motivated not by greed (except that greed for power is still greed) but by the intellectualism of a few politicians - the corruption was the intellectual corruption of the economists and central bankers who knew better but didn't say so. Left and right - for once - are not relevant. Both politicians and people thought they could benefit and did for a while benefit from the scheme.
  Good luck - you didn't deserve this - but don't get distracted by the age-old sins of humanity - focus on the really new ideas that are making you suffer, understand them, and crush them before they crush you.

  BeantwoordenVerwijderen