Over moslims en niet-moslims

Kader Abdolah doet het goed
Leuk! We hebben er weer een promovendus bij die zijn steentje aan het multikul-debat bijdraagt: op 22 maart 2012 promoveert literatuurwetenschapper Sjoerd-Jeroen Moenander aan de Rijksuniversiteit Groningen af. Alleen al met de titel van zijn proefschrift scheidt hij de mensheid in moslims en niet-moslims. Je moet maar durven! De titel van zijn proefschrift luidt: Verdorven grensplaatsen. Ontmoetingen tussen moslims en niet-moslims in de Nederlandse literatuur (1990-2005). (link)

Moenandar bracht in kaart hoe spraakmakende schrijvers als Kader Abdolah, Robert Anker, Abdelkader Benali en Hafid Bouazza "de vermeende botsing tussen 'het Westen' en 'de islam' in hun werk opvoeren". Vermeende botsing? Laat dat vermeende maar weg, maar ja, volgens Moenander schetsen de auteurs dan
ook een pessimistisch, clichématig, karikaturaal maatschappijbeeld waarin sprake is van een onoverbrugbare kloof tussen, daar heb je ze weer, moslims en niet-moslims. Terwijl, denkt Moenandar, "het publiek hoopt dat schrijvers kunnen bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen." Pardon? Sinds wanneer zijn literaire schrijvers van de afdeling oplossingen-voor-al-uw-maatschappelijke problemen? Ik heb altijd gedacht dat literatuur moest vermaken, ter leringhe ende vermaeck, zo u wilt maar de tijd dat literatuur moest stichten hebben we gelukkig ver achter ons gelaten.

Om wat er nog komen moet
Arme auteurs, ze hebben het dus niet goed gedaan, arme Abdelkader Benali, die onlangs in het discussieprogramma 'De Halve Maan' nota bene nog opkwam voor de omstreden sjeik al Haitham al-Haddad omdat die in Nederland niet met genoeg respect zou zijn behandeld (link). Arme Hafid Bouazza die zo z'n best heeft gedaan op vurige en geestige wijze voor alle 'niet-moslims' de ware aard van de islam bloot te leggen. Hij schreef (samen met Dick Matena) een 'pornografica': Om wat er nog komen moet. Hoezo cliché, hoezo stereotiep?

Maar wacht, gelukkig doet Kader Abdolah het nog niet zo slecht volgens Moenandar, die steekt tenminste niet de draak met de botsing der beschavingen maar stelt de botsing als een overzichtelijk probleem voor. "Hierdoor vertelt Abdolah zijn westerse lezers weinig meer dan wat ze al meenden te weten over de “mystieke wereld van het oosten”. Mogelijk verklaart dat zijn grote populariteit.’"

Sjoerd-Jeroen Moenander
Aha, Sjoerd is eigenlijk op zoek naar sprookjesverhalen, daar gaat het om! De problemen verzachten en vooral niet benoemen maar lief zijn voor elkaar. Inderdaad dat is Kader Abdolah, heel lief, zijn 'fabeltjeskoran' is razend populair. De auteur legt bijvoorbeeld graag uit uit hoe je de koran moet lezen. Als er staat dat moslims moeten strijden tegen ongelovigen, dan maakt Abdolah ervan dat dat indertijd geen ongelovigen waren maar piraten op zee. Heerlijk geruststellend. Heerlijk oplossingsgericht. Weer een beetje meer islamisering. Gaat er als zoete koek in. 

Ik heb niet de hoop dat promovendus Sjoerd-Jeroen Moenander en zijn promotor prof.dr. E.J. (Liesbeth) Korthals Altes het zelf in de gaten hebben maar zij hebben bij dezen de kloof tussen moslims en niet-moslims weer wat versterkt, weer wat duidelijker gemaakt. En als dat niet ironisch of vermakelijk is? Je zou er een roman over willen schrijven!

11 opmerkingen:

 1. Zeepiraterij en ongeloof hebben niets met elkaar van doen!
  Uiteraard is piraterij slecht, maar dat wil niet zeggen dat die ongelovigen waar de Koran het overheeft piraten waren!!??

  Kader Abdolah heeft geen verstand van zaken.
  Niet serieus te nemen, deze man. Meer kan ik er niet van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kader Abdolah is een speciaal soort mens. Ik moet het omschrijven om dat ik er een pasklaar woord voor heb. Kader Abdolah is voor mij vergelijkbaar met het soort mensen dat voor de lol 's avonds laat op weg een illegale straatrace houdt, en dan de volgende dag in de kroeg zit op te scheppen over hoe die bejaarde dame nog best wel heel hard kon lopen toen zij met hun auto kwamen aan scheuren bij het zebrapad. Zij zien allen de grappige kanten van de doodsnood van de ander. Of het type man dat het niet uitmaakt in welke donkere garagebox hij welk te jong meisje pakt. Zolang het meisje zijn naam maar niet te weten krijgt. Het eigen genot is het enige dat telt. Alle consequenties zijn voor de anderen.


  Ik heb geen hoge pet op van Kader Abdolah, ik verafschuw die man met heel mijn hart en heel mijn ziel. Kader Abdolah is een speciaal soort mens, hij zal extra lang branden in de aller heetste hel die de mens bij elkaar kan fantaseren. Elk snorhaartje heeft een oneindig aantal malen de eeuwigheid nodig om tot as te vergaan. Als Kader Abdolah in het Djahannam ligt dan zal ik er persoonlijk op toe zien dat er nog een extra koran op het vuur zal worden geworpen. Dit om het genoegen voor Kader Abdolah nog iets sterker te maken.


  Kader Abdolah heeft dit verdiend en nog veel meer dan dat! Eerst met pek en veren op een oude strontkar door het dorp. Vervolgens gaat hij veroordeeld worden en dan begint zijn eeuwig durende kwelling. En wat dat betreft kan de oneindige eeuwigheid niet lang genoeg duren. Ik hoop dat iemand er snel een einde aan verzint, alleen maar om het geheel nog een keertje opnieuw te laten beginnen. De lezer zal zich afvragen waarom Kader Abdolah mijn speciale weerzin heeft opgewekt; welnu het is zijn koran vertaling die werkelijk rammelt. Niet dat er fouten in de vertaling zitten, kan kan ik niet controleren, mijn kennis van het Arabisch is minder dan nihil. Maar een boek dat van de ellende in elkaar hangt en met leugens is vastgespijkerd dat mag niet zo worden geïnterpreteerd dat de kwalijke kanten van dat boek onder het tapijt worden geveegd. Kader Abdolah heeft werkelijk niets nagelaten om steeds maar weer nieuwe uitvluchten te bedenken om die verdomde koran maar maatschappelijk aanvaardbaar te krijgen, extra leugen bijvoegen was niet voldoende, dingen afzwakken en verzwijgen moest ook nog worden aangewend om een zo compleet mogelijke leugen in druk te laten verschijnen.


  Er is geen verschil in mentaliteit tussen een gevaar op de weg die het zelf alleen maar grappig vind en een nietsnut die tienermeisjes eerst volstopt met coke en dan bezwangert om vervolgens lachend weg te stuiven. Kader Abdolah behoort bij dat soort tuig. Alleen maar omdat hij de kolder en de leugens uit de koran maar steeds weer opnieuw blijft vertellen. Het maakt hem niet uit hoeveel slachtoffers er bij vallen. Het wordt tijd dat er een nieuwe hel wordt bedacht. Een Super Hades, Vagevuur Versie 2.0! Eentje die elk denkbaar atoom tot een compleet universum laat uitgroeien om dit vervolgens met de kracht van een miljoen megaton weer in een inmens zwart gat laat verdwijnen, om vervolgens weer te exploderen tot een nieuwe schepping. Een cyclus die tot in het oneindige wordt herhaald totdat het oneindige totaal versleten is tot zelf het stof dat op de vergetelheid ligt is vergaan tot een schaduw van een vage herinnering. Iedereen die koran op nieuw tot leven tracht te wekken is ziek, weerzinwekkend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee hé, niet weer een zoen van de juf voor een wetenschapper die weet aan welke kant zijn ciabatta´tje besmeerd is in de toekomst.
  Boel wollige woorden, juiste spoor - klaar.
  Wat een aanfluiting, van Sjoerd Jeroen..Werken die jongens eigenlijk op bestelling??
  Mag ´ie naar Islamie, op een beurs van een saoedische subsidieprins of zo? Wat moeten we toch met die lui?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee hé, niet weer een zoen van de juf voor een wetenschapper die weet aan welke kant zijn ciabatta´tje besmeerd is in de toekomst.
  Boel wollige woorden, juiste spoor - klaar.
  Wat een aanfluiting, van Sjoerd Jeroen..Werken die jongens eigenlijk op bestelling??
  Mag ´ie naar Islamie, op een beurs van een saoedische subsidieprins of zo? Wat moeten we toch met die lui?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In dit geval moet ik El_Houssain gelijk geven. Kadar Abdollah is een pias die een belachtelijke karikatuur van de koran maakt die totaal niet overeenkomt met de werkelijke koran. Laat die Kader die fabeltjeskoran maar promoten in het Midden-Oosten, dat zou pas nuttig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat gedoe rondom de Islam, komt al diegenen die een vage "Alfa studie" hebben gevolgd maar al te goed uit.Oeverloos lullen over een item,dat met een pennenstreek zou kunnen worden beëindigd.Dat betekent concreet,dat diegenen die bv in de politiek hun broodwinning zochten er alles aan zullen doen onderwerpen als Islamisering,integratie,polarisering,en gaat u maar door,tot op het bot zullen afkluiven,want dat betekent voor hen,KASSA.In de dagelijkse praktijk zien we dat terug in het aantal blogs dat zich met deze onnozele shit bezig houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @paardestaart, Ja, wat moeten we met deze lui als Sjoerd-Jeroen Moenander'? Jouw voorstel is zo gek nog niet. Maar dan loopt Nederland wel half leeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De harde werkelijkheid van de intolerante islam en het weerzinwekkende zwijgen van velen, zie je hier:

  Grootmoefti Saoedi-Arabië: vernietig alle kerken in de regio.

  De grootmoefti van Saoedi-Arabie heeft vorige week gezegd dat er geen christelijke kerken op het Arabische Schiereiland zouden mogen zijn. 'Het is noodzakelijk om alle kerken in de regio te vernietigen', zei hij tegen een delegatie uit Koeweit. Deze wilde een fatwa over het voornemen van het parlement van Koeweit om de bouw van kerken in het emiraat te verbieden.

  De grootmoefti baseert zijn uitspraak op het verhaal dat de profeet Mohammed op zijn doodsbed zou hebben gezegd: 'Er mogen geen twee godsdiensten op het (Arabische) Schiereiland zijn.'

  Naar deze passage wordt vaak verwezen om de intolerantie jegens andere religies in Saoedi-Arabië te verklaren. Kerken zijn hier verboden en joden werden tot voor kort niet tot het land toegelaten. Mensen die een andere god dan Allah willen aanbidden, moeten dat in het geniep thuis doen en er zijn voorbeelden bekend van de moraliteitspolitie die zelfs daar onverwachts binnen kan vallen om het gebed te stoppen.

  Opgejut
  De grootmoefti is geen onaanzienlijke imam; het is een van de belangrijkste leiders in de islamitische wereld. De uitspraak heeft onder christenen in het Midden-Oosten dan ook voor veel onrust gezorgd.

  In Koeweit is naar schatting tien procent van de inwoners katholiek of protestant en er zijn een aantal kerken. Het is onbekend of deze zijn aangevallen.

  Buiten het Midden-Oosten is echter nauwelijks op de uitspraak gereageerd. De Washington Times is een van de weinigen die het hebben opgepikt, en deze krant sabelt de stilte van de Amerikaanse regering in zijn commentaar neer:

  'Uitspraken als deze negeren, geeft het signaal af dat radicalen hun visie zonder enige consequentie kunnen opleggen. (...) Als leden van het islamitische establishment oproepen tot een religieuze equivalent van etnische zuiveringen, zou de leider van de vrije wereld hierop moeten reageren omdat hij anders riskeert dat de onderdrukking die volgt, door hem is gelegitimeerd.'

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3228330/2012/03/20/Grootmoefti-Saoedi-Arabie-vernietig-alle-kerken-in-de-regio.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Rudolf,

  Grootmoefti der Nederlanden Geert Wilders wenst hetzelfde met Moskeeën op Nederlands grondgebied te doen, dus ik weet niet wat jou punt is?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik las in een tijdschift een stukje van Abdolah Kader over zo iets als tijdreizen en goden. Echte stumpers die goden en consorten op hun diamanten sofa's, met natuurlijk vrouwen als 3de rangs wezens die moesten dienen.

  BeantwoordenVerwijderen