Hoe ver ben je bereid te gaan?

Gisterenavond het toneelstuk 'Breivik ontmoet Wilders' van Theodor Holman in #DeBalie gezien. Het was de derde en alweer laatste voorstelling. Dat is jammer want Breivik ontmoet Wilders (nog voordat Breivik aan het moorden slaat) is een boeiende dialoog die stof tot nadenken geeft voor ongeveer iedereen. Hoe ver ben jij namelijk bereid te gaan als… Ja, als wat?

Stel je voor dat je aan Alzheimer lijdende moeder (87) overlijdt omdat de hoofd-verpleger weigert zijn gebed te onderbreken al weet hij wel dat je moeder gevallen is en hulp nodig heeft. Helaas, het gebed gaat
voor en nu is je moeder dood. Klinkt dit te overdreven? Het gebeurde enkele dagen geleden in Engeland.

Of je bent van de mannenliefde, een geaardheid waarmee je geboren bent, 't is een variatie op het alom bekende thema man/vrouw. Je bent dus homo en je merkt dat je in de grote Nederlandse steden maar beter niet meer hand-in-hand met je geliefde over straat kunt lopen omdat de kans bestaat dat je daardoor de agressie van je medeburgers opwekt en in elkaar geslagen wordt. Geef je die vrijheid op, zoals de grote grappenmaker, voorheen kwetser van jan-en-alleman Paul de Leeuw bereid is te doen?

Of je vriend moet naar de kaakchirurg om een verstandskies te laten trekken. Geen prettige behandeling. Je vriend geeft de kaakchirurg een hand en die hand steekt hij vervolgens ook naar de assistente uit, een gehoofddoekte vrouw, maar die draait zich om en zijn hand blijft in de lucht hangen. Haal je je schouders op, wat doe je?

Kort geleden was dit allemaal (en nog veel meer) onvoorstelbaar maar nu gebeurt 't echt. Is het daarom niet je burgerplicht om bij deze ongelijke behandelingen stil te staan? Het kan natuurlijk zijn dat je het niet erg vindt om hier en daar wat vrijheid in te leveren maar er zullen toch ook mensen zijn die wel waarde hechten aan gelijke behandeling voor iedereen zoals we dat gewend waren.

Politicus Geert Wilders is er een van. Hij kiest voor de democratische manier om deze problemen aan te pakken, met tot op heden weinig kans op succes. Anders Breivik kiest ervoor om te moorden, met gegarandeerd geen succes maar wel veel doden. Is er geen andere weg? De enige te gane weg is de seculiere weg (o.a. de strikte scheiding tussen kerk en staat) zoals rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur die bijvoorbeeld voorstaat. Zodat je moeder niet vroegtijdig sterft, je partner een hand van de assistente krijgt en je geaardheid niet (weer) ter discussie staat. Het hoogst haalbare: de seculiere weg, zo ver zouden we met z'n allen bereid moeten zijn te gaan.

[Nota bene: De tekst Breivik ontmoet Wilders staat deze week (22 maart 2012) in het weekblad De Groene Amsterdammer afgedrukt.]


8 opmerkingen:

 1. Geheel met je eens Annelies, geen godsdiensten tegenover elkaar, maar de seculiere weg, alleen dan is godsdienstvrijheid het best gewaarborgd. Men moet stoppen met faciliteren van religieuze dogma's.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hopelijk bereikt de tekst van Holman via het artikel in de Groene Amsterdammer een wat groter publiek want ik kan me niet voorstellen dat de inhoud ervan bij zo veel mensen bekend is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom een gehoofdoekte vrouw een hand geven? Een hoofdoek betekent toch praat niet tegen me, kijk niet naar me, negeer me.

  Mogelijk dat ze er bij Allah Hein anders over denken, maar dat is ten onrechte. De hoofdoek betekent einde westerse samenleving met alles wat daarbij hoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een misdrijf! Doorgaan met bidden terwijl iemand ligt te sterven! Het gebed kan altijd onderbroken worden, als er wat loos is. Ook hier geldt nood breekt wet.
  In elke dienst kunnen er drie pauzes worden ingebouwd, dus ik begrijp de noodzaak niet om in baas z'n tijd te bidden!

  Voordat men begint te roepen dat je helemaal niet moet bidden, want: Seculier enz. Ja, dat begrijp ik wel, maar er zijn altijd mensen die graag op tijd willen bidden, punt is dat een pauze-moment allang en breed genoeg is om het gebed te verrichten.

  Maar dit is sowieso een raar verhaal, want er staat dat die Bhutto, de hoofdverpleger aan het bidden was en zei 'dat ze maar even moet wachten'! Ten eerste kun je tijdens het bidden niet praten, ten tweede, als hij wel aan het praten was dan is z'n gebed al onderbroken of nog niet begonnen!
  Als dit verhaal klopt moet deze man zeker de bak in, voor moord.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @elHoussain. En ook die assistente ontslaan die geen hand wil geven, en de jongens die homo's treiteren oppakken, vindt u niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Willem,

  Ja, vind ik zeker.

  Alles ontslaan, oppakken en eruit bonjouren!

  Gespuis is het.

  Dit is geen geintje! Ik meen het echt. Wie heeft hier het meeste last van? Ja precies. De rest van de moslims wordt erop aangekeken en moet zich keer op keer verantwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is vervelend om te zeggen, maar Anne Frank zou vandaag de dag niet meer veilig met haar als jood herkenbare vader over straat kunnen wandelen in bepaalde steden.

  BeantwoordenVerwijderen