Het ongemak van hoofddoeken gaat niet voorbij

Ik ken ze wel hoor, mannen die niets van de islamitische hoofddoek moeten hebben, die donders goed begrijpen dat die doek een belediging voor hen is. Die mannen zijn er, maar het is toch wel eens leuk om een bekende Nederlander (ex-politicus) zich hierover te horen uitspreken. Nog wel op de televisie. Daar moet je toch een beetje lef voor hebben. Hulde voor Arend Jan Boekestijn.

"Een hoofddoekje betekent niets anders dan dat een vrouw haar schoonheid moet verbergen, omdat mannen hun libido niet onder controle zouden hebben", aldus Boekestijn 12 januari jl. in het WNL-programma Ochtendspits. [filmpje: (1 minuut) hierr, inclusief meer dan 800 reacties.]

Daar valt wel iets aan toe te voegen maar weinig op af te dingen. Boekestijn raakt hiermee een zekere kern.

De interviewer, een vrouw, komt helaas niet verder dan het multicultureel volledig geaccepteerde tegenargument dat die vrouwen zelf iets anders zeggen, dat het iets is wat ze zelf willen, om vervolgens over verbieden te beginnen, of dat dan echt moet, ook op scholen?!

Alsof daarmee het onderwerp weer mooi wordt afgesloten, alsof een verdere diepgaande discussie over de hoofddoek onzinnig is. Zoals altijd stopt een hoofddoekdiscussie abrupt.

Want verbieden doe je niet, nee, inderdaad – al is het niet meer dan normaal om overheidsinstellingen en kinderen voor de hoofddoek te behoeden – maar, … wel eens van ontmoedigen gehoord? Vanwege

waar de hoofddoek voor staat en wat Boekestijn in zijn pleidooi slechts voorzichtig aanstipt?

Nee, veel liever verzint men ontelbare malle excuses en relativeringen in het voordeel van de hoofddoek zoals: 'mijn moeder droeg vroeger ook een hoofddoek', 'het is een verworven recht', 'het is maar een kledingstuk', 'nonnen stonden vroeger ook gesluierd voor de klas en daar had niemand bezwaar tegen', 'je mag deze vrouwen hun geloof niet afpakken', 'alle religies zijn vrouwonvriendelijk', 'iedereen mag toch zeker zelf weten wat ie draagt', 'anders mogen deze vrouwen niet naar buiten, werken, sporten, etc..', 'ze zijn zo zielig', 'laat ze toch met rust', 'het is hun eigen keuze', etc. etc. Excuses die makkelijk te ontkrachten zijn en waarna de hoofddoek nog steeds staat voor de ongewenste ongelijkwaardigheid tussen de man en de vrouw.

Goed, lichamelijk steken man en vrouw iets anders in elkaar maar gelukkig zijn we hier inmiddels al zover dat we in veel, ja heel veel situaties mensen van beide geslacht als gelijkwaardig behandelen. Gelukkig maar. Dus waarom zou een vrouw met een hoofddoek haar schoonheid moeten verbergen? En als mannen het niet zouden kunnen, waarom zouden vrouwen hun libido dan wél onder controle kunnen houden? Waarom is het alleen de vrouw die alle schaamte in de islamitische cultuur moet dragen? Nee zeg, dat is discriminatie, dat heeft niets meer te maken met de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

De hoofdoek is een regelrechte uiting van deze achterstelling van de vrouw. We willen die hoofddoek niet omdat we het ons niet kunnen veroorloven de vrouw niet als gelijke te behandelen. Geen seksescheiding meer. De vrouw is noch een hoer noch een madonna.

Iedereen die beweert dat het wel mee valt, dat het wel over gaat, dat het wel minder wordt, dat we toch allemaal mensen zijn, of die de discussie over de hoofddoek als sensatie, polarisatie of respectloos afdoet, die vergist zich enorm. Uitdragers van relativeringen als deze zorgen er slechts voor dat de discussie opnieuw en opnieuw gevoerd zal worden. Deze discussie zal niet verdwijnen, en terecht want de boodschap die de islamitische hoofddoek verkondigt hoort hier, in de moderne westerse samenleving, nu eenmaal niet thuis.

De islamitische hoofddoek gaat niet zomaar verdwijnen maar zal wel teruggedrongen moeten worden in het extremistische orthodoxe hoekje waar die thuishoort. Hiervoor is een ferme stellingname tegen de hoofddoek noodzakelijk. Met tenenkrommende Jip en Janneke-argumenten die pleiten voor de hoofddoek moet eindelijk eens worden afgerekend.

Want juist daardoor blijft het ongemak van hoofddoeken bestaan, juist door alle al dan niet goed bedoelde positieve discriminatie blijft deze schaamlap de schoonheid van veel te veel vrouwen bedekken.

AVe

18 opmerkingen:

 1. Vraagje.
  Mogen islamitische vrouwen eigenlijk 'n BH dragen ?
  Of is dat verboden door de islam?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk eens naar de houding van de gehoofddoekte vrouw: loopt zij rechtop, schouders naar achter, kin vooruit? Zet zij met fiere passen haar voeten rechtvooruit? Ik vind dat nog altijd het allersterkste argument dat de hoofddoek slecht is voor de vrouw. Zie wat er met de vrouw gebeurt als zij een tijdje gedoekt is, zij wordt in korte tijd jaren ouder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vrouwen met hoofddoeken hebben een vooruitziende blik. Door de islamisering zal Nederland in een dorre woestenij transformeren. En zoals wij allen weten is zo'n doek rond het gezicht een uiterst afdoende bescherming tijdens zandstormen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Uitstekend artikel over de sluier in National Review van Claire Berlinski; over haar eigen worsteling over de kwestie..

  "Istanbul — I moved here five years ago. In the beginning, I was sympathetic to the argument that Turkey’s ban on headscarves in universities and public institutions was grossly discriminatory.
  And let’s be perfectly frank. These bans are outrages against religious freedom and freedom of expression. No modern state should be in the business of dictating what women should wear.

  All true. And yet the burqa must be banned.

  It seemed perverse to me though. It would to any American; politically, we all descend from men and women persecuted for their faith. So I was, I decided, on the side of these women.

  But that was when I could still visit the neighborhood of Balat without being called a whore


  http://www.nationalreview.com/articles/print/243587

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoofddoek is als een vlag voor de Islam, de Theocratie. Wat volgt is Sharia. Zolang de multiculti's met hun dooddoende mantra's geen kritische en inhoudelijkheid willengeven aan de Westerse drama's rond de Islam, zolang/zokort zal het zijn voor we allemaal met dit zogenaamde onbeduidende hoofddoekje lopen. ( maar natuurlijk omdat we dat allemaal willen uit "respect"voor de Islam. ISLAM is een politieke ideologie onder de noemer Geloof. Het nieuwe paard van troje. Weg met Die hoofddoekenvlag van Islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. citaat: De hoofdoek is een regelrechte uiting van deze achterstelling van de vrouw.

  Het punt is: wij weten dat, moslimmannen weten dat, alleen moslimvrouwen is wat anders wijsgemaakt, of hebben zichzelf wat anders wijsgemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is eigenlijk een gevecht tegen windmolens, een gevecht tegen de overheid (en niet zozeer tegen moslims).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De hele hoofddoekjes discussie werkt steeds weer polariserend tussen voorstanders en tegenstanders. Dit komt het wezenlijke probleem niet ten goede. Wat de kern van de discussie zou moeten zijn is het volgende: De vrouw binnen de Islam wordt vanaf haar geboorte aangepraat dat ze onrein en zondig is. De vraag wordt dan ""is dit een legitieme gedragscode of een verfoeilijke"". Ik zelf kies voor het laatste. Ook gaat de Islam ervan uit dat op basis van deze ""met de geboorte"" meegekregen onreinheid de vrouw na overlijden zal komen te branden in de hel. Enkel door in haar aardse leven zoveel als mogelijk zich te onderwerpen aan de wil en geboden van Allah (zijn naam is geprezen) kan zij haar eeuwig branden inperken. Islamitische vrouwen die aangeven geheel vrijwillig een hoofddoek, burqa of niqaab te dragen moeten zich afvragen in hoeverre er sprake kan zijn van vrijwilligheid. Ook al gebruiken ze de hoofddoek als protest tegen de westerse leefwijze dan nog kan er in mijn visie geen sprake van een vrijwillige keuze zijn. Dat de vrouw in Islamitische landen op alle fronten benadeeld en in haar vrouw bij voortduring vernederd wordt wordt zal duidelijk worden in het (in geheim opgenomen) you tube filmpje. Dit filmpje opgenomen in IRAN laat zien dat uitgestoten vrouwen (met hoofddoek)""om te overleven"" gedwongen zijn zich aan te bieden in de prostitutie. Dit filmpje toont aan hoe pervers en mensonterend een Islamitische samenleving is. Gebruik onderstaande link in je browser en huiver. Onbegrijpelijk dat de linkse politiek hiervan wegkijkt.

  http://www.youtube.com/watch?v=3Wv8CFQ3iN4&feature=&p=EF94B244BBD5B4B2&index=0&playnext=1

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er bestaan vrouwen met een hoofddoek maar eigenlijk bestaan vrouwen met een hoofddoek niet meer. Ze zijn visueel uitgeschakeld en ze doen er niet meer toe.

  Door de bij de hoofddoek behorende wijde lappen stof die een jas moet verbeelden hoeven ze niet meer te letten op hun lijn of gewicht. De meesten groeien dan ook nog behoorlijk, maar alleen in de breedte.

  Aan het formaat van hun tent c.q. jas kun je globaal aflezen hoeveel obesitas eronder schuilgaat. De houding doet er ook niet meer toe, vandaar dat het geval zich meestal voorover gebogen over straat voortsleept onderwijl onhoorbaar Allah en echtgenoot verwensend.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geen enkele vrouw zal kunnen ontkennen dat er vrouwen zijn die lijden onder de sluier. Alleen dat al zou reden genoeg moeten zijn om niet meer van de sluier te kunnen houden, maar deze solidariteit met andere vrouwen ontbreekt bij 'vrijwillige' hoofddoekdraagsters. De onderwerping aan het geloof en de gemeenschap is in ieder geval sterker.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wordt het niet eens tijd voor de ASB(de anti-sluier beweging)?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tussen de regels door lees ik dat die uitspraak van Boekestijn dus is gedaan aan de ontbijttafel van WNL. Dus die mevrouw die de boel met een dooddoenertje dacht af te moeten sluiten werkt goed beschouwd in de zendtijd van een publieke omroep die ‘de PVV-aanhang’ meer bij het bestel moet zien te betrekken. Mag ik dan opnieuw vaststellen dat dát met WNL op deze manier niet erg gaat lukken? Een rechte omroep vraagt om een rechtse redactie en dito programmamakers. En dat vraagt dan allereerst om een strenge sollicitatieprocedure, maar WNL denkt het met een peloton onbenullen af te kunnen. Een afdankertje van BNR, een grijze muis uit TweeVandaag, wat losse flodders van de Telegraaf en wat met de hakken over de sloot afgestudeerd grut van de School voor de Journalistiek. Tja, dan krijg je dat. Plak er het etiket van bijvoorbeeld de TROS, VARA of KRO op en niemand merkt enig verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als het in Istanbul sneeuwt en het buiten min 10 graden is stroomt op zondag namiddag de serre van het Kempinski vol met vrouwen. English Tea. De oudere helft draagt hoofddoekjes van anatolische snit. De jongere helft kekke davy crocket mutsjes met beverstaart en al. Allemaal dragen ze een enkellange nerts. De ene nerts van goedkope persianer patjes en de andere van kostbaar sabel. Het gekakel en getweet over Prins Konstatin V is tot ver over de Bosporus te horen. Alle dames zijn kletsnat van hem. Hij is de beoogd Kalief. Dixit Cassandra.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geen gek idee Lia, maak daar alleen AHB van: de anti hoofddoek beweging?!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Alle godsdiensten van de wereld verkondigen zelfdiscipline, zeker in het geval van sexuele begeerte. Alleen de islam niet. Daar worden de "dierlijke instincten" geprojecteerd op de vrouw, die de verantwoordelijkheid moet dragen voor de zogenaamd onbeheerste en onbeheersbare geilheid van de man.

  Het is de schuld leggen bij het slachtoffer dat je eerst tot slachtoffer hebt gemaakt.

  Het sluit naadloos aan bij de nieuw-linkse policor dubbelspraak, waar ook de slachtoffers tot daders worden.

  Heeft een inbereker uw huis leeggehaald? Eigen schuld, dan had u A: maar niet zulke mooie dngen in huis moeten hebben en B: dan had u die spullen maar ergens diep onder de grond moeten verstoppen en een hoge muur om uw huis moeten bouwen/ Dat u bestolen bent is geheel aan uzelf te wijten. Dan had u de begeerte van de dief maar niet moeten opwekken door iets waardevols te bezitten en dat openlijk te tonen. De dief is dus het slachtoffer en het slachtoffer de dader.

  Islam sluit in dit opzicht prima aan bij het communisme, waarin persoonlijk eigendom een misdaad tegen het collectief en je een misdadiger wordt zodra je je leven boven de armoede uit wilt trekken.

  De omkering van waarden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ook de redactie van Intermediair doet gezellig mee:

  "Toen ik heel klein was droeg mijn moeder wel eens een hoofddoekje. Een soort grote, zijden zakdoek, koddig gestrikt onder haar kin. Brigitte Bardot heb ik er ook wel eens mee gezien. Jammer eigenlijk dat geen enkele autochtone vrouw zo'n ding nog draagt, sinds we de hoofddoek collectief zijn gaan associeren met de islam. Want het stond mijn moeder best charmant."

  Pag. 12 Kees Versluis over de boerka.

  www.intermediair.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De belachelijke onbenullen met de hersenen van een kip, waarvan AVE weer stuitende voorbeelden laat zien, verdienen niet om in vrijheid te leven.

  BeantwoordenVerwijderen