Rita en Ed

Jan_huygen_in_de_ton
Rita en Ed

pasten samen niet in één TON. Ik schreef er al vaker over.
Gisteren spuwde Ed Sinke gal bij NOVA. Kijk - zo u dat nog niet heeft gedaan - en oordeel zelf.

Waar ik erg om moet lachen is het eeuwige gebedel van Rita Verdonk. Ze loopt multinationals af, gaat met de pet rond op feestjes van bobo's en andere welgestelden. Hoe en waar zij hun fortuin mee verdiend hebben doet er niet toe.
Het is bekend dat Nina Brink ook een duit in het zakje heeft gedaan.
Maar die heeft sinds kort een andere bron van uitgaven. Seks met een breekijzer heeft mijns inziens veel weg van SM. Maar dit even terzijde.

TON is een lachertje. Helaas stinken er veel kiezers in.

Wanneer ik de site bekijk valt mij maar één ding op: bedelarij. In de ruimste zin van het woord.

Het belangrijkste is natuurlijk geld. Liefst veel.
Maar daarnaast vraagt men om
- registratie
- antwoorden op vraagstukken waar Rita zelf nog geen oplossing voor heeft verzonnen
- het kopen van reclamerotzooi
- fondsenwervers
- evenementplanners
en ga zo maar door.

Er wordt wat afgeronseld bij TON.

Het grote geld komt blijkbaar niet meer binnen, dus nu gaat Verdonk voor de kleintjes.

Heeft u nog gummetjes, paperclips, nietjes, prullebakken, lijm, plakband, scharen, viltstiften en andere kantoorprullaria?? Rita zit erom te springen.

Pijnlijk dat gegraai.
Of is het een stunt van haar "goeroe" Kay van der Linden, die dit toch ook niet pro deo doet.
Zo van: wij zijn ook hulpbehoevend - laat TON de beweging zijn (want het is nog steeds geen partij) waar u de bouwstenen voor hebt geleverd.
Valse sentimenten oproepen.

Over sentimenten gesproken. "Jan Huygen in de ton".

Zing even mee.

Hoor Rita en haar TON
Met een plakbandje erom
Hard juichen, hard juichen
Maar haar TON die valt in duigen.

Ellen ten Bruggencate

4 opmerkingen:

 1. Leg eens uit, Ellen, wat er verwerpelijk is aan SM en waarom u geinteresseerd bent in het seksleven van Nina Brink?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het concept van Rita Verdonk is toch te weinig inhoudelijk over de punten waar het echt om gaat. Desalniettemin tragisch al dat geemmer rondom die partij. Ik vrees een tweede lpf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. TON mag een lachertje zijn, maar zijn andere politieke partijen zo bijzonder veel ernstiger te nemen?
  Dat de beweging, of partij, of hoe het heten mag, geld nodig heeft, daar kijk ik niet van op. Ik kan er verder niet over meepraten want alle laatste nieuws over TON en Sinke en Verdonk is aan mij voorbijgegaan en mijn belangstelling is onvoldoende om in deze mijn informatieachterstand in te willen lopen. Alleen: als kiezers nou op andere partijen dan TON stemmen, laten we D66 als voorbeeld nemen, wie zal zeggen of die D66 kiezers er niet even goed instinken als TON kiezers? Plaatsen we TON-boegbeeld Verdonk nu eens tegenover D66-boegbeeld Pechtold, op wie zou ik met het pistool op de borst mijn stem moeten uitbrengen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ter aanvulling, Afshin Ellian in Elsevier, 17.9.2008

  Verdonk, dump adviseurs en red je beweging!

  woensdag 17 september 2008 09:18


  Hoe zou een neutrale commentator, zoals ondergetekende, het conflict tussen Rita Verdonk en Ed Sinke moeten beoordelen?

  Waarom ben ik neutraal? Omdat ik niet voor of tegen Verdonk ben. Dat is eigenlijk mijn houding ten opzichte van de meeste politieke personen.

  Ed Sinke was het brein achter Rita Verdonk in haar VVD-tijd. Sommige VVD'ers noemen hem de vijfde kolom.

  Aanval
  Zonder Sinke was Verdonk reddeloos in de VVD. Vorig week opende hij een genadeloze aanval op Verdonk. De linkse commentatoren verheugden zich op het leedvermaak.

  Het was voor hen een grootse gebeurtenis, een leuk kosteloos feestje. Sinke noemde Trots op Nederland 'één grote façade'. In werkelijkheid bestaat deze beweging niet, volgens Sinke.

  Dat standpunt is moeilijk te bevatten: tot een paar maanden bestond Trots Op NL voor hem nog wel. Als Sinke gelijk heeft, dan heeft hij willens en wetens het volk verkeerd ingelicht.

  Persoonlijkheid
  De effectiviteit en geloofwaardigheid van Sinke’s aanval op Rita Verdonk ligt ergens anders. Niet haar opvattingen, maar de persoon Verdonk komt in het geding. Daarin is Sinke, volgens vriend en vijand, zeer effectief.

  In tegenstelling tot Wilders scheidde Verdonk zich niet van de VVD op basis van een ideeënconflict. Wilders had geen probleem met de leiders van de VVD, Jozias van Aartsen en Gerrit Zalm, maar hij was tegen de toetreding van Turkije tot de EU.

  Verdonk had wel een persoonlijk conflict in de VVD: zij wilde zelfs na haar nederlaag, leider van de partij worden.

  Controverse
  Wilders is niet als persoon controversieel, maar in de ogen van tegenstanders zijn sommige ideeën van hem controversieel.

  Bij Verdonk gaat de controverse juist wel om haar persoonlijkheid. Dat wordt ernstiger wanneer we in ogenschouw nemen dat zij tot twee keer toe haar meest loyale politieke vrienden als een baksteen heeft laten vallen.

  Ayaan Hirsi Ali en Ed Sinke hebben binnen en buiten de VVD een hoge prijs betaald voor hun loyaliteit aan Verdonk. Ayaan werd bijvoorbeeld zeer agressief aangevallen wegens haar kritiekloze steun aan Verdonk.

  Hoe waardeert het volk dit soort affaires? Slecht.

  De eerste affaire kan nog als een bedrijfsongeluk worden gezien, maar na de tweede keer lijkt het afvallen van vrienden op een karaktertrek van Verdonk.

  Laten vallen
  De mensen in het land vragen zich af wat een politicus die haar vrienden zo laat vallen, doet met haar kiezers.

  Daarnaast denkt het volk dat een ware leider altijd in staat is om charmante oplossingen te bedenken. Dit alles ziet het volk niet als daadkracht, maar als gebrek aan leiderschap.

  Mensen laten vallen, is niet zo moeilijk, dat kan iedereen. Maar het fatsoenlijk managen van persoonlijke conflicten vereist leiderschap, creativiteit en verdraagzaamheid.

  Tegen deze achtergrond is Sinkes aanval effectief. Hij schilderde Verdonk af als een gewetenloos persoon die niet of nauwelijks als politieke figuur mag worden gezien: 'Zij luistert alleen naar mensen die haar narcisme voeden. Er is niets, geen geld, geen politicus, geen discussie op haar internetpagina. Ze houdt Nederland voor de gek.'

  Advies
  Is Rita een meedogenloze karaktermoordenaar? Nee. Wel haar domme omgeving, die voor een deel uit rancuneuze types bestaat. Verdonk heeft ondertussen een imagoprobleem. Wat kan zij daaraan doen?

  Voordat mijn linkse, rechtse, moslimsfundamentalistische, en eventueel Antilliaanse vijanden in de pen klimmen om mij wegens dit advies aan Verdonk als landverrader te bestempelen, moet ik hen in herinnering roepen dat ik heel vaak hier en elders ook aan Wouter Bos advies heb gegeven.

  Zonder vrees voor mijn lieve vijanden adviseer ik Rita om voortaan de volgende regels in acht te nemen:

  1. Wees loyaal aan je politieke vrienden. Modder moet je niet met modder beantwoorden. Een politieke leider leidt een club van mensen met tegengestelde persoonlijke belangen en karakters. De politieke leider pacificeert en neutraliseert met gezag en wijsheid. Dus in geval van Ed ga je niet je oren te luister leggen bij Kay van der Linde. Omgekeerd doe je het ook niet. Geheel zelfstandig ga je beide heren neutraliseren, door ze vrees aan te jagen of het bos in te sturen.

  2.Vernieuw je omgeving. Jouw adviseurs kunnen eigenlijk niet de personen zijn, die je bij de oprichting hebben geholpen. Zoek een selecte groep van personen die zelden naar buiten treedt en een degelijke en diverse adviesraad vormt.

  Echte adviseurs zijn geheime adviseurs, die niets ambiëren. Zij evalueren je genadeloos. En als ze jou alleen maar willen bewonderen, dan zijn het de gewone randdebielen geworden, die iets van je willen. Het algemeen belang dient altijd voorop te staan.

  3. Niet geld, maar je persoonlijkheid en programma moeten kiezers aantrekken. Geld is louter een middel en geen doel.

  Daarom moet ik vaststellen dat je zelfs met één miljard euro niet de premier van Nederland kunt worden. En wees blij dat dit ook niet mogelijk is. Sterker nog, wees trots op Nederland dat het land niet zomaar te koop is.

  4. Een politieke leider die baanbrekend wil zijn, moet zich inspannen voor het onderhoud van haar intellectueel niveau. Dus moet je elke dag een paar uur gaan lezen. Een paar suggesties:

  - Simon Schama, Patriotten en bevrijders. Revolutie in de noordelijke Nederlanden, 1780-1813.

  - J. Huizinga, Verspreide opstellen over de geschiedenis van Nederland. Vooral het essay ‘Nederlands geestesmerk’ zou ik je van harte aanraden.

  - Hannah Arendt, Between past and Future. Eight exercises in political thought.

  - Bassam Tibi, Europa zonder identiteit? De crisis van de multiculturele samenleving.

  - Paul Cliteur, Moreel Espranto.

  Onzin
  De domme vrienden zullen nu tegen je zeggen: 'Wat een onzin, Rita, je moet gewoon meer feestjes organiseren en die relnicht moet je straks afmaken met een accountantsrapport.'

  Dit lijkt op de wereld van vrienden van LPF, die de partij ten grave hebben gedragen. Politiek is voor dit soort figuren gelijk aan de persoonlijke conflicten waarbij je je wil aan anderen oplegt, simpelweg tirannie genoemd.

  De democratische politiek gaat in de eerste plaats om argumenteren en keuzes, totdat er geen argumenten meer zijn.

  Is Verdonk in staat boven haar eigen persoonlijkheid uit te stijgen? Is zij in staat om te vernieuwen en oude persoonlijke vijanden tot bondgenoten maken? Hier gaat het om de voortdurende positiewisseling tussen voor- en tegenstanders.

  Wie dit ingewikkelde proces adequaat kan leiden, is een politicus van formaat.

  Afshin Ellian
  http://www.elsevier.nl/web/Afshin-Ellian.htm

  BeantwoordenVerwijderen