Leuke 'mediterrane' ontwikkeling


Als je zelf rookt heb je meestal geen idee hoe ongehoord smerig de sigarettenrook voor een niet- of ex-roker kan zijn. Je hebt gewoon niet door dat het genotsstokje waarvan je er dagelijks steeds meer vrijwillig tussen je lippen steekt door een ander gezien en ervaren wordt als een kankerstaaf die een stank verspreidt die eigenlijk met niets te vergelijken is. Ik kan tenminste geen vergelijking bedenken. Het heeft wel een flink aantal sigaretten gekost voordat je roken lekker bent gaan vinden maar dat ben je vergeten. Dat is uit je geheugen gewist want zó lang geleden en nu je geheel vrijwillig aan de nicotine verslaafd bent, is roken heerlijk en iedereen die anders beweert, is gek en een enorme zeurkous. Je weet dat het slecht voor je gezondheid is maar mag je alsjeblieft zelf bepalen wat je met je lichaam doet?

Toen ik nog rookte dacht ik er ongeveer zo over. Nu ik niet meer rook, begrijp ik nog steeds hoe heerlijk het voor rokers is om te roken. Ik gun iedereen dat plezier en ik vind het krankzinnig dat

het per 1 juli verboden is in cafés te roken want als je het daar niet kunt doen, waar dan wel? (Maar laten er ook wat leuke rookvrije cafés komen en laat de discussie gaan over welke cafés rookvrij worden.) Ik weet echter niet op welke wijze ik aan mijn blijdschap uiting kan geven dat het per deze voor rokers gevreesde datum niet meer toegestaan is in restaurants te roken. Ik herhaal: in restaurants! Want rook, of die nu van een sigaret, een sigaar of uit een pijp komt, is smerig en de combinatie rook inhaleren en lekker eten gaat niet samen. Misschien was roken ooit deftig, interessant of een teken van rijkdom, nu is roken niet meer cool. Geloof me. En als er één (openbare) plek is waar je gevrijwaard wilt blijven van rook dan is het in een restaurant omdat je daar ongehinderd van het met zorg bereide voedsel wilt genieten dat je met je zuur verdiende geld hebt verdiend. Daar heb je recht op, daar betaal je voor, zo eenvoudig en logisch lijkt me dat.

Ja, natuurlijk is het heerlijk voor rookverslaafden om bij een aperitiefje en tussen de gerechten door een sigaretje op te steken, en bij de koffie en de cognac... ik weet het, ik weet het. Ik heb echter wel meegemaakt dat ik in een behoorlijk prijzige, gezellige en intieme bistro met laag plafond (restaurantrecensent Johannes van Dam gaf het restaurant een volle 8) mijn voorgerecht geserveerd kreeg terwijl er aan de tafel naast mij een heertje doodgemoedereerd een sigaar opstak om zijn voldane gevoel na de overheerlijke gerechten te vervolmaken. Om mij bekommerde hij zich niet, noch was er een kok of een ober die er iets van zei en ik kreeg evenmin korting op mijn rekening wegens derving van eetgenot.

Daar gaat dus zeer terecht per 1 juli een einde aan komen. In België (en enkele andere EU-landen) zijn de restaurants al veel langer rookvrij - Nederland loopt hiermee natuurlijk niet voorop - en oh wat verlang ik ernaar om straks een restaurant binnen te kunnen lopen zonder op zoek te hoeven gaan naar echte voedselgenieters. Want al rookt er iemand slechts één sigaret aan de andere kant van het restaurant, je merkt het vrijwel altijd. Bah! Nee, laten de rokers dan maar tijdens hun etentje even naar buiten gaan om aan hun verslaving toe te geven, daar hebben de mensen in het restaurant tenminste geen last van. Deze 'mediterrane' ontwikkeling, dat men zich vanwege vrij rookplezier vaker op de stoep van de (eigen) woning begeeft, vind ik nu juist wél een leuke ontwikkeling en ik hoop voor rokers dat de winter dit jaar laat laat invalt.

Nee, ik zal niet van mijn rokende medemens verwachten dat hij zo oplettend is dat hij, óók als het regent, geen sigaret opsteekt als we met z'n allen bij de bus- of tramhalte staan te wachten, ik loop wel een paar meters door en zorg dat ik een paraplu bij me heb, en in cafés en coffeeshops hoeft het van mij ook niet, al vind ik wel dat de naam coffeeshop belachelijk is. Noem het ding wat het is: een hasjverkooppunt! Maar het lijkt me niet te veel gevraagd dat rokers het niet in restaurants doen. Dan eventjes niet.

Annelies van der Veer

Reacties Leuke mediterrrane ontwikkeling

8 opmerkingen:

 1. Je bent er weer! Goed!

  Hoe wenselijk ook de rookloosheid is van de betere restaurants, ik zie niet waarom de overheid dit moet regelen.
  Laat de chef-kok of de eigenaar gewoon geen asbakken op tafel zetten. Probleem opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Net als het burkaverbod dient het rookverbod in de horeca gehandhaafd te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het rookverbod is een inperking van de burgerrechten. Ik vind roken erg smerig, en het ook ongezond, maar ben van mening dat mensen moeten kunnen roken als ze dat willen.

  Ik heb ook een hekel aan vuurwerk. Ook dat speeltje staat op de nominatie om 'afgepakt' te worden. Als dat daadwerkelijk gebeurt, zal de ontevredenheid in de samenleving verder toenemen.

  'Geef het volk brood en spelen'

  A.Tjoelker

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik rook zelf wel s een groene belinda en ben daarom een rookster. Toch ben ik voor handhaving van het rookverbod in de meer mans zaken. Ik ga uitsluitend naar horeca tenten waar ik des verplicht in de kelder, maar het liefst buiten, een sigaretje kan roken. Rokers onder een afdak zijn elkaars vrienden. Binnen kom je kennissen tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom richten anti-rokers niet gewoon zelf hun etablissementen op?
  Waarom kunnen restaurants en café's niet gewoon zelf bepalen of ze rookvrij willen zijn?
  Het is te gek voor woorden dat iemand niets te zeggen heeft over wie er in zijn zaak komen, en of er gerookt wordt, te ja of te nee..
  En waarom wel in een zaak, maar niet in een huis? Of in je bloedeigen auto? Onder het mom van kinderbescherming of burenzorg vast ook nog wel door te drukken!
  Het is een walgelijke, levensgevaarlijke trend die heel weinig met gezondheidsbescherming, maar alles met moralistische kwezelarij en tirannie te maken heeft
  Als je sigarettenrook het smerigste vindt dat je je maar kunt voorstellen, overdrijf je dan niet een beetje? En als je niet overdrijft, zou je dan niet voor je het weet vóórstemmen als er geopperd wordt een algeheel rookverbod af te kondigen - ook op straat, wat de griezelige gezondheids- en rein-levenkwezels in New York wel zien zitten?
  Of de onverdraaglijke antirook-en welzijnsfascisten in het Europese parlement, die de import van sigaretten en tabak in heel Europa willen verbieden?
  En waarom zouden we eigenlijk stoppen bij sigaretten? Waarom niet ook drank, onverzadigde en transvetten, suiker en natuurlijk vlees in de ban??
  Een vette straftaks op niet-biologisch dynamisch en duurzaam? En op kleding zonder anti-kinderarbeidwaarborg?

  Ik word hier wel zó ontzettend razend van dat ik me nu al anderhalf jaar het schompes rook, louter als verzetsdaad! De betuttelarij maakt dat ik me genoopt voel mijn gehamsterde honderd watts-gloeilampen te stoken bij klaarlichte dag, de kachel op te poken terwijl de ramen open staan, kleren van bio-katoen te mijden als de pest, en elke dag een biefstuk te verorberen!

  Dood aan alle lijfstijl-fascisten, stivoro-stokers, diversiteitsapostelen en gezondheidsreligieuze pennewips!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dat haar van boven noch nooit Ronnie Tober hep horen singen. Over verboden vruchten

  http://tinyurl.com/45mxfe4

  Haar van boven weet ook niet dat een absoluut boerkaverbod net zo stupide is als een overall rookverbod. Zonder boerka kan ik mij niet incognito over straat bewegen. Elke vrouw die door de Opperlandse belastingdienst als z.g. gewetensbezwaarde is erkend heeft recht op een boerka-vergunning. Alleen onder een boerka mag je straks in New York op straat roken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Denk maar niet dat ze het hierbij zullen laten: Op naar het volgende verbod. Roken is voor de anti-rook-lobby slechts een stok om de hond mee te slaan. Hun ware motivatie is het kunnen bepalen van wat een ander wel of niet mag en/of moet. Een psychologische deformatie dus.
  We zijn dank zij deze mensen op weg naat een leuke samenleving.... maar niet heus.
  Ik rook niet en het roken van een ander doet me helemaal niets. Soms zet ik een raam open en that's it. Dat is ook de oplossing voor de parfumstank die sommige dames verspreiden, hetgeen ik persoonlijk heel wat smeriger vind dan sigarettenrook.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een hekel aan de anti-rook-lobby omdat het betuttelend is en ook door de dwingelandij van de totalitaire EU komt. Het is een vorm van totalitaire regelzucht. Het zijn ook vaak enge clubs. Maar ik ben het wel met Annelies eens dat er in restaurants niet gerookt moet worden en ik kan mij haar bezwaar wat betreft het eten in een restaurant ook voorstellen. Wat café's betreft, zou ik zeggen, laat dat aan de café's zelf over. Als er behoefte is aan rookvrije café's dan komen die vanzelf wel.

  BeantwoordenVerwijderen