Vrouwenstaking

Hans_small
Iets meer dan vier eeuwen voor Christus, in 411, werd in het antieke Athene de komedie Lysistrata opgevoerd. Een aantal scènes waren vrij pikant, en zouden niet meer zo goed passen in het hedendaagse multiculturele Nederland.

De auteur, Aristophanes, kan niet aan de islam gedacht hebben toen hij het stuk schreef, want de beweging die wij nu als de islam kennen begon pas ongeveer duizend jaar later. Toch is de plot van het toneelstuk eigenaardig relevant voor de islam en de Jihad.

De naam van de heldin van de komedie, Lysistrata, is zoals alle namen in het stuk, niet een gewone
bestaande naam. Lysis- komt van een werkwoord dat ‘op/los/sen’ betekent, ‘laten verdwijnen’. Taalkundig is er vast wel een verre verwantschap tussen het Nederlandse en het Griekse woord. De tweede helft van de naam, –strata, komt van het Griekse woord voor ‘leger’, wij kennen het in het Nederlands van woorden als ‘strategie’.

Lysistrata lost een langdurige oorlog op door de vrouwen van alle strijdende partijen er toe te brengen in staking te gaan, in die zin dat er geen worteltje meer een brievenbus in gaat zo lang de oorlog voortduurt. Dat blijkt te helpen. De mannen besluiten de oorlog niet voort te zetten en sluiten vrede.

Volgens de islam is de islamitische Jihad begonnen in Medina in ongeveer het jaar 622. Ook als het een paar decennia later geweest zou zijn, is het nog steeds met voorsprong de langstlopende oorlog ooit. Zou het probleem van de Jihad ook met de methode-Lysistatra kunnen worden opgelost?

Helaas, nee. De islam leert dat een vrouw uitsluitend indien haar man welgevallen in haar heeft naar het paradijs gaat, en niet in het Hellevuur wordt geworpen. Maar ja, dat mannelijk welgevallen verdwijnt uiteraard wanneer er gestaakt wordt. Op http://www.muslimcards.co.uk/love.html# kunt u wenskaarten bestellen die nog eens in de Engelse taal bevestigen dat een vrouw alleen tot het Paradijs wordt toegelaten als zij haar man tevreden weet te stellen. Voor wat voor gelegenheden zouden die kaarten eigenlijk bedoeld zijn?

De officiële leer van de islam maakt moslims, mannen en vrouwen, doodsbang voor het eeuwige hellevuur, want – althans volgens de leer van de islam – God en zijn engelen onderwerpen de mens daar aan de meest gruwelijke en sadistische martelingen. Vanwege de angst voor de pijnen van het hellevuur is het niet te verwachten dat een charge van de hoofddoekenbrigade een eind zal kunnen maken aan de Jihad tegen de ongelovigen. We zullen onze bondgenoten van elders moeten halen, of het zelf moeten opknappen.

Die Jihad is volgens de theorie van de islam een plicht die blijft bestaan ‘tot aan de Dag des Oordeels’, altijd dus. Het kon dan ook nog wel even duren voordat de Lysistrata in Mekka of Medina wordt opgevoerd. Hoeveel eeuwen bedroeg de achterstand van de islam ook al weer?

19 opmerkingen:

 1. Hoeveel eeuwen bedroeg de achterstand van de islam ook al weer?

  Sinds de oprichting, in de 7e eeuw, van deze Mohammed-secte is dit geloof c.q. deze ideologie stil blijven staan.
  De achterstand duurt dus al 14 eeuwen en zal alleen maar groter worden zo lang de beweging blijft bestaan.

  Maar net als de beweging van 'Lou de Palingboer' zal eens ook de islam verdwijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was natuurlijk maar een komedie. Ik vraag me af of er ooit langs deze weg een oorlog beëindigd is.

  Stukje dat ik net schreef over vers 2:223 de vrouw als broedmachine sluit hier toevallig wat op aan. Het is wel wat scherper.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Maurits Dekker,

  Dat is niet te zeggen. Op wetenschappelijk vlak heeft het westen de islamitische wereld ingehaald in de 13de eeuw, op maritiem/millitair gebied enkele eeuwen later. De achterstand op ethisch vlak is moeilijker te bepalen. Jezus Christus leefde op aarde in de eerste drie decennia van de eerste eeuw en predikte toen een ethiek waarin er vergeving van zonden naar voren kwam waardoor het mogelijk was jezelf te verbeteren. Anderen provoceren tot geweld werd afgeraden. Oplichting (diefstal) werd als een zware zonde aangemerkt. De steniging van een overspelige vrouw werd voorkomen. De vrije wil nam een belangrijke plaats in, in het christendom. De islamitische ethiek was al direct meteen anders. De islam begon met aanvalsoorlogen. Mohammed overviel karavanen, nam vrouwen tot seksslavin, liet overspeligen stenigen. En in de islam gingen de theologen over het algemeen uit van determinisme.

  Het is niet te zeggen hoeveel eeuwen de achterstand van de islam bedraagt. Door de islam Middeleeuws te noemen, doet men de Middeleeuwen geen recht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pim Fortuin die zei het al,het is een achterlijke cultuur.
  Welk levend schepsel met een goed stel hersenen gelooft nog in een hiernamaals?
  Ja de achterlijke moslim,die gelooft nog in sprookjes,een is er wel uitgekomen,je gaat naar Europa en je word met open armen ontvangen.
  Dat zijn pas echte dwazen daar die in sprookjes geloven,zij willen het paard van Troye zelfs graag naar binnen halen,wat in een Moslim cultuur echt niet zal gebeuren.
  Het naar een hiernamaals gaan,dat kunnen ze wel schudden,en dat zal een verrassing voor ze zijn als het zo ver is !!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Althea-Hills,

  Ook ik geloof aan een hiernamaals en ik heb een goed stel hersenen. Ben ik nu door u automatisch tot achterlijk verklaard?

  Als u denkt dat het geloof aan een hiernamaals het voornaamste probleem met de islam is, dan heeft u zich klaarblijkelijk niet voldoende in de islam verdiept. Ik zou zoiets niet achterlijk willen noemen, maar een lacune.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Althea-Hills,

  Overigens is de "verrassing" waar u het over heeft met zichzelf in tegenspreek. Geen hiernamaals houdt namelijk geen enkele vorm van zijn in. Geen onbewustzijn, laat staan bewustzijn en emoties zoals verrassing. Maar aangezien u niet aan een hiernamaals gelooft zal u vast 'een goed stel hersenen' hebben die u in staat stellen dit in te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. citaat: De islam leert dat een vrouw uitsluitend indien haar man welgevallen in haar heeft naar het paradijs gaat....

  Hopelijk begrijpt nu iedereen waarom het overeind houden van de islam pure noodzaak is voor de gemiddelde muzelman!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. " Het kon dan ook nog wel even duren voordat de Lysistrata in Mekka of Medina wordt opgevoerd. "

  Of in 020-Gaza.
  Maar ik dacht dat het opvoeren van toneelstukjes of een komedie verboden is onder het juk van de islam.
  Komedie, zelfspot, maatschappelijke discussie over vrouwen in een door mannen overheersende maatschappij. Toen al in Griekenland.
  Maatschappelijk debat over de positie van de vrouw in Arabie of Egypte, waar de maatschappij niet door de mens wordt ingericht maar eoa opperwezen ?

  Arabische lente of herfst ?

  Met deze Griekse bijdrage wordt het mij nog minder duidelijk waarom dan onze cultuur christelijk-joods zou zijn.
  Eerder grieks-germaans, denk ik dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ecceuomo

  "Ook ik geloof aan een hiernamaals en ik heb een goed stel hersenen. Ben ik nu door u automatisch tot achterlijk verklaard?"

  Nee, het kan ook verklaard worden door opvoeding en indoctrinatie.

  Het hiernamaals lijkt mij alleen zinnig als je na de dood je ook bewust bent van die toestand.

  De hel zowel als de hemel hebben geen enkel nut als je die niet kan ervaren.

  Als mij wordt gevraagd waar ik denk dat ik heen ga na mijn dood, is mijn antwoord: 'Daar waar ik vandaan kom.'

  Dus uit het niets naar het niets.

  Maar goed, de invulling van het geloof van uw hiernamaals ken ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Hecatonchir,

  Ik ben atheistisch opgevoed, dus zal het wel indoctrinatie zijn.

  Kan niets iets voortbrengen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ecceuomo

  "Ik ben atheistisch opgevoed, dus zal het wel indoctrinatie zijn."

  Wel dat is uw invulling.

  "Kan niets iets voortbrengen?"

  ??

  Vertel het me maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Hecatonchir,

  "Wel dat is uw invulling."

  Nee, ik neem alvast een voorschot op uw redenatie.

  "Vertel het me maar."

  Ik denk het niet. Want als niets iets zou voortbrengen zou het geen niets zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ecceuomo

  "Nee, ik neem alvast een voorschot op uw redenatie."

  Welke redenatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ecceuomo

  "Nee, ik neem alvast een voorschot op uw redenatie."

  Welke redenatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ecceuomo

  "Nee, ik neem alvast een voorschot op uw redenatie."

  Op welke redenatie doelt u?

  "Ik denk het niet. Want als niets iets zou voortbrengen zou het geen niets zijn."

  Wees eens wat duidelijker, van dit soort orakeltaal begrijp ik niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @@ecceuomo

  "Nee, ik neem alvast een voorschot op uw redenatie."

  Op welke redenatie doelt u?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Uw redenatie: "Nee, het kan ook verklaard worden door opvoeding en indoctrinatie."

  Of zijn er nog meer verklaringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. En dan nu de christelijke variant (aldus de SGP of de katholieke kerk van voor de jaren 60, die we voor ons gemak even als algemeen geldend voorbeeld nemen):

  - gaat heen en vermenigvuldigt u.
  - de man is het hoofd van de vrouw.

  Deze variant van het christendom heeft oudere papieren dan de Islam. Het mag duidelijk zijn dat de praktische uitwerking niet verschilt van die van de islam.

  Geloof is zo achterlijk als dat mensen het zelf maken. Dat geldt voor christenen en voor moslims.

  De meeste mensen snappen dat. Nu Hans Jansen nog. Dan ziet hij dat het percentage "achterlijke" moslims niet groter is dan het percentage "achterlijke" Nederlanders.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. "Het mag duidelijk zijn dat de praktische uitwerking niet verschilt van die van de islam."

  Dan heeft u nog veel te leren. Gelukkig zijn lacunes in kennis goed op te vullen. Een aardig begin zou zijn u eens te verdiepen in de sjaria.

  BeantwoordenVerwijderen