"Zij leren Nederlands, ik leer de wereld"


Uitgelicht: Amsterdams Stadsblad, nummer 33, woensdag 13 augustus: Betere Buurt Berichten:
"Zij leren Nederlands, ik leer de wereld"

"Je kunt je afvragen wie er nu meer leert, zij of ik. Ik geef Nederlandse les aan een groep Turkse vrouwen hier in de Reimerswaalbuurt, er is een groepje Marokkaanse nieuwkomers met wie ik de krant lees en de kinderen help ik met hun huiswerk. Doel van het project is deze bewoners te helpen integreren. Tien uur in de week werk ik hieraan mee. Onbetaald? Nee, zo zou ik het niet willen noemen. Ik woon voor een klein bedrag tijdelijk in een woning van Ymere, midden in de wijk. Net als negen andere studenten Sociale Wetenschappen. Om mij heen zijn wel acht verschillende culturen. En dat is wat ik er met name voor terugkrijg: ik leer hier de wereld kennen." [vetmarkering HB]

Adinda Boeren, student en cöordinator van het project VoorUit

Het project VoorUit is een initiatief van W&S Transition- en Interimmanagement, de Vrije Universiteit en de woningcorporaties Ymere en Far West. Doel: nieuwe Nederlanders helpen bij de integratie in hun wijk. Zo helpen wij mee aan perspectiefvolle buurten.

De Betere Buurt Berichten zijn ook te lezen op www.ymere.nl/beterebuurtberichten
Ymere, wonen, leven, groeien.

Heeft u ook voorbeelden van Jip-en-Janneke-verslaggeving/berichten/uitspraken/foto's gehoord/gezien op radio, televisie of andere media? Stuur deze, met bronvermelding, dan naar hoeiboei@gmail.com .

5 opmerkingen:

 1. De studente denkt de wereld te leren kennen, maar het is wel een hele beperkte bekrompen wereld van niet meer dan een exotisch Staphorst, maar even verstikkend of zelfs nog verstikkender. Dit soort studentes zijn eenzijdig georiënteerd en hebben weinig kennis van waar het om gaat. Deels is het slechte eenzijdige onderwijs daar debet aan. Daar worden ze onder andere zo geïndoctrineerd dat ze exotische bekrompenheid als iets verrijkends zien, terwijl ze zo'n bekrompenheid van eigen bodem zouden verwerpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sorry, wat is er verkeerd aan het geen van lessen Nederlands aan mensen die onze taal willen leren?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat die mensen Nederlands willen leren is prima natuurlijk (en
  vanzelsprekend) maar het gaat erom dat het studentmeisje het idee heeft zo de wereld te kunnen leren kennen. Het is hooguit multicul wat ze leert en dan vooral kritiekloos. Merkwaardig dat zij zo denkt.

  Ze leert hooguit wat ze geacht wordt politiek correct van de multiculturele samenleving te vinden, maar dat is iets heel anders dan de wereld hier leren kennen, w.o. de achterstelling van vrouwen en de discriminatie en intolerantie richting andersdenkenden door allochtonen zelf. Dus die uitspraak vind ik nogal een Jip en Janneke-uitspraak.

  Ook stel ik vragen bij de vakbekwaamheid van deze studenten Sociale Wetenschappen. Lesgeven aan anderstaligen is een vak apart, tenminste als je het goed wilt doen en geen 'krompraters' wilt afleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zo snijdt het mes aan twee kanten, studenten wonen behoorlijk goedkoop en hopelijk leren de allochtone buurtbewoners iid de nederlandse taal, maar die draai die er weer aan wordt gegeven dat de studenten de wereld te leren kennen, daar knap ik weer op af. Die buurtbewoners moeten de Nederlandse wereld leren kennen, daar gaat het om!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen