Ex-kraker Jojo doorbreekt de omertà

Ex-kraker Jojo doorbreekt de omertà

De val van Wijnand Duyvendak is niet veroorzaakt door de onthullingen over de poging tot brandstichting bij topambtenaar George Verberg, maar doordat een van zijn maatjes van toen is gaan klappen. Dat is de strekking van een opvallend artikel op de website Ravage Digitaal, de digitale krant van de hedendaagse kraakbeweging.

Onder de kop ‘Ex-bluffer pleegde karaktermoord’ beschrijft auteur Roel van den Bosch, dat de op handen zijnde onthullingen van Jo (‘Jojo’) van der Spek over Duyvendaks actieverleden donderdag de definitieve klap betekenden voor Wijnands politieke carrière als Kamerlid van GroenLinks.

Jo was vol lof over Wijnand, maar in feite gaf hij met deze lof een ‘judaskus’ aan Duyvendak, wiens opmars naar het pluche altijd met argwaan is gevolgd door de harde kern van het activisme. Volgens Ravage waren de opnamen met ‘Jojo’ al gemaakt voordat Duyvendak zijn persconferentie aankondigde. Conclusie: Om een directe en vernietigende confrontatie met zijn mededader bij Nova te ontlopen, besloot Duyvendak de handdoek in de ring te gooien.

Jojo van der Spek heeft nog iets opmerkelijks gedaan. Hij heeft de binnen de kraakmafia geldende omertà doorbroken. Ik citeer nogmaal Ravage: “Jo heeft in dat interview een oude code doorbroken. Het is een publiek geheim dat de bedoelde inbraken door Onkruit zijn gepleegd, en dat Wijnand daarin een organiserende rol vervulde. Maar nooit heeft iemand precies uit de doeken willen doen, wie er welke rol vervuld heeft. Enerzijds omdat het niet om de persoon ging, maar om de actie. Anderzijds, omdat niemand een ander er bij wilde lappen.”

Hier geldt dus de code van de politieke onderwereld, waar ook Wijnand Duyvendak deel van uitmaakte. Om met Femke Halsema te spreken: die man is buitengewoon integer.

Carel Brendel

3 opmerkingen:

 1. Ter voorkoming van onnodige misverstanden wil ik graag het volgende preciseren:
  Voor de goede (volg)orde:
  Marcel Ouddeken van NOVA belde mij donderochtend 14 augustus om 10 uur met wat vragen over mijn ervaringen met Wijnand. Ik kende Marcel al van een programma dat hij eerder heeft gemaakt over Papa Sakho, de kunstenaar uit Senegal die de Schipholbrand overleefde. Integere jongen wel, die Marcel.
  Afijn, ze kwam diezelfde middag om half 2 met camera en geluidsman om met mij te praten. Eerlijk gezegd had ik eerder op radio 1 wel vaag iets gehoord over iets in de krant, maar ik was nog niet wakker genoeg om het precies te pakken.
  Hoe dan ook, de brief van Verberg was bij geen van ons bekend en daar is ook niet over gesproken.
  Direct na het interview zijn we naar het IISG gestapt om ter plekke oude Bluf!s te bekijken. Dat staat in het gastenboek: 15.20 kwamen we binnen bij het IISG.
  Dit zijn harde feiten, die je kuiint checken. Het is dus toch anders dan verondersteld wordt door Roel. Ook voormij kwam het aftreden van Wijand als een verrassing.
  Voor wie nog meer wil checken: Radio M2M heeft het complete interview van NOVA met Jo op internet gezet.

  http://m2m.streamtime.org/

  Over mijn meningen kun je discussieren, over bovenstaande feiten volgens mij heel moeilijk.

  leve de radikale openbaarheid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elma Drayer is terug! In Trouw, 21.8.2008

  Hoog tijd dat we afrekenen met de jaren tachtig


  Het enige verstandige dat vorige week uit de mond van Wijnand Duyvendak rolde was ’s mans oproep om de jaren tachtig grondig tegen het licht te houden. Die zijn volgens het gevallen Kamerlid nooit helemaal verwerkt.
  Lees het artikel
  Click here to find out more!

  Goed idee, natuurlijk. Bijna alle decennia van de vorige eeuw zijn op enig moment bediscussieerd, heroverwogen en opnieuw ingekleurd. Dat de jaren tachtig nu aan de beurt komen is even logisch als onvermijdelijk.

  Maar zie. Veruit de meeste oud-kameraden van Duyvendak blijken daar héél anders over te denken. Hoezo afrekenen met de jaren tachtig? „Omdat bij jou nu pas de schellen van de ogen zijn gevallen”, schreef een van hen dinsdag in de Volkskrant, „moet daarom nu iedereen die in die jaren actief was verantwoording gaan afleggen?”

  Niet moe worden ze erop te wijzen dat wij de eventuele ontsporingen ’in de context van die tijd’ moeten zien. Zo noemde een filosoof het gisteren in deze krant ’kortzichtig’ om subversieve daden achteraf te veroordelen. „Wij zijn kennelijk niet meer in staat te begrijpen dat dergelijke acties bij een manier van politiek hoorden die eigen was aan links.”

  Ook mogen de oud-kameraden ons er graag aan herinneren dat het radicale actiewezen de Nederlandse natie onnoemelijk veel goeds heeft gebracht. Had dat zijn tanden niet laten zien, het land was bij wijze van spreken nu bezaaid geweest met kerncentrales. En vooral de kraakbeweging dienen wij te prijzen. Zonder haar belangeloze inzet was er, zeg maar, geen sociale woning ooit nog gebouwd.

  Ik graaf wat in het geheugen. Wat merkte ik van de heldendaden van mijn krakende generatiegenoten?

  Toegegeven, misschien had ik er –bourgeois als ik toen al was– te weinig oog voor. Mijn enige betrokkenheid bestond er vrees ik uit dat ik destijds toevallig een kamer huurde vlak bij de kruising waar op 11 oktober 1982 een tram in de fik ging na de ontruiming van de Lucky Luyk. Ik herinner me tranende ogen, prikkende slijmvliezen, en hoe ik urenlang mijn straat niet in mocht. De gelatenheid waarmee ik het ongemak onderging, verbaast me achteraf nog het meest.

  Lees hier verder:
  http://www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article1066122.ece/drayer_Hoog_tijd_dat_we_afrekenen_met_de_jaren_tachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ххх малолетки онлайн http://free-3x.com/ очень юные малолетки видео порно free-3x.com/ онлайн видео секса с молоденькими девчонками [url=http://free-3x.com/]free-3x.com[/url]

  BeantwoordenVerwijderen