Mijn moskee is top!

Annelies_vandaag_small
Leuke NTR-serie momenteel zaterdags op Nederland 2. Leerzaam ook voor ons kijkers die zo weinig van de islam afweten, nooit een moskee betreden maar wel vol vooroordelen zitten. Het programma heet Mijn moskee is top, en – het kan niet op – wordt gepresenteerd door twee Nederlandse topmoslims. Het zijn Esmaa Alariachi en Umar Mirza. Aan hun namen valt misschien niet onmiddellijk af te lezen van welk geslacht zij zijn maar bij de aanblik van deze uitverkoren gelegenheidspresentatoren, is meteen duidelijk hoe de rollen verdeeld zijn. Vrouw bedekt, man met 'profeet Mohammed-baardje'. Met christenen zie je dat niet zo, dat mannen zich kleden als de beroemde Jezus van Nazareth, of vrouwen die eruitzien als Maria Magdalena – en als het wel zo is dan hebben we te maken met hippies – maar moslims laten blijkbaar graag
zien dat ze moslim zijn, dat ze tot een groep behoren en eigenlijk nog met één been in het verleden leven. Niet alleen in de moskee zie je zulke moslims, je ziet ze eigenlijk overal, kijk maar eens goed om u heen. Toch willen deze moslims nadrukkelijk niet op hun uiterlijk beoordeeld worden maar op hun 'inhoud' en ze willen dat 'wij' daar respect voor hebben. Er grapjes over maken wordt niet echt op prijs gesteld want het gaat hier om heilige zaken. Dat u dat weet!

Het lijdt geen twijfel dat Alariachi, bekend van de meiden van halal en Mirza, hoofdredacteur van de leerzame topsite met de sympathieke naam WIJ BLIJVEN HIER punt NL(scherper dan het zwaard), goed werk voor Nederland verrichten. Er zijn zo veel moskeeën in Nederland, wat fijn dat er nu een tv-programma is dat ons de weg wijst in dit grote aanbod. Welke kerken er in NL het predikaat TOP verdienen, weet ik niet maar dit duo onderzoekt voor de Nederlandse kijkers welke moskeeën helemaal top zijn.

Zo is 'de kompas-test' een vast onderdeel van het programma. Even kijken, even meten of de moskee wel in de richting van Mekka is gebouwd. Top! Er wordt gekeken naar hoe gebruiksvriendelijk de moskee is. Is er wel een schoenlepel aanwezig, hoe ziet de sanitaire ruimte eruit, van die dingen. In de aflevering die ik zag (9.7.2011) ging Mirza bij een 'Somalische moskee' in Rotterdam-Zuid langs. Die moskee heet zo omdat ie ooit door Somaliërs is opgericht maar Somaliërs komen er om de een of andere reden eigenlijk niet meer. Of dat bij kerken eveneens het geval is, weet ik niet maar deze moskee staat erom bekend dat hij populair is bij bekeerlingen, hartstikke multicultureel is en dat de lezingen in het Nederlands zijn. Wat er multicultureel is aan verschillende afkomsten maar 1 cultuur? Het zal vast goed bedoeld zijn.

Al snel blijkt dat de Somalische moskee top is want in de juiste richting gebouwd en voorzien van aparte bidruimtes voor de 'zusters' en de 'broeders'. Ik heb nog nooit een kerk gezien waar vrouwen gescheiden van de mannen moeten zitten maar in de moskee is seksesegregatie helemaal top. Deze moskee is zelfs zo top, zo populair dat er niet genoeg bidplaatsen zijn voor alle belangstellenden. De moskee puilt letterlijk uit! Ik heb nog nooit kerkgangers op straat zien bidden, maar de kijkers zien dat moslims buiten op straat, in de publieke ruimte, aanstalten maken het vrijdaggebed te plegen. Mogelijk gemaakt door extra bidmatjes voor de deur te leggen en een uitbreiding van de geluidsinstallatie boven de deur aan te brengen. Weer iets wat ik nog nooit buiten een kerkgebouw heb zien gebeuren. On-Nederlandse praktijken maar dit is dan ook een topmoskee. Wen er maar aan.

De kijker treft het wel want deze uitzending zal een meisje zich bekeren tot de islam, iets wat veelvuldig voorkomt, vertelt de imam. We mogen 't live meemaken! De moslimvrouw-in-wording is een beetje zenuwachtig maar ze verzekert interviewer Mirza dat de bekering volkomen vrijwillig geschiedt. Het is d'r eigen keuze. Ik heb nog nooit gehoord dat moslims zich onvrijwillig tot het christendom bekeren, dus waarom dit zo benadrukken Mirza?
Mirza begroet en feliciteert vervolgens de verse bekeerling zonder haar de hand te schudden of op een andere wijze aan te raken. Wel zwaait hij haar bij 't afscheid nemen vlak voor d'r gezicht gedag. Een merkwaardig gezicht maar zo gaat dat in de islam. Heel respectvol. O ja, het uitspreken van de toverformule waardoor je in een klap moslim wordt, vindt in dit geval natuurlijk in de zusterruimte plaats, maar omdat de imam daar niet mag komen (?) en zich in de broederruimte bevindt, voltrekt de bekering zich via een elektronische verbinding. We zien de imam en horen de zuster de woorden La ilaha illa allah! en nog zo wat nazeggen. De techniek staat voor niets, die lijkt wel speciaal voor of door de islam uitgevonden.

Daarna is het de beurt aan halalmeid Alariachi, we zien haar de 'Indonesische moskee' in Den Haag betreden. Een moskee, zo blijkt, waar mensen zich senang voelen. Er wordt lekker gegeten en het saamhorigheidsgevoel is groot. Hé, dat is raar, de man die de halalmeid rondleidt ziet er heel Nederlands uit en z'n naam klinkt oer-Hollands. Ach, het is een bekeerling. Stom van me, ik had dat inmiddels kunnen weten, bekeerlingen zijn populair en spreken goed Nederlands, maar vertelt de man, hij heeft tevens een nieuwe naam, een moslimnaam. De man is erg trots op z'n moskee, Alariachi naar de damesruimte begeleiden, doet hij natuurlijk niet maar hij schudt haar wel de hand. In deze moskee zijn geen echte aparte ruimtes voor de beide seksen, wat niet wil zeggen dat ze door elkaar mogen gaan bidden, nee, en ik heb zoiets nog nooit in een kerk gezien, er zijn schotten aangebracht om de vrouwen van de mannen te scheiden. De mannen voor, de vrouwen achter de mannen. Als er meer vrouwen zijn komen de schotten naar voren. “Zo, zou het eigenlijk overal moeten zijn,” zegt de bekeerling (hij bedoelt: met schotten maar wél in 1 ruimte) tegen Alariachi, die daar verder niet op reageert.

Alariachi vraagt enkele bezoekers waarom dit een topmoskee is. Indonesische moslims zijn zachter dan andere moslims, weet er een te melden. "Hun karakter is anders dan dat van andere moslims". Ook dit laat Alariachi langs haar hoofddoek afglijden, terwijl ik denk 'wat is er dan mis met sommige andere moslims?' Dat had ik nou wel eens van een moslim willen horen! Ik heb een christen zoiets namelijk nog nooit over andere christenen horen beweren. Een beetje doorvragen Alariachi! Wij als meebetalende kijkers aan dit programma, willen hier meer over weten! Alariachi zou het slecht doen als weervrouw want ze is alleen maar in voor goed nieuws, terwijl het natuurlijk ook wel eens regent (Mijn salafistische moskee is top). Het is wel top van Alariachi dat ze al die tot de islam bekeerde Nederlandse mannen aan ons laat zien, oude mannen die allemaal uit liefde voor een Indonesisch meisje moslim zijn geworden. Daar komt het wel op neer. Gelukkig vraagt Alariachi hier wel door, want al gaven deze bekeerlingen het zelf reeds aan, de islam heeft hun leven enorm en blijvend verrijkt, zelfs als de relatie met hun meisje stuk zou lopen, blijven ze moslim, verzekeren ze Alariachi. Ik heb nog nooit een Nederlandse moslim die zich tot het christendom heeft bekeerd zoiets horen zeggen maar bij mijn weten bestaat daar nog geen speciaal programma voor.

Al met al is 'Mijn moskee is top' een programma dat je niet mag missen want informatief, met veel nieuwe feiten. Het is indrukwekkend te zien hoe vrijwillig en vol passie vrouwen en mannen zich neerleggen bij hun aparte, ongelijkwaardige status binnen de islam. De kijker krijgt een goede indruk van hoe het in topmoskeeën toegaat en de aanlokkelijkheid van de islam in het algemeen wordt knap geportretteerd. Met dank aan de NTR die dit mogelijkheid heeft gemaakt.

Bekijk de uitzending 'Mijn moskee is top' (NTR: publieke omroep voor informatie, educatie en cultuur) van zaterdag 9 juli 2011 hierr.

26 opmerkingen:

 1. Mijn moskee is top en dat programma is een flop!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel een keer gekeken naar dat programma voor zwakzinnigen,gepresenteerd door 2 ja vervelend dat ik dit moet zeggen, eveneens zwakzinnigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Esmaa deed eens een erg schaamteloze uitspraak...
  klik

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zegt Esmaa dan @AagVandaag? Ik kan het fragment niet beluisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat men in artikelen als deze duidelijker moet laten merken dat men hier van doen heeft met psychatrische patienten.
  De nederlandse politieke partijen die altijd de mond vol hebben over de "zwakkeren" zijn vergeten dat er niet alleen financieel zwakkeren zijn, maar ook geestelijk zwakkeren. Deze laatsten hebben nooit enige bescherming genoten van de nederlandse politiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat men in artikelen als deze duidelijker moet laten merken dat men hier van doen heeft met psychatrische patienten.
  De nederlandse politieke partijen die altijd de mond vol hebben over de "zwakkeren" zijn vergeten dat er niet alleen financieel zwakkeren zijn, maar ook geestelijk zwakkeren. Deze laatsten hebben nooit enige bescherming genoten van de nederlandse politiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Interessante vraag van de Halalmeid aan die bekeerde Nederlandse mohammedaanse. Waarom niet naar een land verhuizen dat al (!) islamitisch is. Dergelijke landen bestaan echter niet. Afghanistan onder de Taliban kwam aardig in de buurt, maar de Taliban bestieren nog maar een klein deel van het land. En Saoedi-Arabie is, om met jongerenimam Abdoel Jabber van de Ven te spreken 'de griep'.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Willem: ze zegt tegen iemand in niqaab:
  'Is het dan niet makkelijker in een land te gaan leven waar het zeg maar al islamitisch is?'
  Gaat over de 'vrijheid' een niqaab te dragen in Nederland.
  Je kan ook hier vanaf 39 min. luisteren

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tjonge. Wat een triest, eenzijdig artikel.
  En die reacties. Net zo triest.

  Ik zou zeggen, belicht het eens van een andere kant. Ipv die eeuwige negatieve kant, die telkens in jouw stukken naar voren komen. Lees je eens in.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik zo vrij mag zijn wil ik @Laura een antwoord geven.De reden waarom de negatieve kant altijd belicht wordt is dat er geen positieve kant aan de islam is te vinden.Dat maakt de keuzevrijheid op zijn zachtst gezegd moeilijk zo niet onmogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Laura,

  Er is ook niets positiefs over te zeggen. Op kosten van de Nederlandse belastingbetaler wordt de bevolking zand in de ogen gestrooid. Ik heb er lang naar gezocht of er ook positieve kanten aan het mohammedanisme zitten. Die heb ik echter niet gevonden. Wat positief lijkt staat namelijk ten dienste van het kwaad. Zoals vergif met een suikerlaagje.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik het goed begrijp is alleen de Westermoskee een flop ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Laura. Hoezo lees je eens in? Kijk jij maar naar het programma. Misschien kun jij niet eens meer zien dat het een stom en slecht programma is, gemaakt van gemeenschapsgeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ charlesdegaule 01.12

  er zijn wel positieve aapecten aan de islam: Loyaliteit, saamhorigheid, mooie kunst, soberheid. Maar de keerzijde is, dat die kwaliteiten in hun vorm hier niet passen.

  En dan kom ik weer bij @Laura.
  Wat heb je aan loyaliteit als die passief is, meehuilen in plaats van dingen ten beste keren, klagen in plaats van investeren in verbetering (geeft saoudie Arabie ontwikkelingshulp? aan de hoorn van afrika?)Ooit gehoord van een islamitische cooperatie ter verbetering van de woonomgeving?

  Saamhorigheid is niet leuk meer, wanneer niemand uit de band mag springen, iedereen zijn individualiteit ondergeschikt moet maken aan groepsdwang en -neuroses, op straffe van uitsluiting, op straffe van de dood! Maar wee de moslima, die wél graag in bikini wil rondlopen, die wél graag met een breed georienteerde autochtone katholieke man wil trouwen, die wel de man de deur uitgooit omdat ie vreemd gaat, die wel incest publiek maakt!

  En die prachtige kunst, die is alleen te vinden in de vorm van gebouwen en dient ter opvrolijking van het doodse straatbeeld, waar alle moslimmensen in egale duffe kleuren gekleed zijn, alleen prive in de eigen huis en slaapkamers uit de band springend.

  To slot de soberheid. Die wordt gepredikt, maar de voorbeelden ( saoudie arabie, de elite) zijn slecht. Waarom rijdt er geen moslim in een lada, maar in een mercedes?, waarom worden moslims dik tijdens de ramadan? Waarom is drank in het openbaar verboden, maar wordt er prive gezópen als de gelegenheid daar is? (Lees Betsy udink over prive feesten van saoudiers, of die biografie van saddam hoessein: álle sterke drank van de wereld is in kolossale hoeveelheden aanwezig!)

  Kortom : moslims zijn hypocriet tot en met, maar leggen wel ondertussen de niet gelovigen hun wil op."RRRRespect"eisen, zonder het zelf op te kunnen brengen. De hoofddoek bestaat niet voor niets, tasjesroof lijkt zowat een moslim uitvinding, en ik heb nog nooit een moslim zien rondkijken in een kathedraal, met respect een huisdier zien houden..

  Dus wat is dan nog aantrekkelijk aan het geloof van moslims, aan hun cultuur? Het is letterlijk schone buitenkant, verrotte binnenkant.

  Mogen er al kerken worden gebouwd en gerestaureerd in Turkije?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is echt top dat die Westermoskee er niet komt en dat nog wel in Amsterdam.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ Laura.

  -Lees je eens in.-

  Leuk dat iemand dat zegt die niets heeft gelezen over de islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ curvedwater,

  "er zijn wel positieve aapecten aan de islam: Loyaliteit, saamhorigheid, mooie kunst, soberheid."

  Die loyaliteit en saamhorigheid staan in dienst van het kwaad. Dat zijn weer typisch van die "positieve zaken" die de negativiteit juist alleen maar versterken, zoals een suikerlaag rondom vergif kwalijker en gemener is dan vergif dat bitter is en heel duidelijk giftig. Aspecten kun je niet losweken van een totaalpakket. En mooie kunst? Muziek waarbij gebruikt wordt gemaakt van instrumenten is verboden. Figuratieve beeldende kunst is verboden.

  Mohammedaanse soberheid!?

  Er is helemaal niets goeds en niets positiefs aan het mohammedanisme. Dat lijkt misschien ongenuanceerd voor bepaalde westerlingen die op school en thuis gehoord hebben dat er in alles wel wat kwaads en wat goeds zit, maar in het geval van het mohammedanisme is dat zo. Ik wil het nog wel een keer uitleggen als het niet duidelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. De grootste dooddoener in het programma is toch wel het uitpeilen van de richting naar de Kaaba . Het is eigenlijk wel grappig dat het hoofd naar de Kaaba gericht moet zijn gedurende het reciteren . De realiteit is natuurlijk dat het achterwerk dan ook naar de Kaaba gericht is , alleen de afstand is wat groter . Hoe dichter de moskee bij het punt staat exact tegenover gesteld aan de Kaaba aan de andere kant van onze planeet hoe meer gelijk de afstand van dan wel het hoofd of het achterwerk tot de Kaaba is . De situatie was natuurlijk in de zevende eeuw anders , Mohammed zogenaamd zeer goed op de hoogte zijnde met de astronomische verschijnselen wist dat het oppervlak van de aarde gelijk was aan het uitrollen van een tapijt m.a.w. zo plat als een dubbeltje . Maar ja als nu blijkt dat de aarde rond is dan zit daadwerkelijk elk gelovige precies met zijn hoofd en achterwerk gericht naar de Kaaba . Weet men dan niet dat Allah geen richting heeft , dat elke richting door de alomtegenwoordigheid van Allah goed is .

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Akkoord met Laura. Indonesische meisjes (en Aziatische vrouwen in het algemeen) zijn doorgaans aantrekkelijker en begeerlijker dan Nederlandse (Westerse) vrouwen. Als Nederlandse jongens en mannen zich tot de Islam wensen te bekeren om bij die Aziatische meisjes te kunnen zijn, dan hebben Nederlandse vrouwen daarover geen racistisch gemekker af te steken.

  Laura demonstreert enkel dat ze een Westerse vrouw is die tenminste de realiteit heeft leren aanvaarden: Dat Westerse mannen nu eenmaal bereid zijn om veel te doen om bij aantrekkelijke Aziatische meisjes te zijn. Naar haar voorbeeld moeten Westerse vrouwen eens stilaan gaan leren om hun racistische oprispingen hierover in te houden, en om zich bij deze gang van zaken neer te leggen.

  Laura is voor mij een rolmodel voor de hedendaagse Westerse vrouw; ze is een voorbeeld dat veel navolging verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @ Nanulak,

  Het kwaad niet herkennen en kritiek hebben op het als negatief beoordelen wat enkel negatief is, is niet navolgenswaardig. Het is namelijk beter om vergif met een suikerlaagje aan te zien voor vergif dan voor een snoepje.

  Overigens ben ik het met u eens dat Nederlandse vrouwen er vaak niet uit zien (en dat is geen kwestie van gebrek aan geld of tijd), maar dat is hier niet aan de orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mijn moskee is top..
  ____

  Haha en de kerk is dan bottom zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het lezen van dit stukje is ruim voldoende om het programma niet te gaan zien. In Saoedie-Arabië staan er al moskeeën in de verkeerde richting en gaan de gebeden aldaar volkomen langs Allah heen. Als je op duizenden kilometers van Mekka bent is een geringe afwijking van zeg 0.1 graden al voldoende om die gebeden in het niet te laten verdwijnen.... Dus ga er maar vanuit dat alle gebeden vanuit elke topmoskee alhier ook de mist in gaan!

  Maar dat zal moslims een zorg zijn, het gaat erom de uiterlijke schijn en de daarop gebaseerde macht over de medemens in stand te houden.

  Af en toe maak ik een compliment: je lijkt sprekend op Mo! En dan staan ze te glimmen van trots.

  Voor elke christen moet het duidelijk zijn: islam is een straf van God voor moslims en een pestilentie voor de rest van de wereld.

  Een bezoeking is het in elk geval, voor christenen en niet-christenen. Overigens lijkt het wel hoe onnozeler de islam wordt gepresenteerd, hoe beter.

  De imam op zijn trapkameel heeft het ver gebracht in Nederland!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. == Er zijn wel positieve aspecten aan de islam. ==

  Die doen – voorzover ze al uniek zouden zijn voor de islam en dat zie ik eerlijk gezegd zo snel niet – helaas helemaal niets af aan een aantal islamitische kernwaarden die haaks staan op bijvoorbeeld het gelijkheidsbeginsel en de democratische rechtstaat.

  Het is een variant op het “de sharia is voor 95% gelijk aan het westers recht” propapraatje van Maurits Berger. Het verdoezelt dat het niet om de overeenkomsten gaat, maar over fundamentele en onoverbrugbare verschillen.

  Dat hoeft er maar eentje te zijn trouwens. Kijk bijvoorbeeld naar de islamitische ‘universele’ rechten voor de mens. Staan veel prachtige beginselen in, maar het laatste artikel ondermijnt die stuk voor stuk door te stellen dat die beginselen alleen maar gelden voor zover ze niet in strijd zijn met de sharia (waarin vrouwen, homo’s en andersgelovigen minder rechten worden toegekend dan moslimmannen..).

  Alsof er in onze grondwet zou staan dat artikel 1 alleen maar geldt voor blanke mensen...

  Tja..

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Stel je voor dat je een programma maakt waarin moslims zeggen dat ze geen moslim meer zijn of een ander geloof hebben aangenomen, dan zou dat zeker niet door de gesubidieerde omroep worden gefinancierd. Moslims zouden weer beledigd zijn en van een aanval op de islam spreken. Het vervelende van dit soort agressieve programma's is het eenzijdige hanteren van de godsdienstvrijheid. Terwijl hier schaamteloos opdringerige propaganda voor de islam mag worden gemaakt, zou een programma waarin moslims vertellen dat ze bv christen zijn geworden in een islamitisch land tot moordpartijen leiden. Daarnaast zouden dat soort programma's ook zijn verboden. Het kwalijke is de vanzelfsprekendheid en de brutaliteit die moslims hier hanteren om de vrijheid van godsdienst zo eenzijdig te gebruiken cq te misbruiken. Ik ga het programma niet bekijken, niet de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. een man in een scootmobiel gaf vol gas het water in en wat dacht je 4 nieuwe banden en een gereviseerde motor

  BeantwoordenVerwijderen