RaRa, wie lijkt er op Gandhi?

Update 3: 15.8.2008: Mijn tragische heldin Femke

Update 2: Na het demoniseren nu het remoniseren (Exit Duyvendak)

Update: GroenLinks heeft voor 19.15 uur (live op radio 1) een persconferentie aangekondigd van fractievoorzitter Femke Halsema en kamerlid Wijnand Duyvendak. In Den Haag wordt aangenomen dat Duyvendak daar bekend zal maken dat hij opstapt.
(Bron: teletekst)

RaRa, wie lijkt er op Gandhi?

Wijnand Duyvendak was burgerlijk ongehoorzaam. Hij brak in voor de goede zaak. Daarom moeten we 23 jaar na dato niet zo hard vallen over het Kamerlid van GroenLinks. De opwinding rond zijn inbraak bij het ministerie van Economische Zaken (EZ), waar hij plannen voor de bouw van kerncentrales wist te ontvreemden, is niet meer dan een hetze van rechtse media als De Telegraaf en Geen Stijl. Dat is in het kort de denkwijze van de leiding en het kader van GroenLinks. De partij blijft op een enkele uitzondering na (politicoloog Meindert Fennema) volledig achter de ex-inbreker staan.

Eigenlijk is Duyvendak een held, een gemankeerde winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, die in de voetsporen trad van grote mannen als Mahatma Gandhi en Martin Luther King. Oud-communiste Elsbeth Etty haalt de twee grote namen aan in haar NRC-column.

Max van Weezel van Vrij Nederland, eveneens ex-lid van de CPN, springt ook al in de bres voor de bedreigde GroenLinkser: “Wat (Duyvendak) kennelijk over het hoofd zag, was dat actiemethoden die anno 1985 de normaalste zaak van de wereld werden gevonden, nu als onwettig en onfatsoenlijk worden afgekeurd.”

De in 1985 gestolen documenten werden door Wijnand en zijn koevoetbrigade overigens gepubliceerd in het krakersblad Bluf!, waarvan Wijnand redacteur was. Aan het slot van het Bluf!-artikel kunt u nog eens nalezen hoe Duyvendak in de voetsporen trad van geweldloze helden als Mahatma Gandhi en Martin Luther King.

Citaat:

“INBREKEN KAN IEDEREEN”

Tenslotte geven wij hieronder onder het motto ‘inbreken kan iedereen’ een lijstje van adressen van hoge ambtenaren van EZ en de weken dat ze vakantie opgenomen hebben. Om effe te kontroleren of ze inderdaad weg zijn vermelden we ook de telefoonnummers. Voor mensen met gewetensnood: onderstaande personen zijn de direkteur-generaal van energie, zijn plaatsvervanger en topmedewerkers van de direktie elektriciteit en kernenergie. Als zodanig zijn zij verantwoordelijk voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Verstoor de rust van deze onruststokers!”

Hierop volgt een lijstje van namen, adressen, telefoonnummers en vakantieperodes van een aantal ambtenaren. Volgens Duyvendak-verdedigers als Van Weezel waren inbraak, bedreiging en intimidatie kennelijk ‘de normaalste zaak van de wereld’.

Goed, de Nobelprijs voor de Vrede is misschien te hoog gegrepen voor Wijnand, maar misschien kunnen we de Singh Varma-prijs nieuw leven inblazen en een andere bestemming geven, zodat onze gemankeerde Nelson Mandela alsnog de gepaste eerbewijzen ontvangt.

Carel Brendel

Carel Brendel is auteur van Het verraad van links (Uitg. Aspekt)

8 opmerkingen:

 1. Wat mij betreft overstijgt deze zaak verre het persoonlijk lot van Wynand Duyvendak. Het door links meestal geclaimde "morele gelijk", waarmee "rechts" bij voorbaat en zonder daarvoor argumenten aan te voeren als fout kon worden afgeschilderd, heeft tot dit grensoverschrijdende gedrag geleid. De geschiedenis leert overigens dat in naam van de "goede zaak" de gruwelijkste schendingen van de mensenrechten en moordpartijen hebben plaatsgevonden. De houding van links lijkt daarmee een beetje op het religieuze gelijk waarmee godsdiensten andersdenkenden verketteren en desnoods ook verbranden. Ook zonder dat je inbreekt of ambtenaren bedreigt is de arrogante linkse "morele superioriteit" echter in strijd met democratische principes.
  Duyvendak is slechts een symptoom van de ondemocratische houding van veel linkse "verbeteraars" en daarom moeten we ons vooral niet beperken tot Wynandje moet hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hier een advertentie voor mij liggen uit het blad Bluf, waarvan Duyvendak zowel hoofdredacteur als de enige journalist was.
  Het betreft hier nr. 166, ban 18 april 1985.
  Wat lees ik hier? " F.15.000.- beloning voor het liquideren van Karol Wojtila, alias Paus Johannes Paulus II: te gebeuren tussen 12 en 15 mei.
  NA TWEE EERDERE POGINGEN MOET HET LUKKEN."
  Kijk... dat gaat nog een stapje verder dan inreken.
  Dit stond afgedrukt in het boek 'RaRa, wie ben ik?' van Peter Siebelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben erg blij dat Duyvendak op moet stappen. Jammer alleen is dat hij nog redelijk goed wegkomt met een goed wachtgeld en een goed pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is een schone taak voor de journalistiek om nu eens uit te zoeken of Wijnand Duyvendak ook bij de terroristische organisatie RaRa betrokken was. Uit een artikel van de onderzoeksjournalist Joost Niemöller (dat in 2003 in HP/De Tijd werd gepubliceerd) blijkt namelijk dat er sterke aanwijzingen zijn dat Duyvendak inderdaad deel uit maakte van RaRa.

  Over Duyvendak heb ik overigens een dossier op mijn website gepubliceerd. Via dat dossier is ook het artikel van Niemöller te vinden.

  Zie: www.luxetlibertas.com/wijnand_duyvendak_1.html

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lees ook 'Links mag inbreken voor goede zaak en rechts niet?' door Afshin Ellian in Elsevier: 15.8.2008.

  Gedeelte over Dick Pels:

  'Schijterig'
  Femke Halsema heeft terecht afstand genomen van het verleden van Duyvendak. Bovendien vindt zij dit verleden schadelijk voor de GroenLinks.

  Deze redelijke en rechtsstatelijke houding van Halsema wordt hier en daar bekritiseerd door sommige GroenLinkers. Dick Pels, socioloog en lid van GroenLinks, noemt bijvoorbeeld de reactie van Femke ‘schijterig’.

  Waarom zo’n lompe kwalificatie? Omdat Duyvendak geen mensen zou hebben bedreigd en geen poging tot moord hebben begaan. Pels heeft bewondering voor mensen als Duyvendak: 'Die durft tenminste door te pakken. Daar hebben we er te weinig van in de politiek.' Kennelijk denkt Pels dat met uitzondering van geweldsdelicten alle andere wetten niet serieus hoeven te worden genomen.

  Terreur
  Overigens was hier wel sprake geweest van enige vorm van bedreiging en terreur. Daarvoor is Duyvendak zelf eerlijker dan zijn ideologische aanhang.

  Zo verontschuldigde hij zich in een brief aan oud-directeur-generaal Economische Zaken: 'Er is geen enkele rechtvaardiging – nooit! – voor een dergelijke inbreuk op de privacy en aantasting van de persoonlijke levenssfeer. De overlast en bedreiging die u en uw gezin hebben ervaren vind ik afschuwelijk. Het moet een verschrikkelijke ervaring zijn geweest.'

  Voor deze houding van Duyvendak kan ik zeker respect opbrengen. Maar niet voor dat goedkoope 'schijtverhaal' van Dick Pels.

  Lees hier verder:
  http://www.elsevier.nl/web/Afshin-Ellian.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De website fok.nl roept op de woning van GroenLinks-leider Femke Halsema in brand te steken. "Ik zou het buitengewoon toejuichen als iemand eventjes buitengewoon integer het woonadres van Femke Halsema opsnuffelt, en die tent buitengewoon integer in de fik steekt. Dat wijf verdient niet beter", schrijft iemand die zich Driek noemt onder de kop 'Femke Halsema moet dood!'

  De auteur reageert op het feit dat Halsema haar partijgenoot Wijnand Duyvendak integer heeft genoemd. Duyvendak kondigde donderdag aan zijn Tweede Kamerlidmaatschap neer te leggen na publicaties over zijn verleden als actievoerder. Hij was onder meer als redacteur van het krakersblad Bluf! in de jaren '80 betrokken bij een oproep tot geweld tegen ambtenaren. Een woordvoerder van GroenLinks wilde vanavond niet zeggen of Halsema aangifte gaat doen tegen de 'jongerensite' fok.nl. Ook verder wilde de woordvoerder geen reactie geven.

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/tech/2008/08/fok_steek_huis_halsema_in_bran.html

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kedichem, daar heb ik de media nog niet over gehoord. Dat was toch een moordaanslag. Dat waren toch zaken die door 90% van de Nederlandse bevolking werden toegejuicht. In dat licht was Volkert van der G. een heel logische emanatie van de linkse terreurbewegingen uit de jaren 80.
  Deze 'kleine' schoonmaak zal weer gaan leiden tot zeer veel frustratie bij links. Op wraak (denk aan het vorige generaal pardon = wraakactie Fortuijnrevolte)kan men gaan zitten wachten. Zo komt de -door sommige verlangde- burgeroorlog steeds dichterbij.
  Het hameren op de gespletenheid bij links is zeer nuttige arbeid van Brendel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. " Pels heeft bewondering voor mensen als Duyvendak: 'Die durft tenminste door te pakken. Daar hebben we er te weinig van in de politiek.' "

  Ja, Pels heeft gelijk. Ik doe wat, ik denk.

  Tot zover gaat die vergelijking met andere rechtvaardigen op.

  Maar helaas voor Wijnand D. strandt zijn schip al vroeg.
  Daar waar Ghandi bereid was om voor zijn idealen in de gevangenis te zitten en zo doende het Onrecht wat de Indiers werd aangedaan, aan te tonen, gedroeg D. zich als een goedkope crimineel.


  Had Wijnand toenertijd aangetoond hoe de staat samenspande tegen de burgers, dan had hij opgestaan, gewapperd met het gestolene en de bevolking wakker gemaakt.


  Maar zo is het niet gegaan. Wijnand is geen Ghandi, is geen Martin Luther King, maar een ordinaire anti-democraat.

  Had GL nu enig inzicht gehad hoe kostbaar onze democratie is, had zij Jaren geleden al afstand moeten nemen van zulk soort rapaille. Boventuig dat kraakpanden steelt en zich richt tegen de samenleving.

  Neen, dankzij Wijnand D. is ook GL ontmaskerd en hopelijk stoppen nu de bedreigingen tegen boeren en vliegen erin de toekomst geen Makro's of veewagens meer in de fik.

  Tijd om GL ten grave te brengen. D. heeft het gat al gegraven.
  Next Please !


  De VVD, misschien ?  Fritzie

  BeantwoordenVerwijderen