De islam niet een door God geopenbaarde godsdienst, maar

Tom Holland: Het ontstaan van de Islam

‘De gelovigen werd een dienst bewezen,’ vertelde de Koran zijn lezers, ‘toen God hun een boodschapper zond, iemand uit hun midden, die voor hen Zijn verzen reciteerde, hen zuiverde en hun het Boek en de Wijsheid bijbracht, terwijl ze voorheen ernstig dwalende waren geweest.’ Tom Holland onderzoekt in zijn nieuwe boek Het vierde beest de ontstaansgeschiedenis van de Islam. Een verhaal dat begint in de antieke wereld en eindigt in de middeleeuwen, een speurtocht naar de wortels van de religie en de strijd die ervoor gevoerd werd.

In De Balie zal hij spreken over dit boek, dat wereldwijd voor het eerst in Nederland verschijnt, en uitleggen waarom hij stelt dat de islam niet een door God geopenbaarde godsdienst is, maar
een geloof dat schatplichtig is aan jodendom, christendom en het zoroastrisme. Holland druist in tegen de traditionele visie op de islam - waarin Mohammed een analfabeet was aan wie tussen 610 en 632 door tussenkomst van de aartsengel Gabriël de Koran werd geopenbaard - door te stellen dat niet één regel in de Koran op Mohammed terug te voeren is.

Na afloop van zijn lezing zal een panel zich buigen over deze controversiële stelling.


Datum: 29 februari, aanvang 20.00 uur
Locatie: Grote zaal

Meer info hierr. 

11 opmerkingen:

  1. "Na afloop van zijn lezing zal een panel zich buigen over deze controversiële stelling. "

    Ben benieuwd uit wie dat panel bestaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben vooral benieuwd wie Tom Holland is en/of wie achter dit pseudoniem schuil gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is niet zo moeilijk te begrijpen, maar waarom maakt men zich nog druk over een fictief figuur dat al of niet een draak van een boek zou hebben gedicteerd?

    Het feit dat de moslims, Mohammedanen en de islamisten keer op keer hun keel opzetten en gaan schreeuwen moet toch wel een teken zijn dat zij zelf niet echt overtuigd zijn.

    Tenslotte als men gaat schreeuwen dan zijn de echte argumenten op en de discussie dood.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. "controversiële stelling"? Dan toch alleen onder islamieten. Voor de rest van de wereldbevolking is dat algemeen bekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 'Executie dreigt voor Saudi na tweet'

    KUALA LUMPUR - Maleisië heeft een Saudische journalist aangehouden die het eigen land was ontvlucht nadat hij een tweet had verstuurd over de profeet Mohammed. Dit hebben de autoriteiten in Kuala Lumpur vrijdag meegeeld.

    Hamza Kashgari was in Saudi-Arabië met de dood bedreigd omdat zijn korte tekstboodschap godslasterlijk zou zijn. Amnesty International heeft Maleisië vrijdag opgeroepen Kashgari niet uit te leveren. Hij zou thuis de doodstraf kunnen krijgen.

    Hij had getweet: „Ik heb dingen aan jou gehaat en er is veel aan jou wat ik niet begrijp. Ik zal niet voor jou bidden.”

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Marianne vrijdenkster11 februari 2012 om 17:59

    Elke godsdienst is mensenwerk. Het was/is een moralistisch systeem om een maatschappij te ordenen. Afgaande op de regels in de islam moet dat daar toch een bende ongeregeld geweest zijn. Elke godsdienst heeft gewoon die zaken uit andere godsdiensten overgenomen die hen goed uitkwam ...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. "de traditionele visie op de islam" ? Bedoelt de schrijver echt niet "de traditionele visie in de islam"? Je loopt toch echt niet met het idee rond dat niet-moslims ook in die onzin geloven ?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zou graag naar deze bijeenkomst gaan, maar ik durf niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Marianne vrijdenkster,

    Het christendom valt buiten je definitie want het is niet ontstaan om de maatschappij te ordenen, integendeel de eerste aanhangers werden zelfs ruim twee eeuwen lang vervolgd door de maatschappij waarin ze leefden, er moet dus iets anders geweest zijn wat hen overtuigde... dat het idee van de 'zichzelfwegcijferende naastenliefde' ook een prachtig maatschappijordenend effect kan hebben staat daarvan los, ...of misschien toch niet helemaal, want dat mooie onderdeel van de blijde boodschap zal de eerste christenen mede overtuigd hebben!

    BeantwoordenVerwijderen