"hoofddoek dragen geen religieuze uiting maar cultureel bepaald"

De opmerkelijkste berichten van de afgelopen week uitgelicht en (kort) van commentaar voorzien door kenners. Arabist Simon Admiraal reageert vandaag in Desgevraagd op het volgende bericht "Nederlandse hijab verovert voetbalveld." (bron)


Citaat uit het Telegraafbericht: "De hoofddoek van Van den Bremen werd afgelopen weekeinde op het congres van de IFAB in Engeland omstandig aangeprezen door de prins van Jordanië, lid van het uitvoerend comité van de FIFA. „De prins is erin geslaagd alle argumenten tegen het dragen van de hoofddoek te weerleggen. Natuurlijk door de veiligheid van de Capsters-hoofddoek aan te tonen, maar ook door heel duidelijk te stellen dat het dragen van een hoofddoek geen religieuze uiting is, maar cultureel is bepaald.


Simon Admiraal


Commentaar Simon Admiraal: "Als een echte prins er in slaagt alle argumenten tegen de hoofddoek te weerleggen, wie zijn wij dan om nog tegen te pruttelen? Toch had de Nederlandse ontwerpster beter een Arabische prinses advies kunnen vragen, denk ik. Door met een prins aan te komen geeft zij ongewild munitie aan criticasters die menen dat het de mannen zijn die van vrouwen eisen dat zij dagelijks een doek om hun hoofd binden. Dat kan toch niet haar bedoeling zijn geweest? En dat we deze klederdracht niet moeten zien als religieuze uiting is uiteraard een Orwelliaanse gotspe van de eerste orde. Dit is nou een ernstige vorm van Sharia-ontkenning, een bijwerking van de ziekte die multiculturalisme heet. Het is wel weer interessant dat de Nederlandse ontwerpster, - of was het de FIFA zelf? - advies heeft gevraagd aan een lid van het Jordaanse koningshuis. Deze lieden doen altijd hun uiterste best vrienden te blijven met het islamitische establishment uit angst dat ze met hun niet altijd even islamitische levensstijl van de troon gestoten worden. Ze beroepen zich dan graag op hun afkomst die terug zou gaan op de familie van de stichter van hun godsdienst. Maar ondertussen lopen hun eigen vrouwen gewoon met onbedekt hoofd door het leven, zoals koningin Rania of prinses Rym Brahimi, een voormalige en zeer seculiere journaliste van CNN die trouwde met deze prins Ali bin Hussein, adviseur van de FIFA in hoofddoekzaken."

8 opmerkingen:

 1. Commentaar Simon Admiraal: "Als een echte prins er in slaagt alle argumenten tegen de hoofddoek te weerleggen, wie zijn wij dan om nog tegen te pruttelen?

  Alle argumenten ?

  Het maakt niet uit of dwang religieus, cultureel of politiek van aard is. Het probleem is dat DWANG goedgepraat wordt, alsof dwang geen aantasting is van vrijheid, keuzevrijheid als het culturele dwang is.

  Het probleem met de hoofddoek is dat je het niet meer naar believen af kunt doen en dat is onacceptabel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Natuurlijk is die hoofddoek onlosmakelijk met de islam verbonden. Het zal best dat het handige woestijnkledij is tegen plots opstekende zandstormen maar anderzijds wordt het religieuze element gewoon in de Koran vermeld in Soera Het Licht 31 en soera De Partijscharen 59.

  OT/
  Zou de heer Admiraal contact met me willen opnemen? Ik heb een advies nodig van een arabist.
  info@amsterdampost.nl
  Alvast bedankt.
  Jaap

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is onzin. Als je op straat aan 10 gesluierden zou vragen of ze hem dragen omdat het van allah moet of omdat het bij de cultuur hoort, gok ik dat 9 zullen antwoorden dat het bij het geloof hoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je gaat je bijna afvragen waarom er nog een vrouwelijke ontwerpster nodig was om deze keten van sharia-beluste mannen hun zin te geven.

  Is deze ontwerpster nog steeds zo blij met wat ze hiermee in gang heeft gezet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De volgende stap: een wedstrijd (bijv. voetbal) van dames in een 'boerka' Wel in verschillende kleuren AUB, bijv. rood en blauw...dit voor het publiek.
  Vraag alleen nu wat doen we met de scheidsrechter ?(en vrouwelijk publiek)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Als een echte prins er in slaagt alle argumenten tegen de hoofddoek te weerleggen, wie zijn wij dan om nog tegen te pruttelen?"

  "Cultuurgebruik" van Jordanie, Afganistan, Indonesie, Maleisie, Iran, S.A., Afrika .... ?

  Lariekoek!

  Zeg het onze 'echte koningin' die zichzelf en haar Nederlandse cultuur opdoekt voor elk moskeebezoek, dit zelfs op kousenvoeten doet 'uit respect' voor Allah'!

  Trap na van deze "Nederlandse ontwerpster" voor feminisme, en voor vrouwen die uit Islamitische landen vluchten om aan die krengen te kunnen ontkomen.

  Gaan die voetballers toegejuicht worden met explosief 'Allu hakbar' als 'cultuurgebruik' vanaf tribunes?

  Die "Nederlandse ontwerpster" verloochend haar eigen cultuur t.b.v. mighty $$$ te verdienen aan 'Islamitisch feminisme' dat is zoals 'Islamitische Mensenrechten' die ook Koran='sharia' in acht nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jordanië wekt de valse indruk gematigd en modern te zijn en zelfs al zou dat koningshuis moderner zijn, zij zijn afhankelijk, zoals Simon Admiraal terecht stelt, van de zeer reactionnaire islamitische geestelijkheid. Jordanië is ook het land, waarin vele vrouwen voor hun eigen veiligheid in de gevangenis zitten, omdat ze door hun eigen familie met de dood worden bedreigd, omdat ze de "eer" van de familie zouden hebben aangetast.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen