ANTISEMITISM AND THE DUTCH SOCCER FIELDSDoor: Manfred Gerstenfeld

ATTITUDES NOW SEEPING INTO SOCIETY

The authorities’ lack of desire to deal with the recurring racism and antisemitism in the stadiums has allowed the hate songs to gradually seep into society at large. Once there. it is almost impossible to combat. The antisemitic chants have spread in various directions elsewhere. At demonstrations against Israel, for instance, the chant “Hamas, Hamas, Jews to the gas” is often sung, mainly by Muslims. There
the target is real Jews. Soccer fans also started to sing the same chants outside of the stadium. The non-Jewish journalist Matthijs Smits relates that he was invited a number of years ago by Jewish friends in Amsterdam for the first evening of the Passover holiday. He entered an electric tram car full of soccer fans of PSV, who were on their way to a game against Ajax. They chanted loudly, “Hamas, Hamas, Jews to the gas.” Smits said that he did not know what would have happened if they had considered him a real Jew.

Rabbi Binyomin Jacobs, chief rabbi of the interprovincial rabbinate, tells that he, together with a non Jewish psychologist, once entered a train full of Feyenoord supporters. When the fans saw them, they started to chant: “Jews to the gas.” Jacobs said that he had the feeling that this whole train of “ordinary Dutchmen” was against them. “The psychologist shrunk from fear,” the rabbi remarked. “It seemed to me that that reaction wouldn’t help very much, so I feigned that I was indifferent to it as a sign of strength. One can consider this incident as an act of hooliganism, yet if one of these idiots had attacked us, many more would probably have followed him.”

In 2006, The Hague rap group Den Haag Connection (DHC) published a song on the Internet titled “Hague Jihad” (Haagse jihad). It included texts such as “Hamas, Hamas, all Jews to the gas,” “One day you’ll get the Hague Jihad on your roof,” and “Cancer Jews.”

Uit: JOURNAL FOR THE STUDY OF ANTISEMITISM : ANTISEMITISM AND THE DUTCH SOCCER FIELDS door

 - Manfred Gerstenfeld  

6 opmerkingen:

 1. Geachte heer Manfred Gerstenfeld, ik draag een door een jood ontworpen broek, dit maakt mij geen jood. Mijn broek was oorspronkelijk gemaakt voor o.a. goudzoekers die in de Klondike in de modder aan het wroeten waren om te zoeken naar klopjes edelmetaal. Maar het dragen van die broek maakt van mij ook geen goudzoeker. Toch draag ik die broek, hoewel ik mij niet verwant voel met deze groep. U moet leren om symbolen los te maken van de oorspronkelijke bedoelingen.

  Ik zal het langzaam uitleggen. Ajax heeft omdat het een Amsterdamse club is een tijdje de geuzennaam gehad een joodse club te zijn. Schromelijk overdreven want de meeste voetballers van Ajax èn de meesten van het bestuur waren goy. Hoe dan ook heeft Amsterdam altijd de joodse naam Mokum gehad, Amsterdam was dé plaats voor joden, niet zomaar een van de velen. Er waren meer mokums maar er was er maar een zonder toevoeging. Omdat er altijd rivaliteit is geweest tussen voetbalclubs werd het 'joodse' karakter van Ajax aangegrepen om Ajax aan te pakken, niet uit haat voor joden, want ook de tegenstanders van Ajax weten wel dat de meeste joden die bij Ajax waren elkaar met een goed joods gebruik de tent uit gevochten hebben. Ajax is dus een joden-club vrijwel zonder joden.

  Het door U vermeende antisemitisme is niets meer dan rivaliteit tussen voetbalclubs, er is geen echte haat naar joden toe. Het gebruik van Israëlische vlaggen en het verhaal dat als Ajax een vriendschappelijke wedstrijd speelt in Jeruzalem dat ze dan een thuiswedstrijd spelen, dat zijn geintjes. Er zit geen haat achter, ook geen gedachte.

  Het zien van antisemitisme waar het niet is dat doet mij het vermoeden rijzen dat er wellicht een twijfel is bij de achterliggende gedachten, zowel bij U als jood, als ook bij de vermeende antisemieten. Ga eens met Uw probleem naar een goede psycholoog, er zijn er voldoende die U voor half geld willen behandelen. Anders zegt U maar dat ik het gezegd heb, dan is het goed. Ik wil U met klem proberen te overtuigen dat er bij de voetbalfans geen noemenswaardige jodenhaat aanwezig is.

  Men heeft voor de vorm van de belediging gekozen om Ajax te choqueren. En zolang U nog op Uw achterste benen reageert zal het nog wel even doorgaan. Ik lig niet wakker van een "Hamas, Hamas alle joden aan het gas" als dat gericht is tegen Ajax en uitgesproken door mensen die geen verstand hebben. Ik maak mij wel druk over een Harry van Bommel (SP), omdat deze wel jodenhaat in zich heeft. Ook wil ik hierbij speciaal Anja Meulenbelt (SP) noemen, dat is een verderfelijk stuk vreten die de joden intens en grondig haat. Elke ademstoot van Anja Meulenbelt ademt zij de allesvernietigende haat naar joden toe uit. U kent het spreekwoord, zolang een fascist ademt, zolang liegt hij. Zelfs de vriendelijkste zin die Anja Meulenbelt schrijft is doordrenkt van haat en venijn naar joden en naar Israël toe. Van mij hoeft Anja Meulenbelt niet onder lijn elf te komen, maar aangereden worden door een strontkar die per ongeluk de hele lading over haar heen stort en het een half uur kost om haar uit te graven zou ik erg mooi vinden. Beste Manfred Gerstenfeld, richt je pijlen op de echte antisemieten. Het zijn er nog voldoende om aan te pakken.

  Sjalom!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sluit me aan bij bovenstaande reactie. In plaats van de voetbalsupporters aan te pakken, kan men zich beter op het échte antisemitisme richten, namelijk dat onder moslimjongeren en extreem-links. Dit antisemitisme is duidelijk politiek georienteerd, in tegenstelling tot voetbalsupporters die het woord politiek amper kunnen spellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanhetgoor zegt hier m.i.erg duidelijk wat er aan de hand is.

  Wat mij teleurstelt, is dat organisaties die het echte anti-semitisme aan zouden moeten pakken,(overheid!) dat onvoldoende doen.

  Ik denk dat de moslims en goedgeorganiseerde linkse organisaties, heel wat lastiger zijn om aan te pakken. Ik denk dat er bij de overheid een hoop verantwoordelijken rondlopen, die gewoon een beetje laf zijn.

  Beetje symbolisch ageren tegen "voetbal-antisemitsime". Maar de dingen nalaten waar echt moed voor nodig is.

  Lancelot

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed gesignaleerd van Manfred Gerstenfeld: via het 'onschuldige' voetbal sijpelt het antisemitisme langzaam maar zeker de publieke ruimte in, daar wordt het dan ook 'gewoon' of herkent men het niet als zodanig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik sluit me volledig bij Van het Goor aan. Vaak wordt dit voetbalsupportersgedoe ook gebruikt om maar vooral aan te tonen dat er nog steeds racisme en zelfs fascisme is bij autochtonen, en dan vooral om het maar niet over het echte intolerante gedrag van allochtonen te hebben. Voor antisemitisme moet je echt bij de SP en de islam zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen, van het Goor.

  BeantwoordenVerwijderen