Allah in de Arena

Theo_van_gogh_1957_2004_2

ANDEREN CITEREN ANNE FRANK. WIJ VAN GOGH.

Allah in de Arena

Omdat ik van nature ongelovig ben, heb ik een hard hoofd in de - van boven opgelegde - zogeheten 'culturele integratie' van minderheidsgroeperingen. Als mij dus verteld wordt dat het nieuwste slag opstandigen van Voltaire gezocht moet worden in Marokkaanse kring - en wel onder de meisjes - glijdt een skeptische glimlach over mijn lippen.

Het verhaal is aldus: "Je moet ongelofelijke bewondering hebben voor de moed waarmee sommige Marokkaanse meisjes zich los maken van hun omgeving. Ze weigeren te doen wat hun broers of vaders bevelen, ze hebben de euvele moed door te willen leren, ze raken van God los soms. Voor die meisjes kan het erg alleen zijn in Amsterdam."


Stel dat spreker gelijk heeft; ik applaudisseer met hem mee. Mijn grootste zorg geldt de Nederlandse autoriteiten, die altijd weer bereid blijken mee te heulen met imams, Turkse politici en ander geteisem uit Allah's riolen. Laatst liep met toestemming van de gemeente Amsterdam de Arena vol met islamitische fundamentalisten die in Duitsland op de zwarte lijst staan wegens het aanwakkeren van haat tegen en het terroriseren van andersdenkenden. Een meneer van de Welvaartspartij - de club die er in het vroeger zo wereldse Istanbul voor zorgt dat vrouwen niet meer met mannen samen de bus in mogen en alleen gesluierd over straat - kwam met grote muil de zegeningen van het ware geloof prediken, de superioriteit van de Koran en de Profeet.


Wordt 't niet 'ns tijd dat de gemeente een geluidsinstallatie financiert die om het uur de grootste moskee van Amsterdam bestookt met in het Turks, Marokkaans en Iranees gejengeld de boodschap dat 't een mensenrecht is ongelovig te zijn?


Waarom zou 't niets waard wezen onze tolerante samenleving van tegengif te voorzien?


Het treurige is dat de gemeente zich op de borst slaat voor zoiets deerniswekkends als de Gay-games, plechtig Anne Frank herdenkt, solidair was met kindermoordenares Winnie Mandela en ontroerd toezag hoe de penoze van Amsterdam zich verzamelde bij het Homo-monument om dealer'tje Manfred Langer uit te zwaaien bij diens laatste tocht. 't Is allemaal goedkoop, bombastisch, tot niets verplichtend en vooral verdraagzaam jegens fanatici die U en mij over de kling willen jagen. Of 't nu de fanclub van die rotte vis van Nazareth betreft dan wel de geitenneukers van Allah, zij dienen door de boven-ons-gestelden met het grootst mogelijke wantrouwen te worden bezien.


Hun recht van vergadering mag niet worden aangetast, hun vrijheid van meningsuiting evenmin. Maar 't ware te wensen dat de gemeente Amsterdam wat vaker en fanatieker de Openbare Orde in het geding bracht als fundamentalisten van welk slag ook gebruik willen maken van gemeenschapsvoorzieningen. 't Zou een zegen zijn als Amsterdam even enthousiast de Turkse griep bestreed als - laat ons zeggen - Janmaat en de zijnen. Zulks gaf mij als autochtone onderdaan het gevoel dat het bevoegd gezag niet àltijd met twee maten meet.


Maar 't vergt natuurlijk minder van een progressieve Pvda'er om de Goeree'tjes aan te pakken dan een halve bevolkingsgroep bij wie het licht in de bovenkamer allang geleden is uitgegaan. De laarzen marcheren weer, maar dit keer gaan ze gehuld in kaftans en blijven verborgen onder baarden. Miljoenen islamieten over de hele wereld haten de Westerse gelijkheid van man en vrouw, het Westerse recht om flikker te zijn, het Westerse recht om af te wijken van de norm. Een enkel Marokkaans meisje weet misschien beter.
Maar verder? Ken Uw vijand.

Theo van Gogh
27.6.1998

Uit: De gezonde roker - Theo van Gogh
pag. 111/112
Uitgeverij De Prom

ISBN 90 6801 650 4

Amsterdam/Antwerpen

6 opmerkingen:

 1. 27-06-1998. Da’s tien jaar, twee maanden en negen dagen geleden. Much has changed since then. Not! Of het moest zijn dat het woord geitenneuker in onbruik is geraakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tien jaar geleden had ik absoluut geen idee was de Islam precies inhield. Heden ten dage zijn er nog steeds hele volksstammen die wat dat betreft onwetend gehouden worden door de MSmedia en PCpolitici. Het is wel duidelijk wie er hier zijn plicht verzaakt heeft en daardoor verantwoordelijkheid draagt voor het voortwoekeren van dit gezwel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastsich! Nog even 100% actueel als toen het geschreven werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarschijnlijk zelfs wel een van de beste columns van Theo van Gogh en zeer actueel, toen, nu en ook in de toekomst. Een pleidooi voor de vrijheid van het individu tegen de totalitaire groepsdwang vanuit een godsdienst, in het bijzonder de islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hpe toepasselijk weer en als het erop aankomt dan toont de totalitaire islam telkens weer zijn ware lelijke gezicht.

  MILLI GÖRÜS NU TOCH ONTMASKERD? door Joost de Haas en Dennis Naaktgeboren
  Gerelateerde artikelen

  'Verdachte moskeeën dicht'
  Moskeeorganisatie Milli Görüs...

  DEN HAAG - Ibrahim El-Zayat geldt als een van de invloedrijkste moslims in Europa. De sympathiek ogende veertiger weet menig Europees politicus voor zich in te nemen. Maar volgens inlichtingendiensten gaat achter zijn charmante voorkomen een keiharde fundamentalist schuil. Direct na de aanslagen van 9/11, deze week zeven jaar geleden, leefde El-Zayat zich naar verluidt uit in een bos bij zijn woonplaats Keulen. "Hij was met enkele vrienden. Ze hadden wapens meegenomen en richtten een vreugdevuur van geweerschoten aan", aldus een goed ingevoerde bron.

  El-Zayat ontkent steevast iedere connectie met elke vorm van extremisme. Maar deze machtige Duitse moslimvoorman figureert prominent in een rapportage van Nederlandse inlichtingendiensten over radicale invloeden in de islamitische gemeenschap. Het gaat om een presentatie, samengesteld door een Regionale Inlichtingendienst (RID), van het netwerk achter Milli Görüs. Deze Turkse beweging bestiert in Nederland zo'n honderd verenigingen en stichtingen, waaronder enkele tientallen moskeeën. Milli Görüs is de drijvende kracht achter het veelbesproken Westermoskee-project in Amsterdam. De presentatie, afgelopen week ingezien door De Telegraaf, is ook in handen van de geheime dienst AIVD. Na een beschrijving van alle financiële en politieke perikelen rond de Westermoskee, volgt een uiteenzetting van verbanden met extremisten en financiers van terrorisme.

  Instemming

  Spin in het web van Milli Görüs is volgens de rapportage Ibrahim El-Zayat. Op het hoofdkwartier in Keulen deelt hij de lakens uit, samen met voorzitter Yavuz Karahan. Benoeming van Nederlandse bestuursleden vindt slechts plaats met hun instemming. Beide kopstukken zetelen ook in de Stichting Nederlandse Moskeeënbouw- en Ondersteunings Gemeenschap, ingeschreven in Amsterdam sinds 1998. El-Zayat staat te boek als secretaris en Karahan als voorzitter. Vreemd genoeg is Karahan volgens de geheime presentatie geregistreerd onder een andere naam, namelijk Osman Doring - omschreven als een van de 'aliassen' waarvan de Milli Görüs-leider zich bedient.

  De stichting regelt het beheer van alle onroerende zaken in Nederland en staat volgens de oprichtingsakte volledig onder controle van het hoofdkwartier in Keulen. In heel Europa beheert Milli Görüs meer dan 600 moskeeën. El-Zayat, van Egyptische afkomst, is getrouwd met de zus van Mehmet Sabri Erbakan, de neef van Milli Görüs-oprichter Necmettin Erbakan die in 2002 nog een vurige toespraak hield in Arnhem tijdens een massale bijeenkomst in het Gelredome. Erbakan, oud-premier van Turkije en leider van de verboden Welzijnspartij, hield daar een tirade tegen integratie. Milli Görüs (Nationale Visie) werd opgericht door Turkse gastarbeiders in Europa en is nu de grootste moskeeorganisatie ter wereld. Antiwesterse sentimenten voeren soms de boventoon. Zo verklaarde het huisorgaan Milli Gazete ooit dat Milli Görüs 'ons beschermt tegen assimilatie in het barbaarse Europa'.

  De krant publiceerde ook antisemitische uitlatingen. De Duitse veiligheidsdienst zegt onomwonden dat Milli Görüs gezien moet worden als een 'buitenlandse extremistische organisatie'. In Nederland is de Turkse beweging jarenlang bejubeld als gematigde stroming in de islam. Maar kopstuk Ibrahim El-Zayat blijkt een omstreden figuur. Hij is voorzitter van de Islamische Gemeinschaft Deutschland (IGD), volgens de Duitse inlichtingendiensten 'de nationale Duitse vertegenwoordiger van de Moslim Broederschap'. Deze ultraorthodoxe beweging wordt beschouwd als grondlegger van het huidige radicale moslimactivisme. Uit de Broederschap komen diverse terreurorganisaties voort, zoals de Palestijnse Hamas en de Egyptische Islamitische Jihad. De grote beheerder van de Nederlandse Milli Görüs-moskeeën, El-Zayat, regelt financiële zaken van Broederschap-organisaties via de ook in ons land actieve Europe Trust. Het door ons gelezen rapport maakt melding van een recent rechtshulpverzoek vanuit Engeland in verband met mogelijk verdachte geldstromen.Overboekingen

  Het gaat daarbij om "overboekingen" naar de liefdadigheidsinstelling Islamic Relief. Een zwager van Osama bin Laden speelde in de jaren negentig een hoofdrol in deze organisatie en zou gelden hebben doorgesluisd naar de Benevolence International Foundation - "een erkende link door de AIVD met Al-Qaeda", aldus de geheime presentatie.

  El-Zayat zwaaide ook enige tijd de scepter bij de World Assembly of Muslim Youth (WAMY). Deze organisatie wordt gefinancierd door Saoedi-Arabië en houdt zich bezig met de verspreiding van het zogeheten wahhabisme - de radicale en intolerante Saoedische interpretatie van de islam. In 2002 kwam El-Zayat als WAMY-topman in beeld bij de Duitse justitie in een onderzoek naar het doorsluizen van meer dan twee miljoen dollar naar een liefdadigheidsfonds dat gelieerd zou zijn aan Al-Qaeda. De WAMY is volgens het rapport verbonden aan de Saoedische Moslim Wereld Liga, die indirect invloed heeft gehad op de financiering van radicale moskeeën en islamitische scholen in Amsterdam en Eindhoven. In een publicatie van WAMY, getiteld 'Islamitische Visies', wordt opgeroepen tot 'wraak op de Joden'. El-Zayat onderhoudt als Duits moslimvoorman via zijn eigen 'imamraad' nauwe contacten met de Europese Raad voor Fatwa en Onderzoek, die onder leiding staat van de omstreden sjeik Yusuf al-Qaradawi.Persona non grata

  Deze prediker uit Katar is persona non grata in de VS en Groot-Brittannië. Hij vaardigde fatwa's uit waarin zelfmoordaanslagen worden goedgekeurd. De sjeik heeft volgens het geheime rapport, evenals de Europe Trust waarin El-Zayat zetelt, een directe link met de Moslim Broederschap.

  Sjeik Al-Qaradawi is de grote man achter de 'Union of Good', een overkoepelende organisatie van fondsen die grote sommen geld ophalen voor de terreurbeweging Hamas. Onlangs heeft de Israëlische regering een verbod uitgevaardigd op 'Union of Good'-leden wegens steun aan Hamas. Op de lijst van de Israëli's staat ook de Internationale Humanitäre Hilfsorganisation, die volgens inlichtingenbronnen een vertakking heeft in Amsterdam. Het zou gaan om de Stichting Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland, sinds kort gevestigd in de Lodewijk van Deysselstraat, maar daarvoor jarenlang actief op het adres van diverse Milli Görüs-instellingen.

  Penningmeester en secretaris van deze vermeende Hamas-gelieerde stichting is Hüseyin Gündüz, sinds afgelopen juni voorzitter van de Vereniging Westermoskee Milli Görüs. Uit de statuten blijkt een warme band met de gemeente Amsterdam. Bij ontbinding van de stichting vervalt de 'economisch-historische bibliotheek' aan Amsterdam, 'te bepalen door die gemeente en de Universiteit van Amsterdam in onderling overleg'. Voorzitter van de stichting Sükrü Karacabay ontkent iedere band met Milli Görüs: "Dat die meneer van de Westermoskee in het bestuur zit is zuiver toeval. Ik weet niets van fondsenwerving voor Hamas." Namens de Federatie Milli Görüs Nederland zegt topman Yusuf Altuntas in een reactie op het uitlekken van de geheime presentatie over zijn beweging: "Ik maak me hier geen zorgen over. Laat ze maar met bewijzen komen. Ik weet dat het allemaal pure onzin is, wij hebben niets te maken met extremisten en radicalen."

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/article1864620.ece

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Elfje

  Bedrukt
  is het
  gezicht van de
  moslima die bidt tot
  Mij.

  Jack Terrible

  BeantwoordenVerwijderen