Dijen als van een notenkraker


Dijen als van een notenkraker


Madonna wordt vandaag vijftig jaar. Geen reden om bij stil te staan als er vorige week niet zo'n opvallende foto van de bijna vijftigjarige in een van die gratis dagkrantjes stond afgedrukt. Elke foto kan natuurlijk geschikt zijn om iemand er onvoordelig uit te laten zien, dat is niet zo moeilijk, maar je moet wat in huis hebben voor een mooie foto; een beetje fotograaf kan zelfs de jonge Amy Winehouse er fris uit laten zien.

De foto van Madonna, met haar ogen half gesloten, is weinig flatteus. Alsof de fotograaf wil zeggen dat het nu definitief met deze vrouw afgelopen is. Dat is de bijna triomfantelijk aandoende boodschap. Volgens het onderschrift is Madonna ook nog eens zwaar ondervoed en zo goed als uitgeput. Ze ziet er inderdaad wat dunnetjes uit, om niet te zeggen afgetraind want haar blote armen tonen gebundelde armspieren van een atleet die op het punt staat naar de Olympische Spelen af te reizen. Beetje griezelig.

Vorige week zag ik ook haar jongste video clip (Give it 2 me) waarin de beelden zo snel wisselen dat het je moeite kost een eerlijke indruk te krijgen van dit vrouwenlichaam van middelbare leeftijd, ook al beweegt Madonna zich als een hippe, geraffineerde paaldanseres maar dan zonder paal en gaat ze als vanouds gekleed in super sexy, weinig verhullende lingerie setjes en zijn de kruisposes veelvuldig. Maar te kort, te vluchtig dus.

Het lijkt me overdreven haar ondervoed te noemen maar wat moet deze vrouw zich te pletter trainen om haar jeugdige en sexy image in stand te houden. En wat trekt ze er niet allemaal voor aan! Niemand hoeft op latere leeftijd echt dik te worden maar kan het niet wat makkelijker, waardiger en zachter? Wie valt er nu voor dijen als van een notenkraker?

Madonna is nog steeds een hele mooie, begerenswaardige vrouw. In een eenvoudige doch aantrekkelijke jurk zou dat al snel tot uiting komen, veel beter zelfs dan wat ze in zo'n trendy video clip laat zien. Wat een vergeefse moeite! Want voor wie doet ze dat?

Ik herinner me de film In bed with Madonna uit 1991 waarin medewerkers er openlijk aan twijfelen of Madonna vijf jaar later nog steeds dezelfde kruisposes (in meerdere betekenissen) en andere onzedelijke danspasjes op het podium zou brengen. Doet ze het voor hen?

Hoe zit het met haar publiek? Welk publiek bedient ze met zo'n clip? Ray of light is een van haar beste cd's en ik luister er zo nu en dan nog graag naar maar als ik haar jongste video clip zie, kan ik toch niet zeggen dat ik me nog tot haar publiek kan rekenen. En wat denkt een achttienjarige eigenlijk bij die beelden?

Toegegeven, ik zie geen enkele mannelijke muzikant van vijftig haar dit nadoen. Petje af voor Madonna! Nog steeds, maar ik ga wel eens twijfelen als ik haar zo bezig zie, het is toch een beetje hoog gegrepen. Ik vraag me af of ze ooit 'mee gaat groeien' met haar publiek. Of zal het gaan zoals ze in de clip zingt: "No one is gonna show me, how! No one is gonna stop me, I can go on and on and on....!")? Om vervolgens aan het einde uitgevloerd op de grond te gaan liggen...

Of is dat een stille hint?

Fatima de Boer-al-Husayn

12 opmerkingen:

 1. I LOVE MADONNA!!!!!!!!!!!!
  Big Love

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Fatima, er zijn mannelijke 50+ musici genoeg die de flauwe sexkul van Madonna en haar vrouwelijke collega's helemaal niet nodig hebben. Neil Young, bijv. en wat te denken van vaak stokoude blues- en jazzmusici die het publiek in vervoering kunnen brengen met hun muziek en niet met hun tieten of dijen?
  Gelukkig zijn niet alle vrouwelijke artiesten zo laag-bij-de-gronds, maar vrouwelijke musici die beoordeeld kunnen worden op hun muzikale kwaliteiten moeten toch vooral in de uitvoeringspraktijk van de klassieke muziek gezocht worden.
  Als ik een vrouw was dan zou ik plaatsvervangende schaamte voelen voor iemand die mijn sexe zo belachelijk maakt als een Madonna.
  Gelukkig weet ik beter. Vrouwen kunnen geweldige musici zijn, ook op hogere leeftijd, net als mannen, en niet vanwege hun tieten en dijen.
  Gr. Ben van Rijswijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Madonna 50 jaar? Ik heb altijd gedacht ouder te zijn dan zij. Voor mij was Bette Midler een ikoon en Madonna een product. Bette Midler buit haar sensualiteit op humoristische wijze uit. Van Madonna heb ik altijd het idee gehad dat ze veel berekenender is. Wat ik wel aan haar waardeer dat ze haar sexy uitstraling combineert met ongenaakbaarheid. Ze lijkt er nooit op uit mannen te behagen. De boodschap dat je sexy kan zijn en toch niet benaderd wil worden door mannen spreekt me wel aan.

  Dit jaar heb ik met oud en nieuw de registratie van haar 'jezusshow' gezien. Ik meen te weten dat ze (op jeugdige leeftijd) sexueel is misbruikt. Als ik dan zie hoe ze zich tentoonstelt in die show kan ik dat wel plaatsten. De agressieve dominantie die ze uitstraalt is een begrijpelijke reactie. Ze hangt zichzelf aan het kruis als slachtoffer en maakt zich groot als dader. Ik kan als ik zoiets zie niet anders concluderen dat dat ze 'het niet verwerkt heeft'. Net als jij Fatima mis ik het zachte. Er zijn meer aspecten aan liefde en lust dan de kanten die zij ervan toont.
  En wat voor rolmodel is ze voor haar fans? Welke boodschap pikken zij op? Als mijn kind haar fan zou zijn zou ik vaak sensuele voorlichting geven.
  En om het helemaal goed uit te leggen samen naar een show van Bette Midler in Las Vegas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Fatima,

  U bent waarschijnlijk nog lekker jong.
  Ik moest tenminste een beetje glimlachen toen ik las, dat u meende dat het lichaam van oudere vrouwen niet dikker behoefde te worden.
  Wishful thinking!
  De natuur heeft daarover andere ideeën dan u, vrees ik.
  Het wordt, zeker boven de 60, allemaal wat ronder en men komt op die leeftijd geen erg indrukwekkende tailles meer tegen, zoals ook Madonna waarschijnlijk zal gaan ervaren.
  Toen ik haar leeftijd had, droeg ik overigens ook nog maatje 36, en dat heb ik tot zo ongeveer 59 jaar vol kunnen houden, maar toen veranderde het toch echt...
  Maar maakt dat wat uit?
  Ik vind Madonna nu heel charmant om te zien en dat zal ze waarschijnlijk ( op een andere manier) nog steeds zijn als ze 70 is en heeft ze tegen die tijd ook allerlei frustraties overwonnen en achter zich gelaten.
  Hopenlijk heeft ze dan een man van ongeveer haar eigen leeftijd, die daar heel blij mee zal zijn.
  Hoewel veel jongeren zich dat nauwelijks kunnen voorstellen, zijn er veel belangrijkere dingen dan de vorm van het lichaam ( in dit geval o.a. de dijen) en het uiterlijk in het algemeen.
  Er wordt wat áfgeleden om die buitenkant!
  Mensen die zo op hun eigen uiterlijk en dat van anderen focussen moeten één ding onthouden: geniet van wat u nu hebt en weet, dat het in de toekomst alleen maar minder wordt, bij iedereen.
  Nu... so what?
  Ik gun Madonna en een ieder om, boven de 60, net zo gelukkig en actief te mogen zijn als mijn man en ik dat zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Madonna is een provocatie naar de islam. Uiteraard wordt ze op deze site in het zonnetje gezet, maar ondertussen doet zij afbreuk aan alle fatsoensnormen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Madonna weet het toch maar weer voor elkaar te krijgen: mijn dochter en haar vriendinnen zijn er dol op, en vinden het ongelofelijk dat Madonna ook in mijn jeugd een popidool was. Maar ja, laatst keken we even naar Cher en Tina Turner bij Oprah (tegen de zestig en boven de zestig) en Tina weet ook nog steeds hoe ze makes her legs talk.
  Madonna werkt hard om eruit te zien zoals zij dat wil, en de lenigheid te behouden die zij wil. Haar interpretaties van vrouwelijkheid hebben een enorme impact gehad, en telkens wist zij zichzelf opnieuw te definiëren in plaats van cliche te worden.
  De vrouw die het verst van een hoofddoek verwijderd is als maar mogelijk is. Fantastisch. Waarom zou die dik moeten worden? Is dat de kift ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach ja Madonna.. Ik ben nooit een fan van haar geweest want zingen kan ze niet maar haar onafhankelijkheid spreekt me wel aan. Jammer dat ze iets doorschiet met haar uiterlijk.
  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, Madonna ook alweer 50. Ze is me net een paar maanden voor.
  Ze is een stijlicoon, dat zeker. Bij Madonna denk ik direct aan de Kaballa, die ‘leer’ heeft ze weer op de kaart gezet.
  Ik hoop niet dat ze zo lang doorgaat als Tina Turner, die heeft ook van die benen zoals jij beschrijft.
  Leven zónder de spotlights is niet makkelijk voor dit soort mensen, dat blijkt maar al te vaak.

  (ingezonden)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. GeenStijl heeft de foto geplaatst waarover Fatima het in haar tekst heeft. Alleen hebben ze haar gezicht weggelaten.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/08/madonna_50.html

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Is het niet een zeer ordinaire vrouw die niet kan zingen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. "Kan het niet allemaal wat zachter, wat waardiger"?
  Waarom kan gespierd en afgetraind niet waardig zijn? Ik heb me altijd afgevraagd waarom er zo wordt gezeken als vrouwen wat ouder worden en nog steeds in 'jonge kleding' gehuld gaan.

  Madonna hoeft niet met haar fans mee te groeien, haar fans doen dat wel met haar.

  Leve de onafhankelijke gespierde Madonna! Hoera!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een bedroevende visies allemaal weer. Madonna is globaal gekroond tot 'Queen of Pop'. Pop staat dus voor 'populair', en je kunt alleen maar tot de groep populair behoren als je met de tijd meegaat. Duffe vergelijkingen met vooroorlogse helden gaan dus gewoon niet op; je bent een popicoon als je de populariteit weet te voorspellen. En als je de historie van Madonna er op naleest, heeft ze dit altijd nog gedaan.
  Het is altijd leuk om te concluderen dat een icoon na 4 jaar een breuk veroorzaakt; als er een groep vóór is, ontwikkelt zich er binnen 4 jaar een groep er tégen.
  Dat simpele feit resulteert na een carrière van 30 jaar dat Madonna altijd iedereen vóór is, en dan ben je een kunstenaar.

  BeantwoordenVerwijderen